<b>- MENTALT STERK:</b> Alexander Stöckl (t.h.) håper på en medisinsk sensasjon, og sier Kenneth Gangnes (t.h.) er en mentalt sterk person. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- MENTALT STERK: Alexander Stöckl (t.h.) håper på en medisinsk sensasjon, og sier Kenneth Gangnes (t.h.) er en mentalt sterk person. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Stöckl: - Kommer han tilbake enda en gang, er det nok en medisinsk sensasjon

Landslagstreneren håper å se Kenneth Gangnes i hoppbakken igjen.

Alexander Stöckl sier det vil være nok en medisinsk sensasjon om Kenneth Gangnes kommer tilbake i verdenstoppen.

Stemningen i hopplandslaget er nedbrutt etter at Gangnes på ny har pådratt seg en alvorlig kneskade (korsbånd).

– Vi har sett at han har klart det før. Det gjør meg mer optimistisk enn jeg normalt ville vært, sier landslagssjef Stöckl til NTB.

Østerrikeren har selv trukket fram Gangnes' som sin største personlige opptur som hopptrener. To ganger tidligere har nemlig totningen kjempet seg tilbake.

– Kommer han tilbake enda en gang, er det nok en medisinsk sensasjon. Det vi tror er at det opererte kneet er sterkere enn det var som naturlig. Kanskje kan denne operasjonen i det andre kneet også føre til at det kneet er mer stabilt enn før skade, sier Stöckl.

Andre vil kanskje gitt opp

Gangnes har langt på vei gitt opp kommende sesong. Hopperen fra Kolbukameratene sikter mot OL i Sør-Korea i 2018.

– Han er en veldig mentalt sterk person. Han tåler mer motstand enn mange andre. Jeg vet ikke hvorfor, men han har vært gjennom mange skader. Likevel har han alltid kommet tilbake på en beundringsverdig måte. Andre ville kanskje bare gitt opp, sier landslagssjefen.

Her er mektig imponert over måten Gangnes gang etter gang har reist seg på.

– Jeg er helt enig med Kenneth at kommende sesong ikke er noe å stresse med. Det å haste med å komme på snø, er bare dumt. Det holder om han kommer i gang neste sommer. Er det mulig før, gjør han det. Sist tok det åtte måneder. Kenneth glemmer ikke skihopping bare fordi han blir satt utenfor hoppbakken en god stund, fortsetter Stöckl.

Østerrikeren varsler en prat med sportssjef Clas Brede Bråthen.

– Vi kan ikke ha det slik at dersom Kenneth ikke rekker å prestere på ettervinteren, så mister han plassen på A-landslaget. Han skal fortsatt få støtte, sier Stöckl til NTB.

Kommer med lovnader

Skiforbundet lover å ivareta Gangnes, som mister muligheten til å hoppe inn premiepenger i millionklassen kommende sesong.

– Det er tungt for ham, men slik er vintersporten. Jeg tipper han ikke har brukt opp alt han tjente i forrige sesong. Han kommer til å overleve økonomisk, men han får full støtte til fysioterapi og opptrening, lover Stöckl.

Det er uklart om østerrikeren tar opp en hopper fra B-laget, eller om Gangnes sin plass blir stående ubrukt i sommer.

– Hvordan er stemningen i laget etter den stygge skaden?

– Alle føler med Kenneth. Han er en fantastisk fyr. Folk vet hvordan det kan være, plutselig er du skadd og ute av det. Og de andre begynner å tenke på nettopp det. Kenneth har bestemt seg for å bli med videre på samlingen. Det er helt fantastisk. Det er viktig for ham, men også for de andre gutta. Han viser, riktignok på en litt annen måte, at han er topp motivert. Det smitter, sier Stöckl.

– Noen frykt å spore?

– Nei, ingen frykt hos de andre hopperne. De hoppet bakken ned her i Stams like etterpå, sier landslagssjefen.

Ga etter

Suksesstreneren mener ingenting tydet på Gangnes skulle skade seg onsdag.

– Daniel Tande hoppet før ham og landet på 117 meter. Da gikk Kenneth ned tre bommer og landet på 111 meter, som ikke er over bakkestørrelsen engang. Han landet som vanlig, men så ga kneet etter. Støtteapparatet gjorde en fantastisk jobb. Det ble kommunisert i de riktige linjer og det ble raskt besluttet å operere ham samme dag. Situasjonen er tragisk, men ble løst veldig bra, understreker Stöckl.

Nå venter treningshopp i Innsbruck, Ramsau og Bischofshofen. Hyppige bakkeskifter skal forberede hopperne til hoppuka.

Innimellom blir det også tid til en norsk-østerriksk golfduell mot blant annet Michael Hayböck og Stefan Kraft.

(NTB)