Steffen sikret Norges drømmekveld

Klatret til andreplass i gruppe C.

CHISINAU (Dagbladet.no): Moldova - Norge 0-1

Steffen Iversen slet og slet gjennom hele første omgang. Men i likhet med resten av det norske laget, reiste han seg voldsomt etter sidebyttet.

Dette var nok til at Norge vant 1-0 mot bunnlaget Moldova, noe som sikret en absolutt drømmekveld for det norske EM-håpet.

Hør bare her:

Etter de gode resultatene i kampene Ungarn - Bosnia-Hercegovina (1-0) og Malta - Tyrkia (2-2), var alt duket for Åge Hareide og hans menn.

Med seier mot Moldova i kveld klatret Norge til andreplass og skaffet seg en to poengs luke til Tyrkia på tredjeplass.

- Vi hørte at Bosnia hadde tapt før kampen og fikk høre om Tyrkia etterpå. Nå er vi ett steg nærmere EM, sier John Arne Riise til Dagbladet.no etter kampen om kinderegg-kvelden.

- Alt i våre hender

STERK SEIER: Steffen Iversen ble matchvinner for Norge i den sterke seieren mot Moldova. Alle resultatene gikk Norges vei i kveld, og Norge er nå på 2.plass i gruppa. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
STERK SEIER: Steffen Iversen ble matchvinner for Norge i den sterke seieren mot Moldova. Alle resultatene gikk Norges vei i kveld, og Norge er nå på 2.plass i gruppa. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

- Nå er alt i våre hender i forhold til kampen mot Hellas på onsdag. Dette var langt i fra en vakker seier, men den var viktig, sa en lettet Åge Hareide til Viasat 4 etter kampen.

Som sa han trodde enkelte fløy i overkant høyt etter seieren mot Argentina.

- Det er alltid en litt slik farlig følelse etter en sånn kamp, og alle var nok ikke helt der de burde være før kampen.Aggressivt Moldova

Allerede etter tre minutter fikk Norge sin første sjanse, etter et godt slått frispark fra Martin Andresen på venstre kant.

John Carew var nær ved å kunne styre ballen i mål, men i stedet gikk den helt inn til keeper Sergei Pascenco.

Men moldoverne var helt tydelig innstilt på seier, sjøl om de ikke har annet enn æra å spille for.

I det 20. minutt holdt innsatsen på å gi uttelling i mål da en corner gikk tvers gjennom det norske feltet. Returen så skummelt ut, men ble satt via en norsk spiller og utafor mål.

Steffen sikret Norges drømmekveld

Det hele utviklet seg til en stillingskrig, som ble avbrutt av vekselvise kontringer omtrent annenhver vei.

Det viste John Carew etter 24 minutter, gjennom å slite seg fram nedover venstre kant.

Store Moldova-muligheter

Ballen endte til slutt hos målhungrige Morten Gamst Pedersen, som til slutt fikk nok kontroll på kula til at han fikk sendt av gårde et skudd på mål. Keeper bokset unna.Da kampen nærmet seg en halvtimes spill, ble nordmennene svakere i markeringene, noe som tillot å Moldova å spille fram temmelig uforstyrret.

Dette kunne ha straffet seg da Victor Comlionoc fikk skyte hardt og godt fra langt hold, like over høyre kryss. Håkon Opdal hadde vært sjanseløs, hadde ballen duppet under tverrliggeren.

Hjemmelaget kjempet knallhardt, og vant igjen og igjen ballen tilbake i gunstige posisjoner. Flere ganger var det bare Brede Hangelands lange tå som hindret store farligheter.

Så ikke to minutter før pause da vertene sendte av gårde et nytt skremmeskudd, som til alt hell ble plassert rett på Håkon Opdal.

Stor Ivers

Andre omgang startet som den første: med en John Carew-sjanse, som denne gangen ble ødelagt av at han ikke klarte å stokke beina ordentlig i kamp med to forsvarere.

Men angrepet ga i det minste bud om hva som skulle komme. Bare to minutter etter sidebyttet hang Steffen Iversen lenge i lufta, før han stanget Martin Andresens innlegg i mål via tverrliggeren trønderens fjerde mål i EM-kvaliken (likt med Carew).

- Jeg visste at Steffen ville være der og vi snakket om det i pausen. Han er en utrolig god hodespiller, skryter Martin Andresen i samtale med Dagbladet.no etter kampen.

- Jeg falt overende, så jeg så ikke målet. Men det var bare utrolig godt å se den være inne, sier matchvinner Iversen.

Norge sto mye høyere i banen fra start i andre omgang, og dette ga nesten uttelling igjen i det 49. spilleminutt. Morten Gamst Pedersen var nær ved å nikke ballen i mål ved nærmeste stolpe.

Moldova tilbake i kampen

I stedet for at Norge bygde videre på dette , og i stedet for at Steffen Iversen ble tatt ut og hvilt, slik Åge Hareide antydet på forhånd, fikk Moldova komme tilbake i kampen.

I det 56. minutt fikk rødtrøyene seg en vekker da en markkryper stusset like til side for Opdals høyre stolpe på det våte gresset.

Kanskje var dette nødvendig for at aggressiviteten skulle opprettholdes, iallfall så tok gjestene igjen mer tak, sjøl om moldoverne fikk fortsette å angripe.

Resultatet av det kunne fort ha blitt at drømmekvelden ble til et mareritt, særlig da Sergiu Lascenkov fikk styre ballen i tverrliggeren et drøyt kvarter før slutt.

Eller da Viorel Frunza styrte ballen like utafor Opdals venstre stolpe ti minutter før slutt, før de blå satte inn en voldsomt sluttoffensiv.

Men Norge holdt unna på heroisk vis, og landslagsgutta kan nå se fram mot onsdagens kamp mot Hellas med stor optimisme.

- Vi vil toppe tabellen hvis vi slår Hellas, og da skal vi bli der. Vi er inne i en skikkelig flytsone nå, advarer Steffen Iversen før han går inn i Moldova-natta som matchvinner.

<B>SKADET:</B> VIF-stopper Kjetil Whæler måtte erstattes av Vidar Riseth midtveis i omgangen etter å ha pådratt seg en lårskade.
<B>LIVETS GLADE GUTTER:</B> John Carew og Åge Hareide kunne koste på seg et skikkelig glis på en kveld hvor alt gikk Norges vei.