Veronika Stepanova

Steiler av beskjed

Det russiske stjerneskuddet Veronika Stepanova reagerer kraftig på Vegard Ulvangs dom.

FRITTALENDE: Veronika Stepanova har sterke meninger. Her fra U23-VM på Lygna forrige sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB
FRITTALENDE: Veronika Stepanova har sterke meninger. Her fra U23-VM på Lygna forrige sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Det russiske stjerneskuddet Veronika Stepanova, som for alvor fikk sitt gjennombrudd i fjor, er sjelden redd for å fyre løs. Hun har gjentatte ganger gitt klare beskjeder om temaer hun engasjerer seg for.

Det har blant annet Vegard Ulvang fått smake på. Den tidligere lederen for FIS' langrennskomité, møtte motstand da komiteen banket gjennom at kvinner og menn skulle gå like langt denne sesongen:

- Talsmann for regimet

Ulvang har også fått med seg Stepanovas utsagn, enten det er om like distansen eller krigen i Ukraina. Russisk langrenn er utestengt fra internasjonal langrenn på grunn av krigen.

- Jeg følger Stepanovas kommentarer. De er sterke og klare. Man har kanskje ikke opplevd at en russisk utøver er så frittalende og politisk bevisst tidligere. Det er nytt, og før krigen oppfattet jeg henne som et veldig frisk pust. Nå er hun veldig talsmann for sitt eget regime, sier Ulvang til Dagbladet.

Han påpeker at det er viktig for norske og vestlige skiløpere å se begge sider av saken, og påpeker at utøverne nødvendigvis ikke har det så lett:

BER OM FORSTÅELSE: Vegard Ulvang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BER OM FORSTÅELSE: Vegard Ulvang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg kommuniserer med en del av dem. Jobben og framtida deres er å være en del av regimet, og når det er 15 års fengsel for å si noe kritisk om det, så er det ikke mange nordmenn heller som hadde stått og viftet med flagget. De er litt unnskyldt, syns jeg. Derfor håper jeg at vi greier å skille mellom regimet og personer, forklarer Ulvang.

Han legger til:

- Jeg kjenner mange russere, og de er flotte folk. En eller annen gang i tida, når det enn blir, så skal vi prøve å fylle denne grøfta, skape gode relasjoner og bruke idretten for det vi kan. Vi kan ikke grave den grøfta dypere mellom utøverne enn den allerede er. Jeg oppfordrer til overbærenhet når det kommer til sånne ting, sier kirkenesværingen.

Freser

Dagbladet har overbrakt Vegard Ulvangs ord til det russiske stjerneskuddet. Hun er ikke imponert:

- Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å himle med øynene når jeg hører hva han sier. Hvis dere faktisk har et regime i Norge, så håper jeg at dere aksepterer min kondolanse. Vi har en folkevalgt president som er ønsket av et stort flertall av folket. Beklager hvis fakta ikke passer inn i narrativet til media og Mr Ulvang, skriver Stepanova til Dagbladet.

21-åringen påpeker at hun ikke er ansatt som noen talsmann eller at hun får råd om hva hun skal mene, men at hun gjerne snakker om temaer som berører henne eller som hun har innsikt i:

- Som for eksempel Mr. Ulvangs forslag, som ødelegger sporten vår. Har du sett hvor mange som startet kvinnenes verdenscup i Davos? Det var halvparten av hva det bruker å være. Det er, for meg, konsekvensen av at kvinner og menn går like langt, altså Ulvangs avskjedssalutt. Ulvang var en fantastisk utøver, og hadde suksess i næringslivet, men han var en elendig administrator. Min generasjons utøvere må leve med hans feilslåtte politikk i ei tid framover, tordner Stepanova.

Russland tilbake?

I et intervju med Dagbladet nylig mente Ulvang at det kunne ta tid å få Russland tilbake i verdenscupen.

Stepanova svarer spøkefullt på hvordan hun selv tror det blir når Russland deltar igjen:

- Med tanke på hva som er blitt sagt av utøvere fra ulike land det siste året, så kommer det til å bli et show når vi kommer tilbake. Det ser ut som vi alle sammen er blitt inspirert av MMA når det kommer til å trash-talke.

Stepanova fortsetter mer seriøst, og påpeker at Russland har all rett til å delta i internasjonale konkurrerer:

- Å mene noe annet er diskriminering. Om jeg ville likt å konkurrere gjennom en folkemasse av fulle folk som fornærmer meg, er noe helt annet, sier den russiske skiløperen, og henviser til verdenscupen i Holmenkollen.

Hun retter også en pekefinger til Skandinavia og media:

- Samtidig føler jeg at den bitre kritikken mot Russland økte kunstig mye i Skandinavia, og kanskje noen land til, av dere i media. Dere rører i hats-gryta, for det er sånn dere jobber. Mesteparten av Europa har derimot ikke mistet interessen i russiske utøvere. Jeg vet at jeg blir bedre på ski, og jeg er klar for å tilby et show i sporet for fansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer