Steinlager håper på 100 føll

Men får ikke hoppe i høyet.

- Vi har tro på at han blir en populær hingst, og håper på godt over 100 bedekte hopper, sier Peter Björnsson til NTB. Han styrer Steinlagers nye liv på gården i Sverige.

Målet er at Steinlager også skal slå til som avlshingst. Han debuterer som gigolo i vår, og de første avkommene er ventet i mars neste år.

Men supertraveren kommer ikke i nærheten av hoppene selv. Det er for risikabelt. En yr hoppe kan sparke beinet av en fyrig millionhingst.

For at de edle dråpene skal rekke til flere, tappes avlshingstene for sperma tre ganger i uka. Så porsjoneres den - enten i fersk form eller nedfrosset - og fraktes til bestillingsstedene og legges inn av veterinærer.

Spiser og koser seg

Doser sendes på kryss og tvers i Europa og til og fra Nord-Amerika. Det er mangemillionbutikk.

Steinlager selv leverer varene mandag, onsdag og fredag. Hele prosessen tar et kvarters tid.

Resten av uka går han i hagen, spiser og koser seg.

På samme tid i fjor var Steinlager det heteste navnet i trav-Europa. Folk ventet på hans årsdebut, men Steinlager var ikke helt seg selv lik.

NY KARRIERE: Steinlager er i gang med avlskarrieren. Her fotografert på bukken i Alebäck stutteri i Lidköping i Sverige. Foto: Scanpix
NY KARRIERE: Steinlager er i gang med avlskarrieren. Her fotografert på bukken i Alebäck stutteri i Lidköping i Sverige. Foto: Scanpix Vis mer

I Elitloppets finale haltet han av banen med en alvorlig seneskade. Karrieren var over etter 33 seirer på 75 starter og snaut 12 millioner innkjørt. Mange mente at Steinlager var verdens beste travhest i jubelåret 2005.


Billige gener
Nå blir han en svært billig hingst. Det koster vel 17 000 kroner ved levendefødt føll. Steinlager betinger dermed bare vel ti prosent av det verdens to mest ettertraktede navn krever:

For Viking Kronos og Andover Halls tjenester må man ut med vel 160 000 kroner. Og mange av topphestene får godt over 150 avkom i året.

Men egenprestasjoner er ingen garanti for suksess i avlen. Tidenes beste norskfødte traver, Rex Rodney, ble en total flopp da han prøvde seg.

Nå skal Steinlager forsøke å prikke inn Dagens Dobbel - suksess på banen og blant hoppene.

I 2010 - når Steinlagers første kull er tre år - får vi svaret på om han lyktes.

(NTB)