Hoppuka

Stöckl om østerriksk kollaps: - Det er trist

Favoritten Stefan Kraft ikke til finaleomgangen. Beste østerriker helt nede på 19. plass. Men Norge kunne juble for Anders Fannemel.

OVERRASKET OVER LANDSMENNENE: Trener Alexander Stöckl blir intervjuet NRKs Karen-Marie Ellefsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OVERRASKET OVER LANDSMENNENE: Trener Alexander Stöckl blir intervjuet NRKs Karen-Marie Ellefsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Kamil Stoch på førsteplass, Richard Freitag på andre. Så langt, alt vel etter Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland.

At Anders Fannemel skulle komme på tredjeplass, var det færre som trodde. Men den største skrellen var østerrikerne.

En av favorittene til å vinne Hoppuka sammenlagt, Stefan Kraft, kom ikke engang til finaleomgangen. Nasjonens bestemann, Gregor Schlierenzauer, havnet helt nede på 19. plass. Det er – på godt norsk – et hoppsjokk.

IKKE TIL FINALEOMGANGEN: Stefan Kraft. Foto: NTB scanpix
IKKE TIL FINALEOMGANGEN: Stefan Kraft. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er trist å se. Det virker som om laget har mistet selvtilliten, sier Norges østerrikske trener, Alexander Stöckl, til Dagbladet.

Naturligvis var han mest opptatt av den norske innsatsen i Nyttårshopprennet, med tre utøvere blant de ti beste. Men det er ikke vanskelig å registrere omveltningene på resultatlista.

Samtaletema

Daniel-André Tande skuffet mest blant nordmennene med 15. plass. Andre omgang var gledelig. Da klinte han til med et svev på 139 meter og hoppet seg opp fra 27. plass.

Men i hoppukebyen Garmisch-Partenkirchen er laginnsatsen til Østerrike det store samtaletemaet i kveld. Noe har vært i gjære lenge og i dag kollapset laget fullstendig. På de ni siste rennene har Østerrike én seier. Før de ni siste rennene hadde laget 23 seire på 36 renn.

Østerrike har sju seire i Hoppuka sammenlagt på de ni siste åra. Det er en gigant som blør. Og i Østerrike vokser kritikken mot trener Heinz Kuttin. Han har kontrakt ut sesongen. Allerede nå spekuleres det i at hans dager kan være talte etter sesongen.

For fire år siden prøvde østerrikerne å hente tilbake Alexander Stöckl. Svaret de fikk var nei. Men den norske treneren erkjenner at han nå lider med sine landsmenn. Sportssjef Clas Brede Bråthen kaller det for en av de største skrellene i Hoppukas historie at Kraft ikke kom til finaleomgangen.

- Kraft startet Hoppuka bra. Nå kommer det en del kritiske spørsmål fra media rundt arbeidet som blir gjort. De har noen fantastiske skihoppere. Men for øyeblikket ser det tamt ut. Selvtilliten er lav og de klarer ikke å ta ut alt, sier Stöckl til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det skal sies at Kraft hadde skikkelig uflaks. Han hadde ekstremt krevende forhold i første del av flyfasen. Da faller du bare ned, det har vi sett flere ganger. Når du befinner deg i nedoverbakke, får du den i ansiktet også. Det er dobbelt uflaks.

- At dette skulle skje, var det umulig å forutse før sesongen. Da var vi sikre på at to eller tre østerrikere skulle være våre største konkurrenter.

Posisjonen til Heinz Kuttin kommer garantert til å bli diskutert den nærmeste tida. Nå forflytter også Hoppuka seg videre til Østerrike. Først Innsbruck, deretter Bischofshofen. Overfor Dagbladet avviser Stöckl enhver spekulasjon om å bli trener for Østerrike.

- Hva gjør du hvis du får en telefon?

- Da takker jeg nei.

- De har forsøkt seg tidligere?

- Jeg har kontrakt med Norge fram til 2022. Ferdig snakket!

Påminnelse

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener østerrikernes kollaps er en nyttig påminnelse om hvor tøft det er å være i toppen av internasjonal hoppsport.

- Det er ekstremt mye som skal til for å være i toppen. Jeg ønsker at folk skal skjønne hvor lite som skal til for å være ute av bildet her. Østerrike gjør et hopprenn som er på nivå med det dårligste vi har gjort i Garmisch-Partenkirchen.

- Ja, hva observerer du når du ser dem?

- Nå er jeg mest opptatt av oss selv. Det er leit å se. Men jeg vet at de kommer til å slå nådeløst tilbake. Vi kan ta det helt med ro. De har fått seg en kraftig en på trynet nå. Men de kommer til å slå grusomt tilbake. Da gjelder det for oss å være på hogget.

Neste renn går i Innsbruck torsdag.