OPP OG NEDTUR: Stefan Kraft satte ny bakkerekord i Granåsen med 142.5 meter i førsteomgang, men holdt på å gå på trynet da han skulle hoppe hjem verdenscupseieren i andre. Kraft endte på niendeplass. Foto: EPA/Ned Alley/ NTB Scanpix
OPP OG NEDTUR: Stefan Kraft satte ny bakkerekord i Granåsen med 142.5 meter i førsteomgang, men holdt på å gå på trynet da han skulle hoppe hjem verdenscupseieren i andre. Kraft endte på niendeplass. Foto: EPA/Ned Alley/ NTB ScanpixVis mer

Stefan Kraft slo den gamle bakkerekorden, men gikk nesten på trynet i finalen

Rune Velta på pallen i Trondheim.

(Dagbladet): Anders Bardal kunne ikke annet enn å le da lagkompis og verdensmester Rune Velta dro ordentlig på i andreomgangen i Granåsen i kveld.

Velta, som aldri har vunnet et verdenscuprenn før, landet på 141.5 meter, halvannen meter bak den nye bakkerekorden, og tok en soleklar ledelse før de siste seks hopperne satte utfor.

Bardal hadde selv vartet opp med et kjempehopp i finaleomgangen og landet på 137 meter. Det brakte ham et godt stykke opp fra 11. plassen han hadde etter førsteomgang, og Bardal endte på 5. plass til slutt.

Kraftdrama
Men da de tre beste sto igjen på toppen forsvant håpet om Veltas første verdenscupseier. Slovenske Peter Prevc holdt nervene under kontroll og straffet Veltas poengsum med et hopp på 132 meter.

Også tyske Severin Freund hoppet forbi Velta. Da sto bare Stefan Kraft igjen på toppen, men han måtte vente på å få sette utfor.

Og da han først fikk klarsignal gikk det fullstendig galt for østerrikeren. Skiene flakket og etterhvert tok rotasjonen tak i kroppen.

Krafts største prestasjon var å stå på beina etter det mislykkede hoppet.

- Dette er godt gjort, fastslo den gamle storhopperen Espen Bredesen på NRK.

Kraft strakk seg til 142.5 meter i førsteomgangen, én meter lenger enn den gamle bakkerekorden, men en halvmeter bak lagkamerat Michael Hayböcks nye rekord på 143 meter. 

Pallen på Velta
Den gode nyheten, sett med norske øyne, var at Rune Velta hoppet seg på pallen etter Krafts finalemiss.

- Det var et stykke opp, men Kraft var uheldig i andreomgang, og da ble det meg, sier Velta til NRK.

• Anders Fannemel hadde fortsatt en føling med skaden som har plaget ham siden VM. Verdensrekordholderen fra Vikersund endte på 25. plass. Anders Jacobsen ble nummer 16.

• Andreas Stjernen bommet fullstendig i andreomgangen etter et fint førstehopp. Niendeplassen ble til en 27. plass til slutt.