Startviteren

Midt i den hektiske gullstriden sitter Freddy dos Santos på lesesalen og sprengleser statsvitenskap. Og skjønner godt hvorfor så mange håper Start vinner serien.

- Jeg sitter heller her og leser i stedet for å sitte hjemme og spille PlayStation. Men skriver du det, får jeg kjeft av de andre gutta, sier han og ler.

For Freddy dos Santos er ikke helt som andre fotballspillere. Blindern-studenten er allerede på etterskudd med sin 5-årige mastergrad i statsvitenskap - og gruer seg mer til eksamen om seks uker enn til thrilleravslutningen i Tippeligaen.

Utrolig dårlig

-  Det blir mye skippertak. Jeg skulle egentlig tatt eksamen i vårsemesteret, men det er ikke så enkelt å forberede seg når man trener to ganger om dagen.

-  Hva handler pensum om?

-  Noe teknisk og mattebasert. Jeg er utrolig dårlig på akkurat det, smiler dos Santos som er mest opptatt av internasjonal politikk og forholdet mellom kulturer.

Og selvsagt av gullkampen mot Start.

I Engas hender

Taper Vålerenga mot Rosenborg i dag, og Start spiller uavgjort mot Bodø/Glimt, står begge lagene med nøyaktig samme poengsum foran den siste serierunden. Dos Santos glemmer ikke hvordan det var å tape gullet på færre scorede mål i fjor.

-  Det minner skummelt mye om i fjor, men i år håper og tror jeg det er vår tur. Vi har vært gjennom det før. Det som taler til vår fordel, er at vi kan avgjøre alt selv. Det er en behagelig følelse.

-  Hvorfor tror du Start er blitt fotball-Norges kjæledegger?

-  Jeg kan for så vidt skjønne det. Start har vært et friskt pust, spiller offensiv fotball og har profiler som framstår sympatisk. De fortjener all mulig honnør, for de har hatt en kjempesesong. Jeg har spilt mot dem to ganger i år, og synes de er det beste laget vi har spilt mot.

-  Er Vålerenga et sutrelag?

-  Vi er generelt ikke et sutrelag, men har vår måte å gjøre ting på. I Vålerenga er vi nok litt mer brautende, som bidrar til at mange ikke liker oss. Men for meg er det et tegn på at de frykter oss, sier Freddy dos Santos.

Tung straffemiss

Selv har han aldri vunnet annet enn et cupgull i 2002 - og har tre sølv i Tippeligaen. I år var det han som misset den avgjørende straffen mot Brugge i kvaliken til Mesterligaen. «Freddys milliontårer», sto det i Dagbladet dagen etter.

-  Personlig opplevde jeg straffemissen veldig tungt. Det gikk innpå meg, og jeg følte meg som synderen. Det verste var likevel at jeg strakk leddbåndet dagen etter, og var ute i seks uker. Å ikke få muligheten til å revansjere seg, var veldig tungt, sier dos Santos.

I dag er han trolig kaptein om Kjetil Wæhler ikke blir klar. Går alt Vålerengas vei, blir de seriemestere allerede i kveld. Freddy dos Santos rangerer et seriegull slik:

-  Det blir i så fall det største jeg har opplevd.

INGEN LESEHEST: Freddy dos Santos gjør så godt han kan på Blindern i Oslo. - Det blir mye skippertak. Jeg skulle egentlig tatt eksamen i vårsemesteret, men det er ikke så enkelt å forberede seg når man trener to ganger om dagen, sier Freddy.
SNART EKSAMEN: Freddy dos Santos utenfor universitetet på Blindern.