Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stem fram din favoritt i Folkets Idrettspris

Her er alle kandidatene.

VANT I 2011: Cecilia Brækhus er ubeseiret som verdensmester og kan se tilbake på nok et triumfår. Får hun din stemme? Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VANT I 2011: Cecilia Brækhus er ubeseiret som verdensmester og kan se tilbake på nok et triumfår. Får hun din stemme? Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

For 24. året på rad utfordrer Dagbladet leserne til å stemme på Folkets idrettspris.

image: Stem fram din favoritt i Folkets Idrettspris

Du kan avgjøre hvem som vinner! Huk av din kandidat i stemmeboksen lenger ned på siden og du kan vinne et gavekort på XXL.
 
I dagene fram til 19. desember presenterer Dagbladet de 14 kandidatene til Folkets Idrettspris. Idretts-Norge hadde et nytt gullår — nåløyet for å komme på denne lista er trangt. Det betyr at det er gode utøvere med sterke prestasjoner som står utenfor lista.

FJORÅRSVINNEREN: Siden Magnus Carlsen ble stemt fram som vinner av Folkets Idrettspris i 2012 har han rukket å bli verdensmester. Foto: AFP PHOTO/Manjunath KIRAN / NTB SCANPIX
FJORÅRSVINNEREN: Siden Magnus Carlsen ble stemt fram som vinner av Folkets Idrettspris i 2012 har han rukket å bli verdensmester. Foto: AFP PHOTO/Manjunath KIRAN / NTB SCANPIX Vis mer

Her er kandidatene vi vil presentere i dagene fram til 19.12 da stemmene telles opp:
 
 1. MAGNUS CARLSEN
Tirsdag 12. november tok Magnus Carlsen for alvor grepet om VM-matchen mot Vishy Anand da han takket nei til remis-tilbud. Da hadde han allerede grepet tak i hele Norge som fulgte mesterskapet i India trekk for trekk. Herfra og inn styrte bæringen spillet, vant to partier og sikret VM-tittelen da 10 av 12 partier var unnagjort. Norge hadde fått en verdensstjerne.

2. CECILIA BRÆKHUS
Cecilia Brækhus satte sine tre weltervekt-belter i WBA, WBO og WBC på spill 7. september. Og vant. Igjen. Oxandia Castillo (18) fra Den dominikanske republikk ble et av mange offer som har måtte bite i gresset etter å ha blitt hamret på av «The First Lady».
- Ingen i verden når opp. Hun er verdens beste tekniske kvinnebokser, sier ekspertene. Og i november fikk hun det endelig beviset, da hun bykset opp på toppen av verdensrankingen for kvinneboksing - uansett klasse.

VERDENSMESTER: Aksel Lund Svindal tok utforgullet sist vinter. Denne sesongen har han også startet strålende. Foto: AFP PHOTO  / Emmanuel Dunand / NTB SCANPIX
VERDENSMESTER: Aksel Lund Svindal tok utforgullet sist vinter. Denne sesongen har han også startet strålende. Foto: AFP PHOTO / Emmanuel Dunand / NTB SCANPIX Vis mer

3. EMIL HEGLE SVENDSEN
Emil Hegle Svendsen fant ut hva som var suksessfaktoren ved sine beste løp fra 2010-seongen — og hentet detaljene fram igjen. Dermed ble han kongen av Nove Mesto — og reiste hjem fra VM med fire gull og en bronse.  - Jeg har aldri vært så nær hundre prosent før, sa Emil etter VM-oppvisningen.

SKIDRONNING: Therese Johaug fortsetter framgangen etter at hun tok et nytt langrennsgull i Val di Fiemme i 2013. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKIDRONNING: Therese Johaug fortsetter framgangen etter at hun tok et nytt langrennsgull i Val di Fiemme i 2013. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

4. MARIT BJØRGEN
- Jeg snakker ofte med meg selv når det er løp. Jeg pepper meg opp ved å fortelle meg selv at jeg er god nok til å klare dette, at jeg kan vinne, at jeg er god nok til det, forklarte Marit Bjørgen etter et nytt gull i Val di Fiemme-VM. Dronninga ble mesterskapsdronning igjen. Hun hadde nok en gang tålt favorittstempelet og vist hvem som bestemmer i sporet.

SKIKONGE: Petter Northug viste seg som en komplett langrennsløper i VM-sesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKIKONGE: Petter Northug viste seg som en komplett langrennsløper i VM-sesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

5. ANDERS BARDAL
- Jeg har nådd mitt livs mål, strålte Anders Bardal da det gikk opp for ham at VM-gullet i normalbakken i Val di Fiemme var hans. Sesongen før hadde han vunnet verdenscupen sammenlagt — nå viste trønderen at han kunne mestre presset også i et internasjoanlt mesterskap. Med gullet brøt han en forbannelse i norsk hoppsport. For første gang siden Bjørn Wirkola i 1966, tok Norge VM-gull i liten bakke.

