Svensk ekspert: - Vi er ikke dårlig tapere, Norge

Steile fronter: Ut mot norsk påstand

Til Dagbladet sier Teodor Peterson at han fortsatt mener at Anne Kjersti Kalvå burde blitt disket. Peterson er forbauset over standpunktet til Martin Johnsrud Sundby, som selv sier til Dagbladet at han reagerer på den svenske konklusjonen.

BEST: Anne Kjersti Kalvaa vant 20-kilomteren i Lahti foran Jonna Sundling og Katharina Hennig. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB
BEST: Anne Kjersti Kalvaa vant 20-kilomteren i Lahti foran Jonna Sundling og Katharina Hennig. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anne Kjersti Kalvå banket all motstand i verdenscupavslutningen i Lahti i helga og kapret karrierens første verdenscupseier.

Kalvå fikk den avgjørende luka i den krevende utforkjøringen inn mot stadion, via den beryktede Lahti-svingen, og inn på oppløpet. Selv ikke sprintstjerna Jonna Sundling klarte å følge Kalvå i avslutningen. Sundling endte på 2. plass bak den norske seierskvinnen.

Kort tid etterpå kom kravet fra svensk TV: «Det er soleklar disking», proklamerte Teodor Peterson, langrennsekspert for svensk Viaplay, under kanalens sending.

Juryen valgte imidlertid ikke å diskvalifisere Kalvå, akkurat som Martin Johnsrud Sundby spådde under studiosendinga til norsk Viaplay. Verdenscupseieren ble stående.

Steile fronter

Men langrennsekspertene i Norge og Sverige er fortsatt uenige om saken.

Tre dager seinere står Teodor Peterson på sitt når Dagbladet ringer den tidligere toppsprinteren, som vant fire verdenscupseirer i løpet av karrieren og som altså i dag jobber som ekspert for Viaplay i Sverige.

- Jeg mener fortsatt at TV-bildene viser at det er disk. Det er juryens oppgave å avgjøre, og jeg ble overrasket over beslutningen deres. Alle avgjørelser blir en tolkningsoppgave. Her tolker vi ulikt, sier Teodor Peterson til Dagbladet.

UT MOT NORSKE PÅSTANDER: Teodor Peterson, her på pallen sammen med Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen i Planica i 2018, slår tilbake mot norske påstander.Foto: Primoz Lovric / NTB
UT MOT NORSKE PÅSTANDER: Teodor Peterson, her på pallen sammen med Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen i Planica i 2018, slår tilbake mot norske påstander.Foto: Primoz Lovric / NTB Vis mer

- Juryen syntes ikke at bildene var tydelige nok, fikk vi beskjed om. Skal man diske, må man ha gode bilder. Bildene var ikke gode nok her.

Svensk ekspert: - Forbauset over Sundby

Peterson sier videre at han og det svenske ekspertteamet - herunder legenden og kollegaen Johan Olsson - ble overrasket over at deres norske kolleger Martin Johnsrud Sundby og Marthe Kristoffersen var så kategoriske motsatt vei.

- Vi ble forbauset over det Sundby sa. Det virket som vi så på ulike klipp. Det er ikke i selve svingen at Kalvå gjør noe galt. Der er hun veldig dyktig. Kanskje så vi på ulike kurver, sier Peterson til Dagbladet og legger til:

- Hvis vi titter på samme bilder, er jeg overrasket over at de ikke ser det vi se.

Hans Christer Holunds genistrek førte til sjeldne bilder under 50 kilometeren i Holmenkollen. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: Bilder fra NRK Vis mer

Sundby slår tilbake

Konfrontert med dette, sier Martin Johnsrud Sundby:

- Vi så på de bildene som fantes, altså TV-bildene. Det var ingen TV-bilder som kunne bekrefte det de mener. Alle argumentene deres faller på sin egen urimelighet, sier Sundby til Dagbladet.

FIS-juryen støttet Sundbys konklusjon og fredet Kalvå og hennes historiske seier.

- Juryen vurderte situasjonen likt som meg. De mente 1) enten at det ikke fantes gode nok bilder eller 2) at det ikke er en forseelse. Uansett finnes det ikke bilder som kan bekrefte påstanden til svenskene. Du kan ikke diskvalifisere på grunnlaget av de bildene. Det har også juryen konkludert med. Da må kanskje svenskene erkjenne at det ikke er hold i det de påstår, mener den norske langrennslegenden, som blant annet vant 30 individuelle verdenscupseirer i løpet av karrieren.

SLÅR TILBAKE: Martin Johnsrud Sundby.Foto: Terje Pedersen / NTB
SLÅR TILBAKE: Martin Johnsrud Sundby.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Hva tror du er grunnen til at dere oppfatter situasjonen så ulikt?

- Det er sikkert av samme grunn som at jeg mente at mange burde blitt disket under sprinten dagen før. Et titall utøvere burde blitt disket, men juryen mente ikke det samme, sier Sundby.

Nye detaljer: - Sperret opp øynene

Teodor Peterson er opptatt av å presisere at han er tilhenger og fan av Kalvå, og at intensjonen var å hylle den norske seierskvinnen og analysere hva hun gjorde rett og hvorfor hun fikk luka hun fikk nedover.

Det var da han sperret opp øynene.

- Jeg er veldig imponert over Kalvå og synes hun er en kul jente. Men det er min jobb å si hva jeg mener om hvordan dette gikk til. Jeg skulle se på bildene hva hun gjorde det bra og skulle snakke om hvor dyktig hun er i utforkjøringene, men når jeg så på bildene, reagerte på hva jeg så, sier Peterson til Dagbladet.

Ekspertene måper etter Margrethe Berganes 50-kilometer i Holmenkollen. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: Bilder fra NRK Vis mer

Peterson mener at Kalvå skøyter med både venstre og høyre ski i utforkjøringen ned mot Lahti-svingen på en uregelmentær måte.

- I svingen gjør hun ikke noe galt. Der er hun dyktig. Hvis Sundby har sett på det som skjer i selve Lahti-svingen, forstår jeg at han mener det han gjør. Men hvis du ser på bildene i forkant, føler ikke jeg at jeg har overreagert her, tydeliggjør han.

Reagerer: - Vi er ikke dårlige tapere, Norge

- Hvordan har tilbakemeldingene vært fra norsk hold etter at du forfektet dette budskapet om at Kalvå burde blitt disket?

- Det har vært mange tilbakemeldinger. Det er mange nordmenn som mente at jeg sa det fordi jeg ikke kan akseptere at Norge ble slått og at jeg er en dårlig taper. Men det er ikke sant, sier 34-åringen.

- Dette har engasjert mye. Og så synes jeg det er kjipt at det har blitt så mye bråk rundt det. Samtidig er det jobben min å påpeke hva jeg ser og mener. Det er synd om nordmenn tror at jeg sier dette for å ødelegge for Norge og om nordmenn synes at Sverige er dårlige tapere. Jeg sa ikke dette fordi vi er dårlige tapere, understreker Teodor Peterson.

Se tredje episode av MaxPuls her:

Tidligere langrennsløper Niklas Dyrhaug har flere VM-medaljer. I dag jobber han som langrennsekspert for Viaplay. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: NRK. Foto: NTB og Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer