Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stöckl om helvetet til trenerkollega: - Mine tanker går til ham

Pointner mistet datteren. Hadde selv depresjoner.

UTENFOR HOTELLET:  Landslagstrener Alexander Stöckl forbereder nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
UTENFOR HOTELLET: Landslagstrener Alexander Stöckl forbereder nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Østerrikeren Alexander Pointner (44) blir av mange omtalt som tidenes beste hopptrener. Han trente de østerrikske hopperne fra 2004 til 2014, og innkasserte medaljer på løpende bånd.

Men de siste åra - og spesielt det siste året - har han gått gjennom et privat helvete. I november i fjor forsøkte datteren Nina (17) å ta sitt eget liv. Etterpå lå hun i koma. Én uke før jul i år døde hun.

Pointner og kona Angela har vært åpen om det som har skjedd overfor medier i Østerrike. Norges landslagstrener, Alexander Stöckl (42), kjenner Pointner godt.

- Vi hoppet sammen. Når jeg var trener for juniorlaget i Østerrike, hadde vi god kontakt, forteller han til Dagbladet.

- Det er en tøff situasjon. De har mistet en datter. Mine tanker går til ham og familien.

Hoppuka - en parantes Han befinner seg i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Utenfor hotell Mercure kneiser de mektigste alper.

I dag - på nyttårsaften - er det kvalifisering til det andre rennet i Hoppuka. Alvorlig nok, når det er dette som er jobben din. Men sammenliknet med Pointners historie blir det ubetydelig.

Depresjoner har ligget i Pointners familie. Selv ble han tungt rammet for et par år siden.

- Det var en periode der jeg knapt klarte å komme meg opp av senga, fortalte han i et radioprogram.

- Det var sikkert en blanding av stresset i jobben og medfølelsen jeg hadde for sønnen min.

I 2012 ble sønnen rammet av depresjoner. I tre måneder lå han på sykehus. Så ble Pointner selv et offer, før tragedien ble fullkommen - med datteren Ninas død.

Imponert Stöckl er imponert over Pointners åpenhet rundt situasjonen.

- Du hørte rykter her og der. Men så kom han ut med dette på radio for to år siden. Han sa at han hadde lidd av depresjoner. Jeg tror det var bra at han fortalte det. Da har du innsett at du må gjøre noe.

Stöckl fortsetter:

- Samtidig er det sikkert mange som har slike problemer. Det er bra hvis en som er kjent kommer ut med det. Det kan hjelpe andre i samme situasjon.

De østerrikske hopperne tok 32 medaljer i OL og VM under Pointner. 17 av dem var av edleste valør, altså gull. Den siste tida har han vært mentor for den bulgarske hopperen Vladimir Zografski. Planen var å være til stede i forbindelse med verdenscuprennet i Engelberg før jul. På grunn av datterens død, ble dette ikke aktuelt.

- Det er det verste øyeblikket i mitt liv, sa Pointner til østerriksk TV i høst. Han fortalte om da han fikk høre at datteren hadde forsøkt å ta sitt eget liv i 2014.

- Endelig trenger jeg ikke å spille skuespill mer. Nå vet folk hva som har skjedd.

Det kom fram at datteren hadde vært inne til psykiatrisk behandling i seks uker. Men ingenting indikerte at hun ønsket å gjøre det slutt.

Hentet på skolen Hun ble funnet av moren Angela, en volleyballspiller Pointner giftet seg med i 1995. De fikk fire barn.

- Hun ringte meg for å høre om jeg kunne hente henne på skolen, for hun følte seg ikke bra. Men hun ville ikke snakke mer om det. Seinere var jeg nødt til å dra ut en tur, og hun ble alene hjemme. Det var da hun gjorde det, sier moren, ifølge Sport24.

KJENNER HVERANDRE:  Alexander Stöckl (i midten) og Alexander Pointner (til høyre) møttes under Hoppuka i Bischofshofen i Østerrike for to år siden. Til venstre vinneren Thomas Diethart. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KJENNER HVERANDRE: Alexander Stöckl (i midten) og Alexander Pointner (til høyre) møttes under Hoppuka i Bischofshofen i Østerrike for to år siden. Til venstre vinneren Thomas Diethart. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Foreldrene ga aldri opp håpet:

- Jeg er overbevist om at det kommer til å gå bra igjen. Ingenting kan få meg til å gi opp håpet. Det er håpet som holder meg oppe, erklærte Pointner.

17. desember var det ikke lenger noe håp igjen. Datteren døde. Igjen sitter en sønderknust familie.

- Det er vanskelig å beskrive hvordan de har det nå, sier Stöckl stille til Dagbladet.

Hoppuka på NRK1: Kvalifisering i dag klokka 14.00. Nyttårshopprennet i morgen klokka 14.00.

AUTOGRAF: En fan ber om Stöckls autograf på hotellet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
AUTOGRAF: En fan ber om Stöckls autograf på hotellet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media