Steffen må på skadekurs

TJØLLING (Dagbladet): Steffen Iversen er «the comeback kid». Fra han reiste fra RBK til Spurs i 1996, har han vært skadd 16 ganger. Nå vil landslagslege Lars Engebretsen kurse Steffen i hvordan han kan unngå flere skadeavbrekk i karrieren.

- Dette er den siste gangen. Heretter skal jeg unngå skader, sier Steffen til Dagbladet. Og smiler.

- Men det har jeg jo sagt hver gang jeg har vært ute, he-he.

Ta bare en titt på Steffens legejournal de fire årene han har vært proff (se sidesak). Så skjønner du at gutten må ha galgenhumor på sin egen helse.

Videolæring

En som ikke ler så høyt av Steffen-skadene, er landslagslege Lars Engebretsen.

- Jeg er bekymret. Steffen er en av de spillerne vi vil sette oss ned og prate med, for å vise hvordan skadene hans oppstår. Vi har tatt i bruk Drillos videoutstyr. Der har vi gått inn og redigert, slik at vi kan vise hvordan skader oppstår, bilde for bilde. Det vil vi vise de mest utsatte spillerne, forklarer Engebretsen.

Steffen står på lista over verstingene. Og skal på skolebenken.

- Jeg har snakket med Steffen om dette før også. For landslaget er det et problem med mange skader. Det bekymrer helt klart trenerne at vi har så mange skadde spillere. Noe må gjøres.

Steffens skadeliste

Det venstre kneet har holdt Steffen Iversen borte fra banen i månedsvis de siste fem åra. Men de fleste kroppsdelene har fått hard medfart. Her er Steffens vanvittige skadeliste siden han forlot Rosenborg.

Februar 1997:
Konstatert bruskdannelse i venstre skulder. Enten medfødt eller (ifølge Steffen sjøl) som følge av for mye ballkasting på tivoli under Dana Cup et år.

Mars 1997:
Skadd i venstre kne etter sammenstøt mot Leeds 15. mars. Båret av banen. Presset seg en måneds tid, men måtte gi opp resten av sesongen.

April 1997:
Ga opp sesongen 18. april. Reiste til Trondheim og behandling på RBK-klinikken. Opererte bort en syste i kneet.

Juli 1997:
Innlagt på sykehus i London i fem dager med infeksjon i sin gjenværende halve nyre. Ble nyreoperert som femåring.

September 1997:
Vred ankelen i U-landskamp mot Sveits 12. september. Skadd i halvannen måned. Tilbake som innbytter 2. november mot Leeds.

Desember 1997:
Skadd i ei tå. Holdt det gående med smertestillende sprøyter, men kunne bare trene på ergometersykkel.

Romjula 1997:
Slo opp kneskaden. Røntgenbildene viste en rifte i senen han opererte i april. Rekonvalesensperioden denne gangen varte til 1. april 1998.

Juli 1998:
Slo opp igjen skaden i venstre kne under trening med Tottenham i Sveits. Sjukmeldt til 26. september (kom inn som innbytter hjemme mot Leeds og scoret).

Desember 1998:
Knakk kjevebeinet i duell med Liverpool-keeper David James 5. desember. Ute til 2. januar (scoret to i seieren over West Ham i FA-cupens 3. runde).

Februar 1999:
Strekk i låret og mørbanket i hofta etter kollisjon med keeper Ian Walker i hjemmekampen mot Coventry 6. februar. Måtte melde forfall til Italia-kampen uka etter. Sjukmeldt ei uke.

Februar 2000:
Ankelskadd 5. februar i duell med Chelsea-forsvarer Emerson Thome. Ut på båre. Hjem på krykker. Ute en måned. Scorte i comebacket mot Bradford 4. mars.

Mai 2000:
Smell i lysken mot Slovakia 27. mai. Måtte stå over Italia-kampen 3. juni.

Juni 2000:
Brakk nesa i duell med Jugoslavias keeper i EM-kampen i Liege.

Oktober 2000:
Nye problemer med kneet. Store smerter. Meniskoperert 3. november. Tilbake i trening igjen 20. november.

Romjula 2000:
Kneproblemene forverret. Operert på nytt 30. desember av landslagslege Lars Engebretsen for å fjerne to gjenværende cyster i kneet. Sjukmeldt til 24. februar. Spilte da sin første kamp på 132 dager. Siden har Iversen spilt to kamper fra start for Totteham.

Klønete taklinger

Engebretsen har tre forklaringer på at Steffen er så utsatt:

  • Spillestilen er det viktigste. Han kaster seg inn i taklinger, og er utfordrende hele tida. Mange skader har oppstått på grunn av unødvendige og klønete taklinger.
  • Stort kampantall sliter på kroppen, og gjør den mer skadeutsatt. Steffen spiller opp mot 60 kamper i året. Det er mye.
  • For det tredje mangler Steffen fysisk grunnlag, både styrke og kondis, nettopp på grunn av alle avbrekkene. Dermed greier han ikke å trene seg godt nok opp etter skadeperioder.

Tar høyrebacken

Men Steffen nekter å ta det med ro. Han gikk nesten rett inn på laget i Tottenham etter å ha blitt friskmeldt etter sin siste kneoperasjon. Han vil ikke sitte stille.

- Ja, er jeg frisk, så er målet mitt hele tida å være blant de elleve som starter kampen. Og det gjelder ikke bare i Spurs, men også på landslaget. Den innstillingen må jeg ha. Hvis ikke blir det helt feil, sier han.

- Du begynner å bli rutinert i å trene deg opp?

- Ja, faktisk. Det er lettere å motivere seg når jeg har vært igjennom mange skader. Da vet jeg hva som skal til, og jeg vet hva jeg må gjøre treningsmessig for å komme tilbake.

- Og du sikter mot en startplass på Norge mot Polen?

- Ja, helt klart. Jeg spiller gjerne på midtbanen. Indreløper eller helst på kanten. Men jeg kan jo like gjerne spille på høyrebacken. Jeg har jo nesten gjort det for Tottenham de siste to kampene, fleiper Steffen og sender et back-skremmeskudd til Vidar Riseth og André Bergdølmo.

Sjefen sjøl er fornøyd med å ha Steffen tilbake på banen.

- Han har vist at han er anvendelig, og jeg tror ikke skadeperioden har satt han mye tilbake. Steffen er veldig letttrent, så det går nok bra, sier Semb til Dagbladet.

<B>FRISK:</B> Steffen Iversen var innbitt på treningen i går. For øyeblikket er han skadefri. Sånn skal det fortsette - med hjelp fra landslagslege Lars Engebretsen.