TEAM KRISTOFF: Alexander Kristoff og Stein Ørn, her avbildet sammen under en treningssamling i Calpe, har opplevd en tøff tid i Katusha de siste ukene. Dopingsakene har imidlertid ikke påvirket det sportslige foreløpig. (Foto: Tim de Waele/Katusha Team).
TEAM KRISTOFF: Alexander Kristoff og Stein Ørn, her avbildet sammen under en treningssamling i Calpe, har opplevd en tøff tid i Katusha de siste ukene. Dopingsakene har imidlertid ikke påvirket det sportslige foreløpig. (Foto: Tim de Waele/Katusha Team).Vis mer

Stein Ørn: - Dette er et helt nytt Katusha

Kristoff-treneren diskuterer Katushas vanskelige forhold til doping og hva laget gjør for å unngå nye saker.

(procycling.no): «Lettelse» var refrenget som gikk igjen blant Katusha-rytterne da UCIs disiplinærkomité besluttet ikke å suspendere det russiske WorldTour-laget. Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm fikk fortsette sine sesongforberedelser i Midtøsten, til tross for Katushas to dopingsaker de siste sju månedene.

- Vi håpet på dette. Det en lettelse. Men hvis avgjørelsen var en annen, måtte vi også akseptert den, sa Kristoff - mens han plukket tre nye etappeseiere i Tour of Qatar.

Hans lojale medsammensvorne i dette, Bystrøm, gledet seg like mye over disiplinærkomiteens avgjørelse.

- Klart det er en lettelse å slippe utestengelse, sa Bystrøm - glad for ikke å miste viktige ritt inn mot klassikerne.

For som et resultat av den positive dopingprøven til Eduard Vorganov (5. februar) risikerte Katusha en utestengelse på opp til 45 dager. Russerens overtramp kom bare et drøyt halvår etter Luca Paolinis skamfulle hjemsendelse fra Tour de France, der italieneren testet positivt for kokain. «En personlig, utenomsportslig sak», mente UCIs disiplinærkomité. Derfor ingen straff.

Tumultene skjer uansett i en tid hvor Katusha bruker store ressurser på å bedre sitt image. Det laget selv kaller en internasjonalisering, fremstår mer som en av-russifisering av det såkalte «Russian Global Cycling Project». Årets nye drakter skal symbolisere således. Treneren til Kristoff og Bystrøm, Stein Ørn, sier endringene går dypere enn som så.

- Katusha har ikke bare endret drakter. Det har også skjedd store, interne forandringer. Standpunktene og holdningene er soleklare overfor rytterne. Reaksjonene internt etter denne saken har vært veldig harde. Veldig harde, sier Ørn - som legger til at laget kjemper en tung kamp for å løsrive seg fra en «voldsom dopinghistorikk».

- Nå har laget brukt mange millioner på å skape et bedre image. Dette er et helt nytt Katusha. Derfor var denne saken alvorlig og enormt skadelig akkurat nå. En knallhard blow, rett og slett.

«Voldsom dopinghistorikk»
Vorganov er den sjuende rytteren som tester positivt i Katusha-drakten siden 2009. Men det er mer. Fellende uregelmessigheter i Denis Menchovs biologiske pass, Luca Paolinis samarbeid med Michele Ferrari og Aleksandr Kolobnevs påståtte salg av Liège-seieren til Alexander Vinokourov er andre skandaler som har krakelert rennomenet til Igor Makarovs lag. Det samme har ansettelsen av tvilsomt personell. Som for eksempel Erik Zabel og Christian Henn som konsulenter, og Andrei Mikhailov som lagets hovedlege.

Etter at Katusha i 2013 fikk tilbake WorldTour-lisensen gjennom en runde i idrettens voldgiftsrett CAS, har laget blitt tvunget til å ta konkrete og preventive antidoping-grep. Ifølge CAS-rapporten skal laget ha begynt å kreve full tilgang til rytternes biologiske pass og SRM-data, som regelmessig skal analyseres for prestasjonsmanipulasjon. Laget opprettet også en «tillitskommisjon», der ryttere og lagledelse møter opp til seks ganger i året. Stein Ørn sier lagledelsen har tatt mer drastiske grep enn dette i senere tid.

- Det står også i rytternes kontrakt at de kan ransakes av støttepersonell til en hver tid, sier Ørn - som denne sesongen er hyret inn som lagets trenerkonsulent for klassikergruppen.

- Ingen har heller mer enn ett år lange kontrakter, sett bort i fra Alexander og Sven Erik. Problemet med såkalte risiko-personer er at man ikke kan sette dem ut før de har gjort noe galt. Dette med at russiske ryttere har beskyttelse er dessuten tatt helt bort. Makarov ønsker å få inn flere sponsorer som kan ta prosjektet videre. Han er en businessmann og vet at image er blitt viktigere enn resultater i moderne idrett.

