Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stöckls hoppere skal trene som jagerflygere

Får mental hjelp.

BESTEMANN:  Anders Fannemel ble beste nordmann på fjerdeplass i det første rennet i Hoppuka i går. Norge fikk fem hoppere blant de elleve beste. Foto: NTB Scanpix
BESTEMANN: Anders Fannemel ble beste nordmann på fjerdeplass i det første rennet i Hoppuka i går. Norge fikk fem hoppere blant de elleve beste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

OBERSTDORF (Dagbladet): Den tyske hopplegenden Sven Hannawald (41) mener de norske hopperne mangler mental styrke. Nå kan hjelpen være på vei til Anders Fannemel (24) og lagkameratene.

Hannawald - som vant Hoppuka i 2002 -  er imponert over bredden i den norske troppen. Fem kom blant de elleve beste i hoppukestarten i går kveld. Men når det kommer til sammenlagtseieren, er han mer usikker.

- De har ikke nerver til å vinne, sier Hannawald til avisa Die Welt.

Svinger mye På sett og vis er det vanskelig å arrestere ham. Trener Alexander Stöckl innrømmer at nordmennene svinger i prestasjonene. I går ble Fannemel vår beste med fjerdeplass i hoppukestarten.

Severin Freund tok en populær hjemmeseier i tyske Oberstdorf.

Men de norske hopperne jobber med å sette den mentale biten i system. En psykolog fra Olympiatoppen, som også jobber med luftforsvaret, har begynt å observere dem.

I startfasen Den mentale eksperten heter Anders Meland. Han er forsker ved Flymedisinsk institutt, og er en del av Olympiatoppens ressursgruppe for idrettspsykologi.

Sportssjef Clas Brede Bråthen gleder seg til fortsettelsen.

- Det er et prosjekt som er i startfasen. Vi ønsker å lære fra andre miljøer, både i og utenfor idretten. Jeg ser likheter mellom det jagerflygere og skihoppere må fokusere på. Det er små tidsenheter som kan utgjøre store forskjeller, sier Bråthen.

- Meland har vært med fra starten av sesongen. Han kartlegger oss, og har andre miljøer å sammenlikne med. Planen er å få til en optimalisering fram til OL i 2018.

PÅ SLETTA I OBERSTDORF:  Alexander Stöckl tar en prat med Daniel-André Tande, nummer ti i rennet i går. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ SLETTA I OBERSTDORF: Alexander Stöckl tar en prat med Daniel-André Tande, nummer ti i rennet i går. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Landslagstrener Alexander Stöckl sier:

- Jeg har absolutt tro på dette samarbeidet. Her kan vi hente marginer.

Mindfulness Meland har sin styrke på såkalt mindfulness. Én ting er å være topp trent fysisk. Men kunsten er også å utvikle seg gjennom pauser og restitusjon.

«Stillhetens råskap» heter ei bok Meland har gitt ut.

I en kronikk skriver han:

«Jeg er vokst opp i en familie av musikere, og lærte fort at mellomrom og pauser med stillhet er minst like viktig som tonene for å lage musikk. Det samme lærte jeg gjelder for trening og fysisk aktivitet.»

Fannemel er positiv:

- Jeg vet ikke helt når han kommer inn for fullt. Men jeg tror det er veldig viktig med mentalt fokus. Du skal fungere oppi hodet også.

Utenfor pallen Nordmennene så ut til å gjøre det helt store etter første omgang i Schattenbergbakken i går. Peter Prevc ledet, mens Daniel-André Tande lå på andreplass. Hele fem stykker var blant de ti beste.

Til slutt endte det med fem nordmenn blant de elleve beste, men ingen på pallen.

- Jeg skjønner at et par av gutta ble skuffet. Men det er ingen grunn til å grave seg ned, sier Fannemel.

Forholdene i Oberstdorf ble bingo, der juryen måtte justere farta.

- Det er seks hopp igjen av Hoppuka. Vi har ikke gitt opp, sier Fannemel, mens 25.500 tilskuere hyller vinneren Severin Freund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media