Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Statsoverhoder avgjør OL-kampen

Storfint besøk på IOK-kongressen i København.

STORFINT BESØK: Danske politifolk forbereder seg til storfint besøk på IOKs sesjon i København denne uken. Da skal vertsby for OL i 2016 velges.Foto: AFP PHOTO/Keld Navntoft/SCANPIX-DENMARK
STORFINT BESØK: Danske politifolk forbereder seg til storfint besøk på IOKs sesjon i København denne uken. Da skal vertsby for OL i 2016 velges.Foto: AFP PHOTO/Keld Navntoft/SCANPIX-DENMARK Vis mer

|||To presidenter, to statsministre og en konge vil gjøre alt i sin makt for å overbevise IOK-medlemmene om hvilken by som skal få arrangere OL i 2016.

Den amerikanske presidenten Barack Obama, kong Juan Carlos og statsminister José Luis Rodriguez Zapatero fra Spania, Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva og Japans nyvalgte statsminister Yukio Hatoyama kommer alle til København denne uken.

Nei, det er ikke for et politisk toppmøte, men Den internasjonale olympiske komiteens 121. sesjon. Da skal vertsby for sommerlekene i 2016 velges. Chicago, Madrid, Rio de Janeiro og Tokyo er kandidatene.

- Vi vil behandle dem som i henhold til protokollen. Hvis statsoverhoder vil være til stede, har de rett til det, sier IOK-president Jacques Rogge.

- IOK er selvfølgelig beæret over statsoverhoders tilstedeværelse. Det er også en forsikring om at myndighetene står bak søknaden, men det er ikke et krav fra IOK, forteller Rogge.

Lobbyvirksomhet
De siste årene har toppolitikere og statsoverhoder drevet lobbyvirksomhet for å få OL til sin kandidatby. OL er blitt milliardforretning, og prestisjen er stor.

For fire år siden fikk britenes daværende statsminister, Tony Blair, æren for at London fikk OL i 2012. Jacques Chirac var også på plass i Singapore, men Frankrikes president gjorde ikke en like sterk innsats som Blair. Chirac trodde Paris allerede var sikret lekene, men i stedet kunne London og Blair feire en uventet seier.

Vladimir Putin hjalp også Sotsji til OL i 2014. Byen, som ligger ved Svartehavet, var regnet som den svakeste søkeren fordi nesten alle arenaer måtte bygges. Sotsji hadde også manglende erfaring med å arrangere store mesterskap. Men Putin sjarmerte IOK-medlemmene med å tale på flytende engelsk og bidro til at OL havnet i Russland for første gang siden Moskva-lekene i 1980.

Vertsby for OL i 2016 avgjøres fredag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling