Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stöckl avviser tilbud fra Finland

Krise i Finland - beste hopper er nummer 42.

Finsk hoppsport er i krise, men Alexander Stöckl avviser at han er aktuell som redningsmann for Janne Ahonen og co.

Østerrikeren har stor suksess med Norge, og har flere ganger vært ønsket av hjemlandet.

Fra Finland har landslagssjefen ikke hørt noe.

- Nei, jeg har aldri fått tilbud fra Finland. De vet at jeg er under kontrakt til 2018, og da er det ikke aktuelt for min del, sier Stöckl til NTB.

Ingen finske hoppere deltok under skiflygingsfesten i Vikersund sist helg. Ahonen gjør comeback i verdenscupen i Lahti fredag, etter en elendig sesong.

- De sliter økonomisk og mangler hoppfaglig kompetanse. De har ikke nok hopptrenere, og det er krangel mellom ulike hoppregioner. Det handler ikke bare om penger, sier Stöckl.

- Hakke peiling Han har vanskelig for å forstå det enorme fallet finsk hoppsport er igjennom. Finland har i årtier vært en av gigantene i internasjonal hopping.

- Hakke peiling, svarer Stöckl når vi spør om han vet hvem som er beste finske hopper i verdenscupen.

Svaret er Lauri Asikainen.

- Og han ligger på hvilken plass?

- 30. kanskje, sier Stöckl.

Sannheten er enda mer brutal. Asikainen, som har en sjuendeplass som best fra Lillehammer denne sesongen, er nummer 42 i verdenscupen med 42 poeng.

- Det oppsummerer vel Finlands sesong, mener Stöckl.

I en periode hadde «alle» hoppnasjonene finsk trener.

- Der ligger et av problemene for finnene. Veldig mange av de beste finske trenerne, som Kojonkoski, Niemelä og Lepistö, forsvant utenlands.

Krisen i Finland sammenlignes med hvor Norge sto i 2002, da Mika Kojonkoski ble hentet inn som redningsmann. Han reiste norsk hoppsport.

Suksesstreneren er i dag sportsdirektør i den finske OL-komiteen, men prøver så godt han kan å hjelpe de finske hopperne. Under hoppuka var Kojonkoski til stede for å hjelpe landet ut av krisen, men uten at det har gitt noe løft.

Ikke bekymret Giganten Østerrike har også mistet bredden. Stefan Kraft og Michael Hayböck er nummer fem og seks i verdenscupen sammenlagt, men i nasjonscupen er østerrikerne nå bare nummer fire, hele 1549 poeng bak ledende Norge.

- Det hadde jeg virkelig ikke ventet. Men krisen finnene opplever, kommer aldri til å skje i Østerrike. Da jeg dro til Norge, jobbet de solid med trenerutdannelse og ettervekst av trenere, sier Stöckl.

- Men Heinz Kuttin får ikke resultatene som forgjenger Alexander Pointner?

- Mange av Østerrikes beste hoppere har sluttet (Thomas Morgenstern), mens den beste utøveren (Gregor Schlierenzauer) er ute av form og avsluttet sesongen tidlig. Neste generasjon er ikke klar. De har potensial. Jeg er ikke bekymret for hjemlandet mitt, sier Stöckl.

Norge leder nasjonscupen med 780 poeng på Slovenia når 13 renn (hvorav to lagkonkurranser) gjenstår.

- Nei, vi har ikke vunnet nasjonscupen. 700 poeng er mye, men det er mange renn igjen, sier suksesstreneren.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram