Steira vil ikke kopiere Bjørgens ordrenekt

Bremser feltet for Marit - under én forutsetning.

VANSKELIG TAKTIKK: Kristin Størmer Steira endte på åttendeplass i 30 km klassisk under OL i Vancouver, men hadde en luke underveis - som Marit Bjørgen hjalp til med å tette. Bjørgen gikk til slutt inn til sølv. I morgen er det klart for nye taktiske utfordringerFoto: Heiko Junge / Scanpix
VANSKELIG TAKTIKK: Kristin Størmer Steira endte på åttendeplass i 30 km klassisk under OL i Vancouver, men hadde en luke underveis - som Marit Bjørgen hjalp til med å tette. Bjørgen gikk til slutt inn til sølv. I morgen er det klart for nye taktiske utfordringerFoto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Følg 30-kilometeren i langrennsstudio fra kl. 12!

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Forrige gang de norske jentene gikk tremil i et mesterskap var den klassiske fellesstarten i OL i Vancouver forrige vinter.

Marit Bjørgen tok sølvet bak Justyna Kowalczyk, men de taktiske disposisjonene underveis ble for mange vanskelig å skjønne.

Etter passering 20 kilometer inne på stadion benyttet nemlig Kristin Størmer Steira sjansen til å stikke, da Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk byttet ski. Tana-jenta fikk en luke på rundt 10 sekunder, men til manges overraskelse skrudde Bjørgen opp tempoet og dro med seg Kowalczyk opp til Steira.

Det var kanskje usannsynlig at Steira uansett skulle klare å holde ut til mål - men på taktikkmøtet i forkant hadde trener Egil Kristiansen gitt beskjed om at ingen norske skulle stå i spissen for å kjøre inn en lagvenninne.

Ifølge Kristin Størmer Steira er det en utfordring å planlegge disse tingene på forhånd.

- Det er mye som må tas underveis, men vi kommer helt klart til å legge en plan, og kanskje forskjellige planer også, så vi kan hjelpe hverandre, sier hun til Dagbladet.

- Da Marit tok opp jakten på deg i OL, ble det snakket noe om det i etterkant?

- Vi har ikke snakket spesielt mye om det, sier Steira og smiler.

- Det blir veldig spesielt når det er muligheter for å bytte ski, og da blir det en taktisk vurdering underveis. Det er klart at hvis en løper går inn og bytter ski, og noen andre ikke gjør det, så må jo de som bytter gå ut hardt for å prøve å ta igjen teten, forklarer hun.

- Så du vil også gå maks i front dersom eksempelvis Bjørgen får en luke ned til dere andre?

- Det kommer litt an på hvordan jeg føler meg sjøl. Har jeg ikke hundre prosent dagen, og føler at jeg ikke kan kjempe helt i toppen, så kommer jeg nok heller til å bremse og la Marit gå, sier Steira til Dagbladet.

Tar det underveis
Landslagstrener Egil Kristiansen sier de vil ta en prat om taktikken i kveld, men gjør det samtidig klart at alle de norske jentene går for seg selv på 30-kilometeren.

- Vi vet at noen er sterkere i motbakker og andre i lettere terreng, så vi får prøve å utnytte våre sterke sider. Jeg håper at vi kan kjøre en lagtaktikk, men det er ikke enkelt å planlegge slikt på forhånd. Det er fellesstart, og vi må ta ting underveis, vi er nødt til å ta det på sparket der og da, sier Kristiansen, som også tror Justyna Kowalczyk vil utnytte de norske jentenes styrker underveis.

- Jeg er ganske sikker på at Kowalczyk kommer til å utnytte oss også, og at hun kommer til å kjøre jevnt hardt. Kowalczyk har nok en viss respekt for oss. Hun sa på den internasjonale pressekonferansen etter 10-kilometeren at hun ikke bare fryktet Marit (Bjørgen), men hele det norske laget, så hun ser nok at det er flere norske jenter som kjemper i toppen der. Hun vil nok tenke litt taktisk i forhold til det, sier han til Dagbladet.

Kalla blir farlig
Kristiansen tror de norske jentene vil prege løpet fra start til slutt, og at det vil bli kjørt relativt hardt fra start. Kristin Størmer Steira ser flere viktige partier i morgendagens løype.

- Det er klart det blir avgjørende opp stigninga mot Frognerseteren. Blir det kjørt hardt der, så kommer det til å sprekke opp, sier hun til Dagbladet.

- Hvem blir farligst i morgen, bortsett fra Marit Bjørgen?

- Jeg tror Kalla helt klart blir den absolutt sterkeste utfordreren, hun er i knallform, hun liker den distansen her og liker å skøyte. I tillegg kommer Kowalczyk aldri til å gi seg i morgen, tror Steira.

Nettopp Kowalczyk var sterkest i spurten da hun og Bjørgen kjempet om gullet i Vancouver.

Det vil ikke skje igjen, ifølge Egil Kristiansen, som mener Bjørgen tar Kowalczyk ni av ti ganger i en spurt i fristil.

- Ja, det står jeg for fortsatt. Blir det spurt i morgen, holder jeg en knapp på Marit, sier han.

PS! Marit Bjørgen fikk fri fra fredagens pressekonferanse.

OFFENSIV: Kristin Størmer Steira under fredagens pressekonferanse på Soria Moria.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
OFFENSIV: Kristin Størmer Steira under fredagens pressekonferanse på Soria Moria. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer