FRYKTET HEAT: De norske langrennsstjernene møter hverandre i det beryktede siste kvartfinaleheatet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRYKTET HEAT: De norske langrennsstjernene møter hverandre i det beryktede siste kvartfinaleheatet. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Statistikken som viser at vi trolig kan glemme norsk medalje

Statistisk krise for Northug-brødrene og Brandsdal. Nå må Monsen frem med stoppeklokka.

(Dagbladet): Tidligere i dag presenterte Dagbladet tallene som viser at heatoppsettet kan avgjøre hvem som blir sprintverdensmester i Falun.

Kun én av de siste åtte sprintvinnerne i mesterskap har gått i den andre og siste semifinalen. Ingen av de siste 24 medaljevinnerne i sprint har gått i den femte og siste kvartfinalen.

Derfor er det særdeles urovekkende at både Petter og Tomas Northug, samt Eirik Brandsdal har havnet i nettopp den siste kvartfinalen, hvor det statistisk sett er tilnærmet umulig å ta medalje fra.

Når Norges fjerdemann, Ola Vigen Hattestad, i tillegg har havnet i den nest siste og fjerde kvartfinalen, betyr det at alle de norske løperne vil havne i den andre semifinalen og dermed få mindre restitusjonstid før en eventuell finale.

- Nå fikk du en god sak. Nå må de norske gå fort, samtidig som de vet at de har kortest hvile, skriver tidligere spesialsprinter Øystein «Pølsa» Pettersen i en SMS til Dagbladet.

KRITISK: Petter Northug og de andre norske herrene får en svært tøff vei mot VM-medalje. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Petter Northug og de andre norske herrene får en svært tøff vei mot VM-medalje. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det er en fordel å gå i en av de tre første kvartifinaleheatene og den første semifinalen. Det er det ingen tvil om, sa Northug tidligere i dag.

Den norske ulempen Idrettsekspert Johan Kaggestad tror Northug er én av få som kan vinne fra det femte kvartfinaleheatet.

- Jeg tror det er mulig å vinne også fra femte kvartfinaleheat, men da må man kompensere med veldig sterk utholdenhet. Marit Bjørgen kunne klart det. Petter Northug kan kanskje klare det, mener Kaggestad.

-  Det er en kolossal fordel om man får noen minutter ekstra hvile mellom semifinalen og finalen. For hvert minutt ekstra hvile man får mellom heatene, jo mer restituert og klar er man for å gå fort i finalen, sier han.

Frem med stoppeklokka for å følge med på juryen Hattestad er skeptisk, men skal i hvert fall prøve.

- Jeg må jo tro at det er mulig å vinne, selv om det er andre som får lengre hvile, medgir Hattestad

Sprinttrener Arild Monsen vil nå følge svært nøye med på juryen.

- Det vi har bomma på i mesterskap tidligere er at det bare har vært fjorten minutter mellom den andre semifinalen og finalen. Etter reglene skal det være tjue minutter, og det er stor forskjell på fjorten og tjue minutter. Det vil vi være veldig nøye med overfor juryen. Jeg kommer til å stå med stoppeklokke og følge med, avslører sprinttreneren.

Må bryte forbannelse Som Dagbladet skrev tidligere i dag, har altså sju av de åtte siste mesterskapsgullene i sprint blitt vunnet av utøvere fra den første semifinalen og som dessuten også har gått i en av de to første kvartfinaleheatene.

Det gjelder både Maiken Caspersen Falla (2014), Ola Vigen Hattestad (2014), Nikita Kriukov (2013), Marit Bjørgen (2013), Bjørgen (2011), Kriukov (2010) og Bjørgen (2010).

Marcus Hellner, som profiterte på sin utholdenhet, er den eneste som kontrasterer denne tendensen. Svensken gikk kvartfinaleheat nr. 3 og semifinaleheat nr. 2 da han ble sprintverdensmester i Holmenkollen i 2011.

Nå må de norske sprintgutta brytene denne forbannelsen om det skal bli norsk herrejubel i Falun.