- Steffen Kjærgaard innrømmer dopingmisbruk

Forteller alt tirsdag.

FORTELLER OM DOPINGBRUK: Ifølge NTB skal tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard innrømme at han var dopet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORTELLER OM DOPINGBRUK: Ifølge NTB skal tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard innrømme at han var dopet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard vil, etter det NTB erfarer, tirsdag legge fram opplysninger om en fortid med omfattende dopingmisbruk.

Til Dagbladet bekrefter generalsekretær i Norges Cykleforbund, Bjørn Sætre, at forbundet er i møte med Kjærgaard.

- Jeg ringer tilbake om en liten stund, jeg sitter og får Steffens historie nå. Det innkalles til pressekonferanse i løpet av dagen, sier Sætre til Dagbladet.

Tidspunktet er nå satt til 12.30, stedet er Colosseum på Ullevaal Stadion.
Til stede vil Harald Tiedemann Hansen (sykkelpresident), Bjørn Sætre (generalsekretær) og Steffen Kjærgaard være.
- Rett tid å stå fram
Dopingmisbruket skal ifølge NTB ha startet i 1998 da han var profesjonell syklist i et mindre dansk lag.

- Hvis du har tenkt å snakke, er det rette tid å gjøre det nå. Da gjør han sporten en tjeneste. Det er bare å si det han vet, legge kortene på bordet og beklage, og så videre. Hvis det er snakk om å innrømme omfattende dopingmisbruk, er det flott at han har tenkt å stå fram. Han er også under betydelig press, og jeg tror han vil få det bedre ved å stå fram, sier Mads Kaggestad til Dagbladet.

Edvald Boasson Hagen sier han ikke kjenner til nyheten som kom i dag morges.

- Dette er helt nytt for meg, sier Edvald Boasson Hagen til Dagbladet.

- Hva tenker du om at din tidligere sportssjef på landslaget nå vil innrømme dopingmisbruk?

SAMMEN I TOUREN: Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong (bak) under tour'en i 2001. Foto: Espen Haslene
SAMMEN I TOUREN: Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong (bak) under tour'en i 2001. Foto: Espen Haslene Vis mer

- Jeg har egentlig ingen kommentarer til det. Dette var før min tid på sykkel. Jeg fokuserer på meg selv, sier han.

Helt til det siste har Kjærgaard forsøkt å nekte, og i stedet klandret seg selv for at han var «grenseløst naiv» som ikke skjønte noe.

11 lagkamerater sto fram
Nylig innrømmet han likevel å ha fått sprøyter han trodde inneholdt mineraler og vitaminer, men som han egentlig ikke kjente innholdet av.

- Jeg har, som sagt, ingen garantier, men jeg vet likevel at det jeg fikk ikke inneholdt EPO eller testosteron, sa Kjærgaard til Dagbladet 11. oktober.

- Hvordan kan du være så sikker på det?

- Det kan jeg jo ikke. Utfordringen på den tiden var at jeg ikke kunne sjekke hva det jeg fikk inneholdt. Jeg stolte på legen - slik folk stoler på fastlegen sin - da han sa at jeg fikk for eksempel magnesium og kalsium. Jeg hadde et problem med at jeg ble utmattet på varme dager, og da fikk jeg noe til å hjelpe meg mot det, sier Kjærgaard til Dagbladet.

Mads Kaggestad sier sannheten nesten alltid kommer fram til slutt.

SYKLET MED STEFFEN:Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger, men ble i går fratatt titlene. Steffen Kjærgaard syklet med Armstrong i US Postal. Foto: AP Photo/Laurent Rebours
SYKLET MED STEFFEN:Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger, men ble i går fratatt titlene. Steffen Kjærgaard syklet med Armstrong i US Postal. Foto: AP Photo/Laurent Rebours Vis mer

- Han må svare for det (hvorfor han har nektet så lenge), men sannheten kommer stort sett alltid fram. Særlig når korthuset raser og du er en del av det, og du innerst inne vet at du har praktisert metodene som er kritikkverdig. Jeg tror jeg ville gått ut og sagt det, og blitt ferdig med det. Så får man det bedre med seg selv, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Har folk i sykkelmiljøet festet noe lit til Kjærgaard og påstandene om at han ikke var en del av det?

- Stemningen blant de som følger med har vært ganske entydig - folk kan nesten ikke tro at det han har sagt har vært sant. At han ikke engang ble mistenksom, det har i hvert fall jeg stusset over. Det er nesten umulig.

Tidligere US Postal-rytter Lance Armstrong ble i går fratatt alle sine sju Tour-titler. Tidligere har elleve av Armstrongs lagkamerater fra US Postal vitnet mot den gamle sykkelkongen. Alle elleve innrømmet også dopingbruk.

EPO og kortison
I 2000 og 2001 syklet Kjærgaard Tour de France på samme lag som Armstrong.

Inntaket av stoffer skal etter det NTB kjenner til ha bestått av EPO (etropoetin) og kortison.

Kjærgaard er avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund.

I US POSTAL: Steffen Kjærgaard.  Foto: Per-Espen Eriksen / SCANPIX .
I US POSTAL: Steffen Kjærgaard. Foto: Per-Espen Eriksen / SCANPIX . Vis mer

Dagbladet har ikke lyktes å få tak i Steffen Kjærgaard eller Norges Cycleforbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer