Statsminister slakter FIFA: - Fullstendig urimelig

Reagerer på at FIFA nekter bruk av valmuesymbolet på landslagsdrakter.

FÅR IKKE HEDRE KRIGSOFRE: Engelske og skotske spillere får ikke bruke valmuesymbolet når lagene møtes 11. november. Foto: NTB Scanpix
FÅR IKKE HEDRE KRIGSOFRE: Engelske og skotske spillere får ikke bruke valmuesymbolet når lagene møtes 11. november. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): At FIFA ikke vil godta at fotballspillere fra England og Skottland bruker valmuesymbolet under kamp, har satt sinnene i kok i de to landene.

FIFA-reglene forbyr alle former for politiske ytringer under sine kamper, og bruk av valmuesymbolet går under dette.

Nå har også Storbritannias statsminister Theresa May kastet seg inn i den betente debatten.

- Jeg mener standpunktet til FIFA i denne saken er fullstendig urimelig, sier May ifølge engelske BBC.

Hun mener FIFA, som blant annet har blitt beskyldt for korrupsjon, bør se seg selv i speilet.

- Før de begynner å fortelle oss hva vi skal gjøre, burde de feie for egen dør, sier May, som hadde en klar melding til FIFA-toppene:

- Våre fotballspillere vil anerkjenne og respektere de som har mistet livet for vår sikkerhet og trygghet - jeg mener det er helt riktig at de skal få lov til det, sier hun videre.

Møte med FIFA

I morgen vil Englands og Skottlands fotballforbund møte FIFA-ledere i håp om at spillerne likevel får bruke valmuesymbolet i VM-kvalifiseringskampen mellom lagene på Wembley 11. november.

11. november er dagen slutten på 1. verdenskrig markeres og Storbritannia minnes alle sine krigsofre. Det gjøres ved bruk av valmuesymbolet på jakkeslagene, skriver NTB.

Englands fotballforbund (FA) meldte i kveld at det vil trosse FIFAs forbud og gi spillerne svarte armbind med valmuemotiv.

Uenigheter

Det er ikke første gang valmuen har skapt uenighet.

I 2011 godtok FIFA som en kompromissløsning, etter hard dragkamp, at England og Wales fikk bruke valmuesymbolet på sørgebånd i landskamper mot henholdsvis Spania og Norge.

Wales ønsker også å bruke valmuesymbolet i sin VM-kvalifiseringskamp mot Serbia 12. november. Alle de britiske forbundene ønsker derfor å vite hva slags reaksjoner de kan vente seg dersom de trosser FIFA-forbudet.

WIKESTAD GJESTER GAMEWEEK: Premier League-kommentator Kasper Wikestad er på besøk. Sammen med Joachim og Christian diskuterer TV 2-profilen Liverpools suksess, Mourinhos oppførsel, Eden Hazards forvandling og mye mer. Video: Endre Vellene/Dagbladet Vis mer