Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stöckl forklarer Norges hoppsjokk: - Noen i Østerrike er skuffet over meg

Alexander Stöckl hylles som verdens beste trener.

VERDENS BESTE: Johan Remen Evensen mener Alexander Stöckl er verdens beste hopptrener. Her er sterke følelser i sving etter VM-gullet i laghopp i Falun. I år har de norske hoppgutta startet enda bedre.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VERDENS BESTE: Johan Remen Evensen mener Alexander Stöckl er verdens beste hopptrener. Her er sterke følelser i sving etter VM-gullet i laghopp i Falun. I år har de norske hoppgutta startet enda bedre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): En rekke ganger denne sesongen har Dagbladet skrevet om norske hoppsjokk i verdenscupen. Også de norske hopperne og trenerne har vært svært overrasket over det norske hoppeventyret.

Det hadde ingen forventet da profilene Anders Bardal og Anders Jacobsen la skiene på hylla etter forrige sesong. Ei heller hjalp det at Faluns VM-konge Rune Velta tok en pause.

Likevel har Norge - mot alle odds - åpnet denne sesongen bedre enn noensinne. Både Daniel André Tande og Kenneth Gangnes har vunnet hvert sitt verdenscuprenn, noe de aldri hadde vært i nærheten av før sesongen.

I tillegg har Johann André Forfang, Joachim Hauer og Andreas Stjernen vært på pallen - hvilket også var vært langt bedre enn hva de tidligere har prestert.

Var bekymret I verdenscupen sammenlagt er alle disse - bortsett fra Hauer - blant de seks beste. Fire nordmenn topp seks i totalcupen har aldri tidligere skjedd og er en liste for historiebøkene.

- Jeg var bekymret da Bardal og Jacobsen la opp. Bardal har vært farsfiguren på laget som har sørget for stabile toppresultater. Likevel har det gått enda bedre uten dem. Det har vært kjempeoverraskende og en helt fantastisk start på sesongen. Jeg hadde overhodet ikke forventet dette, sier Johan Remen Evensen til Dagbladet.

- Jeg tror det er Stöckls arbeid som har begynt å gi resultater. Han har gjort Norge til verdens beste hoppnasjon. Ja, jeg kan godt kalle ham verdens beste hopptrener, sier den tidligere verdensrekordholderen.

Når Dagbladet formidler Remen Evensens ros til østerrikeren, bryter Stöckl ut i latter.

- Haha, jeg vil ikke kalle meg selv for verdens beste trener. Akkurat nå er vi verdens beste lag, men det er utøvernes fortjeneste. Det har blitt gjort en god jobb i Norge før jeg kom hit, sier Stöckl beskjedent til Dagbladet.

- Noen er skuffet over meg Da han ble norsk landslagstrener, var Østerrike verdens desidert beste hoppnasjon. Fire år senere har Stöckl fått hjemlandet sitt ned fra tronen og Norge på toppen.

- Rollen har snudd. Det er helt rått. Østerrike vil sikkert ha Stöckl tilbake. De fleste hoppnasjoner er nok interesserte i ham, tror Evensen.

HYLLER STÖCKL: Johan Remen Evensen gir trener Alexander Stöckl mye av æren for Norges hoppeventyr. Foto: NTB scanpix
HYLLER STÖCKL: Johan Remen Evensen gir trener Alexander Stöckl mye av æren for Norges hoppeventyr. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stöckl forteller til Dagbladet at han fikk et tilbud fra hjemnasjonen sin for to år siden. Det er ikke like populært hos alle østerrikere at 42-åringen har gjort Norge bedre enn dem.

Dermed blir han en slags blanding av helt og «landsforræder» i hjemnasjonen, som ønsker at Stöckl skal trene dem og ikke Norge.

- Noen i Østerrike er stolt over det jeg har utrettet som norsk landslagstrener, men andre er skuffet over at jeg ikke trener Østerrike. Jeg fikk et tilbud fra dem for to år siden, men jeg har fortsatt en jobb å gjøre i Norge, forteller Stöckl.

Hans kontrakt som Norges landslagstrener varer til 2018.

- Jeg trives veldig godt i Norge og har planer om å bli her ut kontrakten. Hva som skjer etter det, vet jeg ikke.

Hyller Stöckl Remen Evensen håper Stöckl blir lenge i Norge.

- Stöckl har erfaring fra Østerrike, som har vært verdens beste hoppnasjon i mange år. Han har en veldig bra hoppfilosofi og er en veldig dedikert fyr. Bare det at han lærte norsk så fort, viser hvor mye han legger i denne jobben. Det er imponerende, skryter moldenseren.

Også Norges landslagssjef var litt usikker da suksesslaget fra VM i Falun forrige vinter gikk i oppløsning.

- Jeg var litt bekymret da de la opp, men det har gått veldig bra. Jeg hadde ikke forventet at vi skulle gjøre det så bra. Det har vært veldig overraskende, forteller Stöckl.

- Suksessoppskriften er hardt arbeid over lang tid. Vi har hatt fokus på langsiktig utvikling og ikke hatt hastverk. Vi har økt forståelsen og hele tiden tenkt en helhetlig utvikling av hopperne.

Vil på pallen i Hoppuka Denne helga fortsetter verdenscupsirkuset i Engelberg. Dernest er det virkelig alvor når Hoppuka starter i Oberstorf 29. desember.

- Målet i Hoppuka er å jakte topplasseringer. Vi vil ha en utøver på pallen sammenlagt. Nå har vi mange strenger å spille på, slik Østerrike har hatt i mange år. Det er en fordel, mener Stöck.

Han trekker spesielt frem Forfang og hans stabilitet denne sesongen. Men i hoppuka er det andre forutsetninger som gjelder enn i ordinære verdenscuprenn.

- Hoppuka blir veldig spennende og annerledes. Atmosfæren og historien kan påvirke de norske ungguttene. Det er noe annet enn et vanlig verdenscuprenn. Samtidig har vi så mange å ta av at noen av dem vil prestere, sier Remen Evensen.

- Det blir Freund og Prevc mot Norge. De to leverer stabilt over tid. De norske varierer litt mer, men det er alltid noen av dem som leverer. Det blir spennende å se hvordan det utvikler seg videre i sesongen, sier han.

Lørdagens hopprenn i Engelberg sendes på NRK 1 fra kl. 14.10. Søndagens renn fra samme bakke sendes samme tidspunkt på NRK 2.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media