Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppuka

Steilet: - Ro deg

Er Marius Lindvik (21) for god til å være sann, eller er han en døgnflue? Selv ga han klart svar på spørsmålet.

SUKSESS PÅ DIREKTEN: Marius Lindvik klinket til med andreplass i sin første hoppuke noensinne. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SUKSESS PÅ DIREKTEN: Marius Lindvik klinket til med andreplass i sin første hoppuke noensinne. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): Da de mest erfarne gutta på hopplandslaget ikke fikk ut potensialet sitt, dukket Marius Lindvik opp. Andreplassen i Hoppuka - bak polakken Dawid Kubacki - reddet konkurransen for Norge.

Men ikke bare det: Alderen, teknikken og psyken til Lindvik gir stor tro på at Alexander Stöckl og co. har klart å dyrke fram en ny ener.

Samtidig viser historien at hoppere har kommet og gått i denne svært marginale idretten. Da 21-åringen fikk spørsmål i pressesonen etter rennet i Bischofshofen i går - om han er en døgnflue - steilet han:

- Nå må du roe deg ned litt her, sa han kontant og hevet røsten.

- Jeg håper å fortsette den gode hoppinga. Jeg ser ingen grunn til at den ikke skal gjøre det.

Lindvik er alle hopptreneres drøm. For det store publikum har han kommet fra det ukjente og skutt opp som en nyttårsrakett. Det skjedde da erfarne gutter som Johann André Forfang, Robert Johansson og Daniel-André Tande samlet sett ikke leverte som forventet.

Forfang - på sjetteplass - er godkjent. Verre er det med Johansson, som ble nummer 12, og Tande som endte på 24. plass. Uten Lindvik ville Hoppuka vært en norsk fiasko. Men er han for god til å være sann? Eller er dette starten på noe enda større?

- Jeg tror alle lurer litt på hva som skjer, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Han setter en ny standard for hvor frisk det går an å være ut fra hoppkanten. Hvordan han løser det derfra og ned, er etter min mening ganske oppsiktsvekkende. Han lukker systemet og kommer i flyposisjon raskere enn veldig mange andre. Jeg er veldig imponert og stolt over det han har gjort.

- Sterk, myk og bevegelig, sier andre eksperter.

Lindvik har bare 29 renn i verdenscupen. Uansett hva som skjer resten av sesongen, vil 2019/2020 ha vært en suksess. Men mye vil ha mer. Og i mars kommer et skiflygings-VM i Planica.

- Helt sinnssykt. Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å heve meg til konkurransen, sier han om gårsdagens renn i Bischofshofen. Det ble vunnet av sammenlagtvinneren Dawid Kubacki, med Karl Geiger på andreplass og Lindvik på tredje.

- Planen var å bli blant de ti beste, så dette gikk veldig mye bedre enn planen.

- Hvorfor er du så god?

- Det er nok teknikken min som har vært veldig bra. Og så har jeg mentaliteten til bare å gå opp, gi litt faen og kline til.

- Snakket du med sammenlagtvinner Kubacki etterpå?

- Ja, så vidt. Han gratulerte meg og sa jeg fightet bra.

- Fikk du ut maksimalt av det du er god for?

- Jeg føler at jeg fikk ut mange gode hopp på rad. Jeg er veldig fornøyd. Andreplass i Hoppuka er ikke gærent for en debutant. Jeg er strålende fornøyd.

TOPP TRE: Dawid Kubacki (i midten) vant Hoppuka foran Marius Lindvik (t.v.) og Karl Geiger. Foto: NTB scanpix
TOPP TRE: Dawid Kubacki (i midten) vant Hoppuka foran Marius Lindvik (t.v.) og Karl Geiger. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Og hvordan skal dette feires?

- Jeg har hørt rykter om noe pizza og greier.

Men allerede klokka 05.00 i morges satte hopperne kursen for flyplassen. Trener Alexander Stöckl var fornøyd da han ruslet rundt på sletta i Paul Ausserleitner-bakken. Han tok selfies med østerrikske tilskuere og snakket med journalister.

- Vi får en hoppukedebutant som ender på andreplass i sammendraget: Det er helt fantastisk. Det er en av de største opplevelsene vi har hatt som lag, erklærer treneren.

TANGERTE REKORD: Marius Lindvik (21) vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirschen, verdens mest berømte hopprenn. Han tangerte bakkerekorden i første omgang. Video: NRK Vis mer