SLITER: Daniel-André Tande har fått en svak start på Hoppuka.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SLITER: Daniel-André Tande har fått en svak start på Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Hoppuka i Tyskland og Østerrike

Stöckl styrte unna rasende Tande

- Jeg ville gi ham litt tid, sier treneren etter fiaskoen i Oberstdorf.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Daniel-André Tande (24) er «på beina» igjen etter den blytunge nedturen i tyske Oberstdorf søndag. Kongsberg-hopperen klarte ikke å kvalifisere seg til andre omgang i det første rennet i Hoppuka og endte på 44. plass.

Rett etterpå unngikk han NRK, og han brukte maks 40 sekunder på tre journalister som sto og ventet på sletta. Så marsjerte han ut av bakken og ville være for seg selv.

Raseri, frustrasjon, skuffelse og sinne: Alle tanker gikk gjennom skihopperen som har vært Norges ener de to siste åra.

I ettermiddag ble Tande nummer 35 i kvalifiseringen til Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Heller ikke dette er av godt, gammelt merke. Men 24-åringen hadde kjølt seg betraktelig ned i møtet med mediene.

UTFORDRINGER: Alexander Stöckl må jobbe med flere av gutta etter det første rennet i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
UTFORDRINGER: Alexander Stöckl må jobbe med flere av gutta etter det første rennet i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg liker best å være alene når jeg er skuffet. Det var mye frustrasjon, sier nordmannen etter kvalifiseringen, som ble vunnet av Dawid Kubacki fra Polen.

Så mye kokte Tande i topplokket søndag at selv trener Alexander Stöckl unngikk ham etter fiaskoen.

- Jeg snakket ikke med ham med en gang. Jeg ga ham litt tid. Og så tok vi en prat etterpå, forteller Stöckl.

- Jeg synes det er greit at han bare gikk forbi etterpå. Han er vanligvis ganske emosjonell, og da er det like greit at han slipper å si noe i det øyeblikket der. Jeg skjønner det.

Tande landet på 110,5 meter i Schattenbergbakken søndag, i rennet som ble vunnet av Ryoyu Kobayashi fra Japan.

Om nedturen sier han:

- Jeg er ikke så bekymret, men mer frustrert. Du føler du har funnet svaret på treningssamling. Så kommer du tilbake til verdenscupen og det er akkurat som om du ikke har trent i det hele tatt.

Han fortsetter:

- Selvtilliten er ikke på topp. Det er noe som skurrer. Da må du finne noen triks som lurer hodet litt.

Stöckl begrunner filosofien med ikke å nærme seg Tande slik:

- Jeg synes det er greit at du får puste ut og samle energi, før vi begynner å snakke om det tekniske.

Fuktige forhold

Tande er fornøyd med å kvalifisere seg til Nyttårshopprennet. Han landet på 126,5 meter. Vinneren Dawid Kubacki hadde 135,5 meter under fuktige forhold i Garmisch-Partenkirchen.

Som lag hevet Norge seg betraktelig fra rennet i Oberstdorf. Andreas Stjernen ble nummer 5, Anders Fannemel 10, Johann André Forfang 11, Robert Johansson 12, Halvor Egner Granerud 13 og Robin Pedersen 27.

For Stjernen er det mye som flyter om dagen. Etter første renn er han nummer fire i sammendraget, 4,1 poeng bak Kobayashi.

- Jeg merker at jeg er i en helt annen flyt nå enn før jul. Du blir mer selvsikker for hvert hopp du tar, sier Stjernen.

- Fortell om endringene du har gjort?

- Måten jeg kommer meg i sittestilling på gjør at jeg kommer meg ned i rett balanse. Det gjør at jeg kan kjøre gjennom radiusen oppå beina mine og få tråkket rett ned på kanten. Da fungerer det, erklærer han.

Nyttårshopprennet starter klokka 14.00 i morgen.