Stavås Skistad satte ny verdensrekord!

- Jeg hadde ikke blitt fornøyd om jeg ikke klarte å ta verdensrekorden, sier 20-åringen, som nå kan kalle seg verdens raskeste langrennsløper.

NY VERDENSREKORD: Kristine Stavås Skistad kapret verdensrekorden på 100 meter supersprint. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY VERDENSREKORD: Kristine Stavås Skistad kapret verdensrekorden på 100 meter supersprint. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Stortalentet Kristine Stavås Skistad satte ny verdensrekord på 100 meter supersprint på Hafjell med supertiden 12.36.

- Satte jeg rekord? Deilig! Det er viktig, sier Stavås Skistad til TV 2.

- Jeg satte det som mål før jeg kom hit. Jeg hadde ikke blitt fornøyd om jeg ikke klarte å ta verdensrekorden. Jeg har trent mye hurtighet gjennom årene, sier hurtigtoget med en herlig arroganse.

Marte Nordlunde, som utgjorde dagens finale sammen med Stavås Skistad, Thea Sørum og Linn Sömskar, hadde den forrige rekorden.

  • PS: På fredag, et annet sted, men samme dag, registrerte Sveriges sprintess Maja Dahlqvist en enda raskere tid enn Stavås Skistad, nemlig 12,20 sekunder i prologen i Ramundberget. Stavås Skistad satte sin rekord på 12,36 i finalen, hvor reaksjonstiden er medregnet og utgangspunktet dermed blir litt annerledes enn i en prolog.

Regjerende olympisk mester på sprint, Stina Nilsson, har også hatt verdensrekorden tidligere, med tiden 13,19 sekunder i 2015, da Nilsson var på Stavås Skistads alder.

Stavås Skistad har denne vinteren blitt sammenliknet med nettopp Nilsson.

- Hvorfor blir hun kalt den nye Nilsson? Er det fordi vi begge er lange? spurte Stina Nilsson nylig Dagbladet.

- Det er vel både høyden, måten å gå på ski på og kvalitetene som langrennsløpere. Er du ikke enig?

- Jo, det er mulig at hun er «den nye Nilsson». Jeg var vel også 19 år jeg også da jeg debuterte i verdenscupen og i VM. Da er det en del likheter, sier Nilsson til Dagbladet.

Afterski #2: Kristine Stavås Skistad fant ingen trøst i at hennes store forbilde også gikk på trynet i sin VM-debut. Se hele «Afterski» på Dagbladet TV. Vis mer

- Vi går vel ganske likt på ski også. Vi har nok litt stil. Jeg ser den, erkjenner den svenske langrennsstjerna.

- Vil ikke bli kalt sprinter

Skistad håper imidlertid å bli mer enn en god sprinter, slik Nilsson gradvis har lyktes med, seinest eksemplifisert gjennom seieren i minitouren i Canada.

- Vi har vel stort sett bare oppoverfolk i norsk kvinnelangrenn. Jeg er vel mer lik Nilsson. Men jeg vil ikke bli kalt sprinter. Jeg håper å hevde meg også i distanselangrenn, men det tar lengre tid å ta det siste steget der enn i sprint på seniornivå, sier Kristine Stavås Skistad til Dagbladet.

- Hva gjør at du er såpass annerledes som langrennsløper enn de som er på elitelandslaget nå?

- Det har litt med gener og hvordan jeg er født. Jeg er heller ikke en typisk langrennsløper. Jeg har drevet med mye annet. Jeg er ikke typen som elsker det som er veldig seigt. Jeg er vant til å spurte på fotball- og håndballbanen, forteller hun.

Northug imponerte

Det er Petter Northug, altså Stavås Skistads forbilde, som arrangerer helgas renn på Hafjell, kalt Janteloppet. Mosvik-ekspressen imponerte i comebacket, banket Calle Halfvarsson og kom seg helt til semifinalen.

Vinneren av herrenes supersprint ble favoritten og tidligere verdensrekordholder Ludvig Søgnen Jensen, som dermed fikk revansje på rivalen Emanuele Becchis, som kapret verdensrekorden på herresiden fra Jensen i februar.

«Ludde» slo Becchis i duell nok en gang og fikk bevist at han fortsatt er verdens raskeste på supersprint. Johannes Høsflot Klæbo stilte for øvrig ikke til start.