JOBBER FRA INNSIDEN: Stein Ørn snakker med Kozonchuk og Haller under samlingen i Calpe tidligere i vinter. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
JOBBER FRA INNSIDEN: Stein Ørn snakker med Kozonchuk og Haller under samlingen i Calpe tidligere i vinter. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com) Vis mer

- Rytterne må også lese en hel katalog med regler og retningslinjer, som de må signere og gi samtykke på. 60 prosent av denne er antidoping-regler. Alt av kostholdprodukter og medikamenter må oppgis og kontrolleres av laget, forteller Ørn.

At dette er fånyttes sisyfosarbeid i bekjempelsen av at problem som er større enn Katusha selv, forblir imidlertid Stein Ørns største frykt. Og det var verken med et naivt øye for sportens realpolitik eller uten ambivalens at han tok rollen som konsulent, i et lag som drives av to av Lance Armstrongs tidligere løytnanter, Vjatsjeslav Jekimov og José Azevedo.

Men Ørn både håper og tror han kan påvirke holdninger og valg fra innsiden. Fremgangen til Kristoff og oppblomstringen til Bystrøm er således virkefulle verktøy, tror trenerkonsulenten.

- Personlig risikerer jeg mye her. Grunnen til at jeg gjør dette, er at jeg har lyst å vise hvordan man kan lykkes som rene ryttere, slik som Alexander og Sven Erik, sier Ørn - som om han har inngått en faustisk pakt.

- Hvis ikke man demonstrer hvor godt det riktige sporet kan være, så tror jeg ikke mange vil velge det riktige sportet. Med denne klassikergruppen viser vi at effektene av riktig kosthold og riktig trening kan være enorme.

Ny i Katushas støtteapparat denne sesongen er også ernæringseksperten Robert Child, som tidligere har jobbet for Cervélo Test Team og MTN-Qhubeka.

Team Kristoff i tenkeboksen
Både Kristoff og Bystrøm er kontraktsmessig knyttet til Katusha ut sesongen 2017. Tiden etter dette forblir uavklart og «Team Kristoff» vurderer sine muligheter forløpende. Hva Katusha-ledelsen foretar seg for å bedre lagets image og antidoping-policy vil selvsagt påvirke valgene til den norske kontingenten.

UCI benådet Katusha denne gang. Men som medlem av Mouvement pour un Cyclisme Crédible (MPCC), risikerer laget en selvpålagt utestengelse på åtte dager. Dette regelverket trer i kraft så fort en B-prøve bekrefter overtredelsene og gjelder fra starten av neste WorldTour-ritt. Dermed risikerer Katusha å miste ritt om Paris-Nice og Tirreno-Adriatico. Franske Ag2r-La Mondiale fulgte dette regelverket og måtte stå over Critérium du Dauphiné i 2013.

I forbindelse med fjorårets Tour de France ble Astana et eksempel på det motsatte. Fordi UCI mente Lars Boom var i stand til å kjøre, ignorerte det kasakhstanske laget rytterens uregelmessige kortisoltest. Som konsekvens ble Astana kastet ut av den frivillige organisasjonen, som går i bresjen for strenger antidoping-bestemmelser i sykkelsporten.

Hva Katusha velger å gjøre ved en eventuell utestengelse under MPCC-regelverket, vil således gi et sterkt signal om lagets engasjement i antidopingarbeidet. Stein Ørn vil iallfall følge Katushas prioriteringer med stor interesse.

- Jeg liker MPCC. Det er en organisasjon som tar utgangspunkt i rytternes situasjon. Dette er en veldig spesiell situasjon, siden UCI og MPCC står med samme sanksjonsmulighet. UCI har gjort sitt vedtak. Hvordan de (Katusha) vil gjøre dette, vet jeg ikke. Jeg har iallfall min private mening, sier treneren til Kristoff og Bystrøm.

SJEFEN: Den mektige gassmagnaten og Katusha-sjef Igor Makarov (t.v) er også styremedlem i UCI, visepresident i den europeiske sykkelunionen og sjef i det russiske sykkelforbundet. Her sykler han med Vjatsjeslav Jekimov. Foto: Tim de Waele.
SJEFEN: Den mektige gassmagnaten og Katusha-sjef Igor Makarov (t.v) er også styremedlem i UCI, visepresident i den europeiske sykkelunionen og sjef i det russiske sykkelforbundet. Her sykler han med Vjatsjeslav Jekimov. Foto: Tim de Waele. Vis mer