Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kypros - Norge, kl. 20.45 mandag

Stefan-krisa: - Uholdbart

Mener Norges kaptein ikke kan gå inn og ut av laget.

FRISK BRIS: Kaptein Stefan Johansen har press på seg for å levere i landslagsdrakta. Norge møter Kypros klokka 20.45 mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
FRISK BRIS: Kaptein Stefan Johansen har press på seg for å levere i landslagsdrakta. Norge møter Kypros klokka 20.45 mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kypros - Norge, kl. 20.45 mandag

LARNAKA (Dagbladet): Kaptein på fotballandslaget, Stefan Johansen (27), har ikke fullført en eneste kamp i Nations League.

- Et problem, mener TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Norge møter Kypros klokka 20.45 i kveld. Det er den siste og avgjørende kampen i Nations League. Norge slåss med Bulgaria om gruppeseieren.

Men oppladningen har ikke vært god for Johansen. Han var svak i 1-1-kampen mot Slovenia fredag, og ble slaktet på spillerbørsene til Dagbladet og TV 2. På de fem første kampene i Nations League har han ikke spilt i 90 minutter en eneste gang. Og sånn kan vi fortsette: Han er en kaptein som går inn og ut av laget.

- Jeg synes Johansen har løst jobben bra. Men du kan ikke ha en kaptein som hele tida er usikker. Da vil disse spørsmålene komme igjen og igjen, sier Mathisen til Dagbladet.

- At han blir byttet mye, henger sammen med lite spilletid for Fulham i Premier League. Hvis det går for lang tid, så er det uholdbart. Jeg mener da at trener Lars Lagerbäck må finne en kaptein som spiller fast.

Dårlig rytme

Johansen stilte opp på en pressekonferanse i Larnaka i går. Det gjorde han sammen med Lagerbäck og Tarik Elyounoussi.

Midtbanespilleren legger ikke skjul på at han har kommet ut av rytmen med lite spilletid i England. Kritikken i mediene tar han tilsynelatende med ro:

- Herregud, dere har en jobb. Som jeg har sagt tusen ganger: Fotball består av en million meninger. Jeg er blitt såpass rutinert at det preller lettere av enn for sju-åtte år siden. Dere skal få lov til å mene ting, sånn er fotball. Det er det som gjør det artig, sier spilleren med 46 landskamper.

Lagerbäck tar kapteinen i forsvar og virker irritert på mediene.

- Jeg har full respekt for at dere vil lage overskrifter. Mot Kypros (i september) mente noen at han ikke skulle spille. Da kampen var over, var han en stor helt. Nå er han nede i dynga igjen. Det er litt fascinerende dette spillet med enkeltspillere. Men dere vil jobbe på den måten, det får jeg respektere.

Defensivt

Mathisen ble overrasket over utviklingen på pressekonferansen i går.

- Jeg synes det var defensivt av Stefan. Dagen før en så viktig kamp ville jeg ha sagt: «Vi får se hvor mye Lars vil bruke meg, så skal jeg bidra hundre prosent.» I stedet ble han sittende og forklare hvorfor han ikke kom opp på et godt nivå mot Slovenia.

TV 2-eksperten fortsetter:

- Så hadde du Lagerbäck som var ute med piggene mot media og mener at saker blir oppkonstruert. Det eneste jeg har sett av kritikk mot Johansen, har vært saklig. Vi må gjøre en jobb vi også. Vi må diskutere det som er et tema blant folk hjemme: Hvem skal spille ute på høyrekanten når Stefan ikke fungerer?

Mathisen påpeker det faktum at Johansens forgjenger, Per Ciljan Skjelbred, også fikk problemer med spilletida. Han ser minst tre andre kandidater på laget som kan fylle rollen.

- Jeg synes Markus Henriksen har framstått som kaptein i det siste. Han har tøff konkurranse på den sentrale midtbanen. Men Henriksen er også en anvendelig spiller som kan være ute på kanten, eller bak spissen. Videre har du Rune Almenning Jarstein i mål. Han er et tydelig kapteinsemne i kraft av det han har gjort for Norge og Hertha Berlin. Og så har du Kristoffer Ajer. Han er et kjempeemne som kaptein, men må bli frisk igjen.

Assistenttrener Per Joar Hansen opplyser at det ikke har vært diskutert om Johansen er «på valg». Om Fulham-spillerens status i gruppa sier han:

- Stefan er en vinnertype. Han krever alltid hundre prosent av seg selv. Han er den første som går i krigen.

- Stefan er skapt for å være leder, mener Håvard Nordtveit.

Betyr mye

Fotballgutta ladet i går opp på Palm Beach Hotel i Larnaka. Det var sol, badetemperatur – og flere av spillerne satt ute og spilte kort. Men i kveld blir det ingen kjære mor.

Norge og Bulgaria har begge ti poeng. Bulgaria møter Slovenia hjemme. Hvis begge lag vinner, blir målforskjellen avgjørende. Gruppevinneren rykker opp en divisjon i Nations League. I tillegg får laget muligheten til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020.

- Du kjenner på deg at det er en avgjørende kamp. Dette betyr virkelig noe for oss, sier Nordtveit.

Den ordinære EM-kvalifiseringen starter opp i mars.

Tabell
Norge53115-210
Bulgaria53116-410
Kypros51225-75
Slovenia50234-72

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!