IDRETTSTOPPER: Idrettspresident Tom Tvedt og  generalsekretær Inge Andersen (t.h.) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IDRETTSTOPPER: Idrettspresident Tom Tvedt og  generalsekretær Inge Andersen (t.h.) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Statsbudsjettet: Stabil pengestrøm til idretten

Regjeringen gir 13,5 millioner til diverse internasjonale sykkelarrangementer i Norge.

Statsbudsjettet viser at inntektene til norsk idrett gjennom statlige bevilgninger er stabile. Det varsles også en liten økning i overføringen fra Norsk Tipping neste år.

– For oss i idretten er det svært positivt at Norsk Tipping leverer og at prognosene er gode for neste år. Det varsles en økning på 100 millioner kroner til idrettsformål i 2017, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NTB.

Han legger til at den varslede økte overføringen og tippeselskapets positive utvikling viser at enerettsmodellen virker etter hensikten.

– I norsk idrett er vi veldig glade for at det er slik, fastslår generalsekretæren.

Arrangementstilskudd

Idretten får det meste av sin støtte via overskuddet til Norsk Tipping. Derfor er ikke statsbudsjettet så viktig som for mange andre aktører i samfunnet. Men også innen idretten finner man enkelte poster som begeistrer.

I år gir regjeringen 13,5 millioner til diverse internasjonale sykkelarrangementer i Norge. Fem millioner kroner går til Tour des Fjords og Ladies Tour of Norway, mens det gis et tilskudd på 8,5 millioner kroner til sykkel-VM i statsminister Erna Solbergs hjemby Bergen.

X-Games som trolig kommer til å bli flyttet fra Oslo til Hafjell, får et tilskudd på ti millioner kroner via statsbudsjettet.

– I tillegg til dette bevilges det 15,4 millioner kroner til sykkelrittet Artic Race via Næringsdepartementet, forteller Inge Andersen.

Håper på opptrapping

Budsjettforslaget viser også at momskompensasjonen for varer og tjenester får en ørliten økning på 19 millioner kroner, slik at den nå er på drøye 1,3 milliarder kroner til all frivillighet, mens momskompensasjonen som gjelder idrettsanlegg går ned fra 191 millioner kroner i år til 176 millioner i 2017.

– Når det gjelder kompensasjonen for moms på varer og tjenester er målet til frivilligheten og idretten at dette gradvis økes til 1,7 milliarder kroner. Derfor forventer vi en kraftigere økning av dette beløpet i årene som kommer enn det vi ser i budsjettet i år, understreker Inge Andersen.

Ingen store svingninger

Han legger til at anleggsmomsen som går tilbake med 15 millioner kroner i forhold til 2016, forventes dekket med 100 prosent også neste år.

– Målet vårt er at den inndekningen som mangler kommer på plass gjennom revidert budsjett til våren, sier Andersen.

– Nå er statsbudsjettet lagt fram. Hvordan vil du konkludere budsjettet sett fra idrettens side?

– Jeg slår fast at det er en stabil tilførsel av økonomi til norsk idrett uten de store svingningene. I idretten er vi også svært glade for at Norsk Tipping leverer så godt som selskapet gjør, konkluderer generalsekretær Inge Andersen overfor NTB.

(NTB)