VERDENSELITEN: Suzann Pettersen har tatt fire LPGA-seirer på touren denne sesongen. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VERDENSELITEN: Suzann Pettersen har tatt fire LPGA-seirer på touren denne sesongen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

6. SUZANN PETTERSEN
- Det er en utrolig følelse. Jeg begynner å bli rørt. Dette er en drøm som går i oppfyllelse, sa Suzann Pettersen.
Etter seks års ventetid kunne hun endelig senke skuldrene og slippe jubelen løs. Tutta kapret sin andre majortittel da hun gikk til topps i Evian-mesterskapet i Frankrike i september. Høydepunktene har vært mange i 2013. Fire seirer på touren, inkludert en etterlengtet majortittel, ti topp tre-plasseringer og over 2 millioner dollar i innspilte premiepenger. I tillegg var hun med på en historisk Solheim Cup-triumf med Europa i USA.

LITEN BAKKE-MESTER: Anders Bardal jubler etter andreplassen i hopprennet i verdenscupen på Lillehammer denne helgen. I VM i fjor kapret han gullet i VM i liten bakke. Foto: Geir Olsen      Lillehammer NOR / NTB scanpix
LITEN BAKKE-MESTER: Anders Bardal jubler etter andreplassen i hopprennet i verdenscupen på Lillehammer denne helgen. I VM i fjor kapret han gullet i VM i liten bakke. Foto: Geir Olsen Lillehammer NOR / NTB scanpix Vis mer

7. THERESE JOHAUG
Therese Johaug hylte som en fjortis på en Justin Bieber-konsert da hun slo både Marit Bjørgen og alt som var på VMs 10 kilometer i Val di Fiemme. -Det kommer så mange følelser når drømmen går i oppfyllelse. Jeg har jobbet hardt for dette, sa hun etter å ha tatt sitt andre individuelle VM-gull. Og hun lovet hele Norge: - Jeg holder på i ti år til.

SENSASJON: Tiril Sjåstad Christiansen gikk helt til topps i X-Games.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SENSASJON: Tiril Sjåstad Christiansen gikk helt til topps i X-Games. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

8. TIRIL SJÅSTAD CHRISTIANSEN
- Hun ville lære alle triksa i boka. Vi ble sjokkert over treningsgleden hun viste, uansett knall og fall, sier landslagssjef for twintip-kjørerne, Christopher Frankum.
Tiril Sjåstad Christiansen tok hele verden med storm etter et sensasjonelt X-games-gull i januar. Kanadiske Kaya Turskis hadde tapetsert førsteplassen de siste åra. Inntil januar i år. Da steg 17-åringen opp og slo hele verdenseliten.  

9. U21-LANDSLAGET I FOTBALL
I mangelen på mesterskap for A-landslaget, kunne det norske folk glede seg over de unge talentfulles prestasjoner i EM i Israel.
U21-gutta sjokkerte da de slo England i gruppespillet og tok seg videre. Mesteren Spania ble for sterke i semifinalen, men bronsjemedaljen var Norges første medalje siden 1998.

10. TORA BERGER
Tora Berger hadde en strålende sesong, og vant verdenscupen i 2012/13 med hele 310 poeng foran neste kvinne på lista. I VM i Nové Mesto ble det fire gull og to sølv på VM-dronninga, og Berger ble med dette historisk. Hun ble første skiskytter som vant medalje i samtlige av seks øvelser under et og samme verdensmesterskap.

11. FOTBALLANDSLAGET KVINNER
Etter åtte år uten en mesterskapsfinale, dro fotballjentene til EM i Sverige som underdogs. Jentene overrasket og tok seg helt til finalen mot storfavoritten Tyskland.
To straffemisser sørget for at det endte med EM-sølv i Friends Arena. Men jentene vant igjen hjertene til det norske folk.

12. TORSTEIN HORGMO
Med et triks ingen hadde sett før overrasket Torstein Horgmo alle da han vant sitt tredje X Games-gull. - Jeg kan ikke tro det. Jeg forsøkte på dette for en uke siden, og jeg tenkte jeg skulle gi det en sjanse her, sa Horgmo etter å ha trikset inn triple cork både med venstre- og høyrefoten først i det aller siste hoppet.

13. PETTER NORTHUG
- Dette har vært min beste sesong, sa Petter Northug da han sto i Falun med kula som sammenlagtvinner av verdenscupen.  Størst av alt var VM-gullet han tok på den klassiske 15-kilometeren — med intervallstart. Med dette gullet fikk kritikerne se at trønderen kan mer enn å vinne en spurt. En ble en komplett langrennsutøver i alles øyne. - Ingen, absolutt ingen, hadde trua på at jeg kunne vinne det rennet, sa han selv etterpå.

14. AKSEL LUND SVINDAL
Det kokte rundt Aksel Lund Svindal da VM-gullet i utfor var sikret i Schladming. Alle ville ha en bit av verdens beste alpinist som hadde tatt et historisk gull. Bare fem mannlige utøvere har noensinne vunnet to VM-gull i utfor, men alle gjorde det tilbake da OL og VM ble arrangert som ett mesterskap. I tillegg ble han den første mannlige alpinisten som vinner gull i fire VM på rad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media