EN ALLE ØNSKER SEG: Dagbladet kåret i dag Stefan Johansen til Norges beste fotballspiller. - Stefan Johansen er en type fotballspiller alle trenere ønsker seg. Han er en av dem som hele tiden tar steg og blir bedre, skriver Dagbladets kommentator Morten Pedersen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EN ALLE ØNSKER SEG: Dagbladet kåret i dag Stefan Johansen til Norges beste fotballspiller. - Stefan Johansen er en type fotballspiller alle trenere ønsker seg. Han er en av dem som hele tiden tar steg og blir bedre, skriver Dagbladets kommentator Morten Pedersen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Stefan Johansen er en type fotballspiller alle trenere ønsker seg

Han er en av dem som hele tiden tar steg og blir bedre.

Dagbladet kårer Norges 50 beste fotballspillere (krever innlogging)

ZAGREB (Dagbladet): Du sitter med en følelse av at Stefan Johansen var en ledende Strømsgodset-spiller i flere sesonger og at landslagsplassen har vært hans i mange år. Feil. Stefan Johansen ble ikke fast inventar på Ronny Deilas midtbane før ghaneseren Mohammed Abu forlot Godset for andre gang sommeren 2012, og på landslaget har han bare vært i 17 måneder. Hvilket betyr at Norges beste fotballspiller bare står med 72 tippeligakamper (Bodø/Glimt 5, Godset 67) og 15 landskamper før kveldens EM-kvalifisering i Zagreb.

Samtidig betyr det at Stefan Johansen, som de aller beste i bransjen, tar de nivåene han blir presentert.

STEFAN JOHANSEN KOM til Drammen og Ronny Deila som angrepsspiller, fikk krystallklar beskjed om hvilke krav og holdninger som er nødvendig for en ung mann med internasjonale ambisjoner, og ble omskolert til drivende midtbanespiller etter en meget god kamp mot Rosenborg på venstre back (BB) høsten 2011. I dag er han det nærmeste vi kommer en internasjonal stjerne. Det skyldes a) at han forsto alvoret i Ronny Deilas krav til kursendring både på og utenfor banen, b) at han har ferdighetene som skal til for å lykkes internasjonalt, og ikke minst c) at han stadig utvikler og legger til nye elementer i spillet sitt. Hvilket igjen er som snytt ut av landslagstrener Per-Mathias Høgmos mantra.

Det som handler om å bli litt bedre hver eneste dag.

FØR GODSETS GULLSESONG sammenliknet jeg Stefan Johansen med Erik Mykland. Jeg skal ikke påstå det var en MP-spalte våren 2013 som fikk daværende landslagstrener Drillo til å se Stefan i serierunde to på Hønefoss det året, men han kom nå I hvert fall. Og gikk igjen tidlig i andre omgang. Med uforrettet sak og av andre grunner enn å komme unna trafikken. For Stefan Johansen var ikke god i den kampen, I hvert fall ikke før Drillo dro — landslagssøknaden hans inneholdt snarere den fotballen Drillo misliker mest av alt, den risikofylte som innimellom går bakover eller på tvers av banen.

Og det tok han opp igjen da han endelig fikk debuten sin mot Sverige i Stockholm fire måneder seinere.

Da Drillo ga Stefan Johansen sjansen begynte han landslagskarrieren sin med en ferdigscoret feilpasning til 1—0 for hjemmelaget (tap 4-2).

DE FLESTE VILLE slitt med en slik internasjonal debut. Og blitt preget av det. Stefan Johansen svarte med å spille det av seg, score et av Norges to mål og av mange bli kåret til Norges beste. Men ikke av Drillo, da han fikk spørsmål om Stefan Johansen var Norges beste, svarte han kategorisk «nei».

Selvfølgelig gjorde han det.

Enkelte pasninger er utilgivelige i den læren.

NÅR JEG SER Stefan Johansen i dag, er det ikke først og fremst Myggen jeg tenker på. Men Paul Scholes. Uten sammenlikning for øvrig er det noe Scholes-aktig over Norges nye midtbanesjef. For Stefan Johansen har et større register enn 90-tallets norske Drillos-yndling — han er mye mer enn en kreativ tilrettelegger med stor arbeidskapasitet og defensivt ansvar.

Stefan Johansen er målscorer også.

Med arbeidsområde mellom banens to 16-meter, selv om han i det siste har spilt høyere for Celtic, er han i ferd med å utvikle en av spillets viktigste og mest verdifulle roller.

EN MÅLSCORENDE midtbanespiller som tar defensivt ansvar er en ettertraktet vare. Stefan Johansen er en slik spiller, snart moden for et høyere nivå enn det skotske. Og når jeg hører Per-Mathias Høgmo si til Dagbladet at Premier League eller Bundesliga må være Stefans neste stoppested, er min beskjed til Høgmo at han kan bidra med å få fortgang i prosessen.

Gjennom å gi Stefan Johansen friere fullmakter på landslaget.

MEN IKKE I KVELD, selvfølgelig — Kroatia-Norge handler ikke om offensiv utvikling. Bare om å optimalisere Norges muligheter til å stjele et poeng. I Zagreb har derfor den defensive biten prioritet. Men i prosessen som handler om å utvikle dette unge norske landslaget, er det viktig at Stefan Johansen får være den boks til boks spilleren han er som skapt til, slik at han får bruke alle sine kvaliteter i den norske landslagstrøya også.

Ikke bare for å bli sett på europeisk nivå og gjennom det komme seg videre i karrieren.

Men for å ta Norge videre.