- Steinar Hoen burde være mer prinsippfast

Mads Kaggestad liker ikke at Bislett-generalen avdramatiserer dopingavsløringene.

 TATT:  I går ble det kjent at både Tyson Gay og Asafa Powell har testet positivt. Likevel vil ikke Bislett-general, Steinar Hoen, dømme de to sprinterne. Foto: AP Photo / Thannasis Stavrakis / NTB Scanpix
TATT: I går ble det kjent at både Tyson Gay og Asafa Powell har testet positivt. Likevel vil ikke Bislett-general, Steinar Hoen, dømme de to sprinterne. Foto: AP Photo / Thannasis Stavrakis / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I går ble det først kjent at den amerikanske stjernen Tyson Gay er tatt i doping.

Få timer senere ble det kjent at fem jamaicanere også er tatt i doping, deriblant Asafa Powell, som har deltatt på Bislett Games flere ganger.

Bislett-general, Steinar Hoen, ville først i går ikke dømme Tyson Gay før han vet hva amerikaneren er tatt for.

Avdramatiserer Og i dag sier Hoen overfor TV 2 at Asafa Powell er velkommen tilbake til Bislett Games når han har sonet ferdig doping-dommen.

Bislett-generalen avdramatiserer dopingavsløringen, og mener at siden jamaicaneren er tatt for et sentralstimulerende middel, er det ikke direkte juks.

- Han kan ha fått i seg stoffer via hostemedisin, migrene eller andre ting som da ikke direkte er juks, men som er ulovlig. I et sånt tilfelle vil Powell være velkommen tilbake på Bislett etter at han har sonet sin dom, sier Hoen til TV 2.

- Powells sak er annerledes fordi den dreier seg om et sentralstimulerende stoff, og det er mye mindre alvorlig enn om det for eksempel skulle vært testosteron, anabole steroider eller andre harde stoffer som gir to års utestengelse, sier Bislett-generalen videre.

Mer prinsippfast At Hoen tar så lett på dopingavsløringene, har forundret mange. Mads Kaggestad mener det blir feil at Hoen avdramatiserer situasjonen, før det foreligger en dom.

- Jeg ville vært litt forsiktig med å konkludere med om han har fått i seg stoffet uten å ta det som doping. Det er Steinar Hoens rett til å tro hva han vil, men jeg tror det er viktig å være litt mer avholdenede når man er i en lederposisjon, slik som Hoen.

- Med tanke på den posisjonen som Steinar Hoen er i, så burde han være mer prinsippfast. Er man tatt i doping, så er man tatt i doping, sier den tidligere proffsyklisten.

 IKKE JUKS:  Han kan ha fått i seg stoffer via hostemedisin, migrene eller andre ting som da ikke direkte er juks, men som er ulovlig, synser Steinar Hoen om Asafa Powells dopingbruk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE JUKS: Han kan ha fått i seg stoffer via hostemedisin, migrene eller andre ting som da ikke direkte er juks, men som er ulovlig, synser Steinar Hoen om Asafa Powells dopingbruk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Hvis Asafa Powell blir dømt for bruk av sentralstimulerende midler, kan han vente seg en dom opp mot tre måneder. Etter det er jamaicaneren, ifølge internasjonale dopingregler, fri til å stille opp i de arrangementene han selv vil.

Må passe på Mads Kaggestad erkjenner at at dopinglista er lang, og at utøvere kan være uheldige, men at det ikke burde skje med en utøver på størrelse med Powell. Samtidig understreker Kaggestad at mange av de sentralstimulerende midlene blir brukt til å skjule bruk av annen doping.

- Er man idrettsutøver må man passe på hva man får i seg, og en idrettsutøver på størrelse med Powell vet at han må passe på, og da må han også ta straffen om han får i seg noe han ikke skal, sier TV 2s sykkelekspert.

Mads Kaggestad ser uansett på avsløringene som positive, og mener det er en avkastning av at anti-dopingarbeid endelig prioriteres på Jamaica.

- Det er veldig interessant at med en gang Jamaica har fått et eget nasjonalt uavhengig anti-dopingorgan, så ruller dopingprøvene inn, sier Kaggestad, som mener det er avgjørende for idretten at flere land får på plass egne kontrollorgan.