Steffen frykter ryggoperasjon

En prolaps nede i korsryggen setter Steffen Iversen (26) utenfor all fotball. Det betyr at sesongen kan være over for Tottenham-spissen. I verste fall spøker det for karrieren.

HERAKLION (Dagbladet): - Det er helt stopp, jeg kan i hvert fall ikke sparke fotball, sier Steffen Iversen til Dagbladet. - Og blir det operasjon - noe jeg definitivt ikke har lyst på, jeg har hatt nok operasjoner - så er sesongen helt klart over. Men ingen kan si noe sikkert ennå, og jeg skal til nye undersøkelser i Oslo torsdag eller fredag.

- Det eneste jeg kan gjøre nå er å håpe.

- Har du tenkt den verst tenkelige tanken - den som går på at karrieren kan være over?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg har vært gjennom så mye og hatt så mye motgang til nå at for meg er dette bare enda en skade.

Plaget i mange år

Steffen Iversens ryggproblemer har kommet og gått i minst fem år. Nå er det altså alvorlig trøbbel. Og derfor, sjøl om han visste han var uaktuell for kveldens landskamp mot Hellas, tok han med seg røntgenbilder og MR-undersøkelsen fra London til landslagslege Tor Einar Andersen.

I første omgang skal veien tilbake handle om rehabilitering og oppbygging av støttemuskulatur rundt prolapsen.

- Steffen har hatt vondt i perioder i flere år, sier Tor Einar Andersen. - Han har symptomer, plager og smerter som gjør at han er hemmet når han beveger seg. Og det store spørsmålet nå er hva vi kan gjøre for at han skal bli frisk igjen. Og med det mener jeg langvarig frisk.

Slutt for Dæhlie

Bjørn Dæhlie la seg på operasjonsbordet i Trondheim for å bli kvitt plagene rundt sin prolaps i ryggen. Han kom aldri tilbake. I dag velger legene å være tilbakeholdende med slike inngrep på toppidrettsutøvere. Men Steffen Iversens problemer er av en slik karakter at landslagslegen ikke utelukker noe som helst.

Foreløpig.

- Vi har ikke tatt hundre prosent stilling til operasjon eller ikke, sier Tor Einar Andersen. - Utgangspunktet er at man helst ikke gjør det. Og Bjørn Dæhlie er jo et eksempel for tilbakeholdenhet. For ham ble ikke resultatet som forventet.

- Hvilket betyr?

- Det finnes ingen enkle løsninger - verken sprøyter eller trylleformular - for Steffens rygg. Jeg kan bare si at det sansynligvis ikke ender med operasjon. Men slike skader kan forandre seg fort.

- Derfor kan det jeg sier nei til i dag, bli ja om fire uker.

Samtalene mellom Steffen Iversen og Tor Einar Andersen her på Kreta har handlet mye om forståelse av skaden og den tålmodigheten som kreves for å bli frisk. For en spiller som altfor ofte har skjøvet smertene til side og spilt med det han har hatt igjen, er bevisstgjøring det første steget.

- Steffen har forståelse av at dette vil ta tid, sier landslagslegen. - Vi vet ikke hvor lang tid det kan ta før han eventuelt blir symptomfri. Og derfor er det umulig å tippe noe som helst. Fire uker, tolv uker - det kan jeg ikke svare på.

Tottenham bestemmer

Tor Einar Andersen sier han er på nett med Tottenhams medisinske apparat når det gjelder Steffen Iversens prolaps. Resten er opp til klubben. Og da snakker vi om en arbeidsgiver som har latt en ryggskadet spiller delta jevnlig i tøffe matcher. En spiller som ikke har hatt vett nok til å fortelle hvor vondt det egentlig har vært.

- Det blir sånn når du framfor noe annet vil spille kamper, sier Steffen. - Sjølsagt har jeg mye skyld i dette. Men Tottenham har visst om det, og det har blitt gradvis verre. Inntil det sa stopp.

Det var etter hans foreløpig siste kamp for ei drøy uke siden - en kamp Steffen Iversen sier han spilte for halv maskin. Og i dag får han altså ikke lov til noe som helst ut over alternativ trening i et svømmebasseng. Uten at det er noen big deal.

Han orker jo ikke annet heller.

Vil til Oslo

- Det første vi må gjøre nå er å bli enige med Tottenham om hvor og hvordan rehabiliteringen skal foregå, sier Tor Einar Andersen. - Vi må så fort som mulig komme til enighet om det skal gjøres i Oslo eller London.

Og på dette punktet er pasienten krystallklar.

- Oslo, sier Steffen Iversen. - Jeg vil helst være der hvor folk kjenner best til problemene mine. Ikke det at jeg har noe å utsette på Tottenhams medisinske apparat, men i klubben har man til enhver tid også flere andre spillere man må ta hensyn til ta og vare på.

- Derfor føler jeg at jeg vil få den beste oppfølgingen hjemme i Norge, sier Steffen Iversen til Dagbladet.

PROLAPS: Steffen Iversens ryggproblemer har kommet og gått i minst fem år. Nå er det alvorlig trøbbel.