SER NED, RYKKER NED: Viking-kaptein Andre Danielsen er helt ødelagt etter enda et tap på overtid, dette kom etter pluss 94 minutter. Neste år spiller Stavangers en gang så stolte fotballag i OBOS-ligaen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SER NED, RYKKER NED: Viking-kaptein Andre Danielsen er helt ødelagt etter enda et tap på overtid, dette kom etter pluss 94 minutter. Neste år spiller Stavangers en gang så stolte fotballag i OBOS-ligaen. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Eliteserien - Haugesund-Viking

Stavanger blir uten eliteseriefotball i 2018 – går det riktig ille blir det sånn i Oslo også

Vikings varslede nedrykk, forsterket etter overtidstapet i Haugesund, er trist for norsk fotball. Går Vålerenga den samme veien kan du gange nedturen med ti.

Haugesund-Viking 2–1 (0–1)

DE TROR, DE prøver, men de får det ikke til, Viking. Sånn var det i våres, sånn var det i sommer og sånn er det nå. Og derfor blir det ikke eliteseriefotball i Stavanger neste sesong.

Går det riktig ille for de store byene blir det ikke eliteseriefotball i Oslo heller.

DET KOMMER IKKE lenger som en overraskelse at Viking rykker ned selv om teorien fortsatt er på deres side. Det har vi egentlig visst lenge. Allerede etter ti serierunder, da laget bare hadde fem poeng, skrev jeg det var vanskelig å se noe annet enn nedrykk i enden av denne sesongen. Med bare ni av 45 poeng etter halvspilt serie så man på sett og vis to streker under svaret. Og nå, etter enda et bittert tap mot slutten av en kamp og bare 15 poeng etter 23 runder, må du tro på julenissen for å se Stavangers fotballstolthet i Eliteserien 2018.

For norsk fotball mener jeg det er trist.

DET VAR TRIST da Brann rykket ned etter play off mot Mjøndalen i 2014 også. Norges største byer skal jo ha et lag i den øverste divisjonen. Alltid. Det kan da ikke være nødvendig å rote det maksimalt til, så mye at konsensus blir at nedrykket faktisk er til det bedre, før man starter på en ny frisk. For skal norsk fotball utvikle seg og bli bedre og konkurransedyktig internasjonalt er det ikke bare viktig at de såkalt store klubbene fra de store byene er med der oppe.

Det er helt avgjørende.

Men sånn er det dessverre ikke.

DET ER EGENTLIG bare Rosenborg som er en konstant tilstand i toppen av norsk fotball. Pluss hundreåringen Lillestrøm da, alltid på det øverste nivået. Det er ikke bare imponerende rent sportslig. Det er fotballkulturelt enestående. Kanarifansen og alle klubbens venner har riktignok slitt mer enn de har jublet de siste åra, men de rykker i hvert fall ikke ned LSK.

I motsetning til alle de andre.

ETTER TI SERIERUNDER denne sesongen hadde Lillestrøm åtte poeng, tre mer enn Viking, på tabellens femtendeplass. Nå har de 28 poeng på tiendeplass, er i cupfinalen, og synes rimelig trygge. Og skal jeg sette penger på LSKs høstkurs går den oppover og ikke nedover på tabellen.

Da er det verre med laget fra Norges desidert største by.

OG DA ER vi plutselig der Bergen var 2014 og der Stavanger er nå. Faren er nemlig ikke liten for at Oslo står uten et eliteserielag i 2018. Den begynner å bli overhengende. For Vålerenga, i motsetning til Brann 2014 og Viking denne sesongen, har egentlig ikke vært i noen reell faresone før nå.

Det gjør situasjonen enda verre.

Det har stoppet helt opp.

VÅLERENGA HAR BARE scoret tre mål på de sju siste seriekampene. Fitim Azemi, spissen som i sommer ble hentet for å bidra på topp, har så langt bare spilt tretten minutter. Og med Brann som neste motstander på en arena der de så langt ikke har hatt en eneste god opplevelse (to tap for Sarpsborg) kan vondt fort bli enda verre.

Da er det krise i Oslo også.