VM-KLAR: Stadig flere utpeker Lene Mykjåland (øverst) til Norges joker i VM. Selv gleder seg stort til å komme i gang med VM. I kveld spiller jentene sin første kamp - mot Thailand. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VM-KLAR: Stadig flere utpeker Lene Mykjåland (øverst) til Norges joker i VM. Selv gleder seg stort til å komme i gang med VM. I kveld spiller jentene sin første kamp - mot Thailand. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

- Stas å bli sammenliknet med Myggen

- Han var min barndomshelt, sier Lene Mykjåland (28).

OTTAWA (Dagbladet): I Dagbladet i går pekte Lise Klavenes på Lene Mykjåland (28) som den spilleren som kunne vippe VM-marginene i norsk favør.

Tidligere har Tom Nordlie vært inne på det samme, og gitt Mykjåland et «Myggen-stempel» før VM-starten mot Thailand søndag kveld.

- Det å bli sammenliknet med Myggen er stor stas. Han var min barndoms helt. Han spilte jo på Start og hadde nummer 7. Det var han og Eric Cantona som gjaldt, sier en lattermild Mykjåland til Dagbladet i spillertunnelen etter den siste treninga før alvoret starter.

I sitt livs form Assistenttrener Roger Finjord deltar gjerne i hyllesten av Mykjåland.

- Hun er den beste kombinasjonsspilleren. Den beste vi har på å spille vegg og kombinere på små flater. I tillegg er hun i sitt livs beste form. Det gjelder både fysisk og ikke minst i trygghet. Hun tør å få ballen, hun tør å bruke den, og hun tør å avgjøre. Det så vi ikke minst mot Finland rett før VM.

- Lene trenger ikke noe opptegna mønster. Hun er veldig flink til å løse enhver situasjon. Det er ingen tvil om at Lene kan avgjøre for oss. Det gir oss trygghet å ha slike spillere i laget, sier Finjord til Dagbladet.

Slå og gå - Mye ros, Lene. Hva gjør alle disse godordene med deg? Er det bare positivt, eller legger det stort press på deg?

- Jeg tar godt i mot alle gode ord jeg. Det er bare fint og velkomment.

I generalprøven mot Finland i Drammen før avreise til Canada scoret Mykjåland begge de norske målene. Begge var perler, og begge kom etter veggspill hun selv var delaktig i. Helt i Erik Myklands ånd. 

- Jeg har vel alltid vært litt unorsk i spillestilen min. Jeg er veldig glad i å slå og gå. Det er den type fotball jeg virkelig synes er morsomt å spille, sier Mykjåland til Dagbladet.

Og den skal hun få lov til å gjøre i VM, forsikrer Finjord.

- Lene blir ikke låst på noen som helst måte. Hun får lov til å være seg selv og gjøre sine egne valg. Vi vet hva hun står for og hva ferdighetene hennes kan bety for oss, sier han til Dagbladet.

Minst tolv kan vinne Norge kan saktens trenge litt Myggen-magi i VM. Ifølge trener Even Pellerud kan minst tolv lag vinne. Norge er et av dem. Men da må alt fungere, Lene Mykjåland inkludert.

- Jeg er klar. Jeg gleder meg veldig og håper jeg kan bidra til at vi når målene våre, sier hun.

Noen geniale åpnende Myggen-pasninger kan fort bidra til det.

- Og du gjør kanskje en større defensiv innsats enn Myggen var kjent for?

- He-he. Det håper jeg.