Statsråden står fast på cup-spørsmål fra Arne Scheie. Svarer du riktig?

Nå kan du prøve deg på Robert Erikssons cupquiz.

(Dagbladet): Søndag møtes Rosenborg og Sarpsborg 08 i cupfinalen på Ullevaal. En som kommer til å se kampen fra tribuneplass er Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (41).

- Hvis jeg skal bruke det lille jeg har igjen av fotballmessig forståelse, så tror jeg det blir en åpen kamp, sier Eriksson, som har likevel har troen på trøndersk storeslem.

- Cupfinale er cupfinale, ballen er rund, hver kamp lever sitt eget liv og alt det der. Viking tok sølv i 1984, men tapte cupfinalen mot nedrykksklare Fredrikstad samme år. Jeg tror Rosenborg tar NM-gull nå. Ventetiden har vært lang. Vi må tilbake til 2003 med Åge Hareide da vi vant The Double, sier Eriksson.

Hjerte for fotball Frp-statsråden er lidenskapelig opptatt av fotball. Og særlig norsk fotball.

- Jeg syns det er artig å se alt av god fotball. VM og de store mesterskapene, og engelsk fotball. Vår generasjon er vokst opp med engelsk fotball. Der er det Liverpool som er laget. Men mitt store hjerte har vært for norsk fotball. Norsk fotball, både serie og cup, sier Eriksson.

Og det mangler ikke på kunnskap hos 41-åringen. Under intervjuet kommer Eriksson hele tiden med historisk fakta om cupfinaler som har blitt spilt på norsk jord opp gjennom historien. Det er mulig Torbjørn Røe Isaksen får kamp om Kunnskapsminister-tittelen i framtiden.

- Jeg var nok skikkelig fotballnerd før. Da var jeg skikkelig nerd. Jeg tror ikke jeg tabber meg ut hvis jeg sier at jeg er langt over gjennomsnittet interessert, sier Eriksson.

Dagbladet tok derfor en telefon til fotballguru Arne Scheie for å få en skreddersydd cup-quiz til Eriksson. Utfordringen tok 71-åringen på strak arm i sedvanlig stil - rett fra hjernebarken.

Dagbladet vil ikke røpe hvordan det gikk. Resultatet kan du se i videoen øverst i saken.

Rosenborg-fan Selv om Eriksson er født i Levanger og spilte for Verdal i sin tid, er det Rosenborg som trykkes tettest til brystet. Det startet med at han dro på Lerkendal som ung gutt. Det skjedde da en arbeidskamerat av moren jobbet dugnad for trønderklubben.

- Jeg pleide å stå med et høydestativ der det var en stor «tjukkas». Derfra så jeg kampene. Jeg fikk lov å hente ballen til Ola By Rise. Det var kjempestas, sier Eriksson.

- Rosenborg har alltid vært klubben i mitt hjerte. Selv om du er nordtrønder så er trønderhovedstaden Trondheim. Rosenborg har alltid vært den store klubben for oss som er født etter 1974. Så er det fortsatt noen gamle nordtrøndere som er kjempegamle og som syns Steinkjer er storlaget, slik de var på 60-tallet, sier Eriksson.

Eriksson har selv spilt mot Rosenborg, som keeper. Han måtte blant annet plukke ballen ut av eget nett fem ganger. Likevel lever han godt med at han blant annet har reddet to straffespark fra Vidar Riseth i glansdagene.

Nær lynsjing Statsråden kommer ikke fra en fotball-gal familie. Noe faren hans er et godt eksempel på.

- Nei. Min far er anti-fotball. Han holdt på å bli drept i 1998 av et samlet nabolag. Han har aldri hatt fotballinteresse i det hele tatt. Da Norge spilte mot Brasil i 1998, da hele Norge sto foran tv-skjermen, fant han ut at han skulle gå ut og klippe plenen. Så jeg kommer ikke fra noen fotballfamilie. Han holdt på å bli lynsjet i full offentlighet. Men han har vært med på Lerkendal en gang. På cupkamp, sier Eriksson.

41-åringens største cupminne er cupfinalen i 1988 da Nils Arne Eggen startet sin storhetstid. Da tok Rosenborg The Double, og Eriksson var 14 år gammel. Det verste minnet skjedde nylig.

- Det verste minnet er faktisk 2013, for det var min første cupfinale på Ullevaal der jeg så Rosenborg, og som ender med tap mot erkerival Molde. Det var surt. Det er det verste cupfinaleminnet, sier han.

Nå blir det tur til Ullevaal for å revansjere tapet for to år siden.

- Ja. Og ja, ja, ja. Selvfølgelig skal jeg på kamp.

Statsråden har også laget en quiz til dere lesere, som dere kan bryne dere på før finalen.

Robert Erikssons cupquiz:

1)      Har Rosenborg og Sarpsborg møttes tidligere i en cupfinale?   2)      Når spilte Sarpsborg sin første cupfinale?   3)      Hvor mange cupfinaler har Rosenborg vunnet?   4)      Hvor mange cupfinaler har Nils Arne Eggen ledet Rosenborg? Hvor mange ble seier?
5)      Har noen gang et lag fra Østfold vunnet over Rosenborg i en cupfinale?   6)      Når vant Sarpsborg sin første cupfinale?   7)      Hvor mange cupfinaler har Rosenborg spilt?   8)      Hvor mange cupfinaler har Sarpsborg spilt?

Svarene:
1) Ja, i 1964. Rosenborg vant 2-1.   2) 1906. Sarpsborg tapte 1-0 mot Odd.   3) 9 (1960, 1964, 1971, 1988, 1990, 1992, 1995, 1999, 2003).   4) 7. Rosenborg vant 6 av dem.   5) Nei. Sarpsborg tapte 2-1 i 1964, og Fredrikstad tapte 4-1 i 1971.   6) 1917. Sarpsborg vant 4-1 over Brann.   7) Rosenborg har vært i 15 finaler, dette blir den 16. finalen. De har vunnet 9 og tapt 6.   8) Sarpsborg har vært i 12 finaler, vunnet 6 og tapt 6. Dette er den 13. finalen.

MYE KUNNSKAP: Robert Eriksson kan mye om fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
MYE KUNNSKAP: Robert Eriksson kan mye om fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer