STARTNEKT: Kristin Størmer Steira er under Olympiatoppens minstegrense for vekt og fettprosent, og må stå over helgas verdenscuprenn i russiske Ryblinsk. Foto: Tormod Brenna
STARTNEKT: Kristin Størmer Steira er under Olympiatoppens minstegrense for vekt og fettprosent, og må stå over helgas verdenscuprenn i russiske Ryblinsk. Foto: Tormod BrennaVis mer

Steira er for tynn for å gå skirenn

Får ikke reise til v-cuprenn i Russland i dag.

I dag skulle Kristin Størmer Steira (30) flydd til Rybinsk for å gå skirenn. I stedet sitter hun hjemme med startnekt fordi hun er for tynn.

Det har vært en særdeles tung vinter for Størmer Steira. Både sportslig og privat.

Etter en god treningssommer og høst uteble resultatene da sesongen  startet. I Tour de Ski gikk det dårlig, og etterpå ble hun sjuk.

I tillegg gjennomgikk hun et tøft samlivsbrudd etter et langt samboerskap i januar.

-Til sammen ble det rett og slett for mye for meg, sier en åpenhjertig Størmer Steira til Dagbladet.

- Etter å ha kjørt meg i kjelleren i Tour'en, vært syk og i tillegg gjennomlevd et samlivsbrudd, var jeg langt nede både fysisk og psykisk. Jeg kan godt innrømme det, for det er slik det var.

- Det ble svært lite med søvn og lite med mat. Jeg sa til meg selv at jeg måtte spise, men jeg hadde ingen matlyst.

Uungåelig vekttap - Samtidig trente jeg. Jeg brukte treninga som terapi på meg selv. På skiturene fikk jeg klarnet tankene.

- Men det sier seg jo selv at en går ned i vekt av mye trening kombinert med lite mat og lite søvn.

- Og siden jeg ikke akkurat hadde så mye å tære på fra før heller, så bikket jeg under grensa, sier Kristin.

Grensa hun snakker om er basert på anbefalinger fra IOCs medisinske komite. Flere forskjellige parametre gir til slutt et helhetsbilde av tilstanden, som igjen blir skjønnsmessig behandlet av helseapparatet. Vekt og fettprosent er bare to av flere parametre som vurderes.

For Kristins del endte altså vurderingen med at hun ikke får gå verdenscuprennet i Rybinsk til helga.

- Det er  etter vår mening ikke tilrådelig for henne å konkurrere på topplan akkurat nå. Derfor er denne beslutningen tatt i samråd med hele helseapparatet og Kristin selv, sier Størmer Steiras personlige lege, Hans-Petter Stokke.

Han understreker at startnekten er helsemessig begrunnet og ingen «straff».

- Kristin har ikke gjort noe galt, men hun har ikke gjort en god nok jobb med å få i seg nok næring, sier Stokke til Dagbladet.

Ikke spiseforstyrrelse Både Kristin selv, doktor Stokke og Olympiatoppens ernæringsfysiolog Heidi Holmlund er nøye med å påpeke at Kristin ikke sliter med noen spiseforstyrrelse.

- Med hånda på hjertet, jeg har aldri slitt med spiseforstyrrelser. Jeg er naturlig tynn, og ville sett likedan ut om jeg ikke hadde trent, se bare på mamma og pappa, sier Kristin.

- Dette må ikke forveksles med spiseforstyrrelse. Det er en vektforstyrrelse. Disse jentene forbrenner 4-5000 kalorier i døgnet med det aktrivitetsnivået de ligger på. Det krever et stort næringsinntak for å kompensere det. Kristin har gjort en for dårlig jobb med energibalansen i denne perioden, sier Stokke.

Sammen med blant annet ernæringsfysiolig Holmlund har Størmer Steira lagt en plan for å komme sterkere tilbake.

- Kristin har allerede tatt grep. Hun er inne i en positiv utvikling, og jeg er helt sikker på at hun vil komme styrket ut av dette, sier  Holmlund til Dagbladet.

Må opp i vekt Startnekten oppheves så snart Kristin er oppe i matchvekt igjen. Er det opp til henne, går hun i Nove Mesto neste helg.

- Det er jo ikke bare opp til meg. Men jeg er villig til å gjøre omtrent hva som helst for å få det til. Det er et stort savn å ikke få reise med laget, være sammen med jentene og konkurrere med dem, sier Kristin.

Sammen med ernæringsfysioloen og trener Egil Kristiansen har Kristin lagt en plan.

- Spise mer og trene mindre, sier hun.

- Jeg er jo tynn fra naturen av, og marginene er små. Det er ikke mange kiloene som mangler. Men de skal på igjen fort. Og vekta er allerede på rett vei, sier hun.

- Hva synes du om startnekten?

- Jeg ble frustrert da jeg hørte det. Jeg hadde veldig lyst til å gå renn i Russland. Men etter å ha tenkt meg om, er det vel egentlg bare bra. Jeg har respekt for helsa mi og vet hvor viktig den er. Derfor har jeg ikke så store problemer med å følge rådene fra fagpersoner som vet hva de snakker om.

- Men jeg er snart tilbake.
 

IKKE SPISEFORSTYRRELSE: Både Kristin Størmer Steira og legen hennes understreker at hun ikke har noen spiseforstyrrelse. Foto: Tormod Brenna
IKKE SPISEFORSTYRRELSE: Både Kristin Størmer Steira og legen hennes understreker at hun ikke har noen spiseforstyrrelse. Foto: Tormod Brenna Vis mer