Steffen lever farlig

ULLEVAAL (Dagbladet): Steffen Iversens gjentatte hodeskader bekymrer landslagsledelsen. Lege Lars Engebretsen sier rett ut at det farlig. Og derfor har man laget en «Steffen-video» slik at Tottenham-spissen sjøl kan se hvor utsatt han er. Og lære av smellene. Se videointervju med Steffen.

- Med den spillestilen han har er Steffen fryktelig utsatt, sier Nils Johan Semb. - Han går rett opp i hodeduellene uten å beskytte seg. Og det er dette vi har snakket om - Steffen må lære seg å ta visse forholdsregler.

- Klart vi er bekymret over de smellene han har fått.

Skremmende undersøkelser

Kjevebeinsbrudd, to nesebrudd og gjentatte spark og skallinger til hodet har vært store deler av Steffen Iversens proffhverdag i Tottenham. Han er den typen fotballspiller som slenger hodet inn der andre vegrer seg for å bruke beina. Og i VM-kvaliken borte mot Hviterussland 28. mars fikk han en trøkk som fikk landslagslege Lars Engebretsen til å si stopp i pausen.

Bare to uker senere, for Tottenham mot Bradford, ble han kjørt til sykeshus etter et enda kraftigere sammenstøt.

- Det er ikke livstruende, men det Steffen har vært gjennom er noe av det farligste som kan skje i toppidretten, sier Lars Engebretsen til Dagbladet. - Undersøkelser, spesielt fra amerikansk fotball og ishockey, forteller at gjentatte hodeskader er meget farlig. Heldigvis er han helt fin nå - Steffen har vært gjennom alle de tester som kan tas.

Men:

- Jeg kommer til å være kjapp med å ta ham av banen om han skulle få nye smeller.

Ærlighet gir skader

Etter skaden mot Bradford ble Steffen Iversen ligger to døgn på sykehus. Deretter ble han beordret til seks ukers hvile. Det eneste han fikk lov til i retning fysiske utskeielser var å spille golf. Da han prøvde seg med ball igjen fikk han vondt i hodet av å heade.

Samtidig hadde han problemer med synet på det ene øyet.

- Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal klare å forandre spillestil, sier Steffen Iversen til Dagbladet. - Begynner jeg å beskytte meg - og de fleste gjør jo det med albuen - blir det gule og røde kort av det. Det er jo det som skjer med spisser nå for tida. Så derfor mener jeg det er bedre å gå opp ærlig og heller få seg en trøkk.

- Enkelte smeller, som den i Bradford hvor jeg følte det kom en kar bakfra og slo meg i hodet med en hammer, er det ikke mulig å gardere seg mot.

- Blir du ikke redd når du hører hva legen sier?

- Jeg var litt bekymret da jeg ikke så på det ene øyet en stund. Da jeg skulle heade ballen igjen gikk plutselig alt rundt. Men jeg er trygg på at alt er OK nå - jeg har jo vært gjennom så mange hjernescanninger at jeg ikke har tall på dem.

Men:

- Den var kraftig den trøkken jeg fikk mot Bradford. Når jeg gaper kjenner jeg fortsatt at muskulaturen rundt høyresiden av hjernen er stiv og øm, sier Steffen Iversen.

Ferdinand tar feil

Landslagslege Lars Engebretsen skryter av den medisinske oppfølgingen Steffen Iversen har fått i Tottenham. Han er derimot ikke like glad for de «rådene» Steffen har fått av lagkamerat Les Ferdinand.

- Jeg har snakket med Les om det, han har jo opplevd mye av det samme, sier Steffen Iversen. - Han sier at det ikke er farlig å få en ny smell bare du er restituert detter den forrige. Han har i hvert fall ikke merket noe.

- Les Ferdinand tar helt feil, sier Lars Engebretsen. - Gjentatte slag til hodet gir en effekt - funksjonene blir dårligere og dårligere. Får du et år uten nye smeller etter en hodeskade er du tilbake på et visstnivå, men du kommer aldri tilbake til null.

- Heldigvis har ikke Steffen ettervirkninger som kan spores pr. i dag.

Uredd og tøff

- Steffens spisskompetanse er at han er uredd og tøff, sier Nils Johan Semb. - Det kan du ikke ta bort. Men han må se hva andre gjør og lære av det. Sjøl om det krever mye trening og bevisstgjøring.

- Jeg har prøvd å beskytte meg litt, men det er ikke så enkelt, sier Steffen Iversen. - Skal jeg være forsiktig må jeg gjøre noe jeg aldri har gjort. Det krever en helt ny spillestil og det tror jeg ikke går.

Og:

- Det er lettere å bli skadet når du bare gir 80 prosent enn når du kommer med alt du har.

At Tottenham i år har en bredere og bedre spillerstall taler imidlertid til Steffen Iversens skade-fordel.

- Når jeg ikke har vært skadet har jeg stort sett spilt hele tida. Noen ganger har det blitt for mye. Og det er ofte da skadene kommer - når du er sliten og uoppmerksom. Derfor håper jeg på et rulleringssystem hvor det er mulig å hvile innimellom, sier Steffen Iversen.

NAKKESKADE: Steffen med krage etter en smell i seriekampen mot Bradford 10. april i år.
SLIK, STEFFEN! Jofn Carew går opp i hodeduell med albuene ute under landslagstreninga i går, mens Steffen ser på. En av grunnene til at Iversen er så skadeutsatt, er at han ikke bruker albuene i slike situasjoner. - Begynner jeg å beskytte meg - og de fleste gjør jo det med albuen - blir det gule og røde kort av det, sier han.
BRUKKET NESE: Jugoslavias keeper traff Steffen midt på nesa under fotball-EM i Belgia i 2000. Nes brakk.
KJEVEBEINSBRUDD: Her får Steffen en på tygga av Liverpools keeper David James i desember 1998. Kjeven brakk.