Stem på folkets idrettshelt

For 14. gang deler Dagbladet ut den prestisjetunge utmerkelsen Folkets idrettspris. Du kan være med på å bestemme hvem som får den.

Norges siste skøytekonge, Johann Olav Koss, har vunnet hele tre ganger. Skikongen Bjørn Dæhlie vant «bare» en gang. I fjor var det rallykjøreren Petter Solberg som gikk helt til topps. Nå kan du være med å kåre årets norske idrettshelt.

Fra og med i dag og fram til og med 20. desember kan du stemme på en av de 10 kandidatene til Folkets idrettspris via SMS til 1937 eller på Dagbladet.no. De ti kandidatene er plukket ut av Dagbladets sportsredaksjon. De er alle utøvere/trenere på høyt internasjonalt nivå og har med sine prestasjoner og framferd satt sterke spor etter seg i norsk idrett.

Dagbladet vil i dagene framover presentere alle kandidatene. Blant dem som stemmer vil vi trekke ut en vinner som får et reisegavekort på 5000 kroner.

I tillegg vil vi trekke ut tre personer som får hver sin Dagbladet-bag.

Dette er kandidatene:

Thomas Alsgaard (31)

Dobbelt verdensmester på ski. Thomas Alsgaard hadde tatt gull i sju strake mesterskap på rad. Før VM-tremila i Val di Fiemme trodde få på nummer åtte. Han kom på 32. plass i NM 18 dager tidligere. Han var sjuk, og i dårlig lune. Men da tremila var over kunne Dagbladet skrive om tidenes prestasjon i langrennsporet. Thomas Alsgaard kom alltid tilbake. Og da gardinene gikk ned for Jörgen Brink to bakker før mål i VM-stafetten, var «Kongen av siste etappe» nådeløs. I mars sa Thomas stopp. Det var ikke mer å bevise.

Marit Bjørgen (23)

Sprintverdensmester på ski. Hun tar 160 kilo i knebøy. Og i de tøffe bakkene i VM-løypa i Val di Fiemme parkerte råtassen fra Rogne i Sør-Trøndelag de andre konkurrentene. Ambisjonene og treningsviljen har alltid vært der. Da Marit Bjørgen skulle kjøpe sine første skikkelige ski som 12-åring, skal hun ha spurt om det skimerket som flest OL-og VM-vinnere hadde brukt. 11 år etter er hun på toppen sjøl.

Bente Skari (31)

Skidronningen vant gull på 15 km klassisk fellesstart og 10 km klassisk i Val di Fiemme. Ble syk og stilte ikke til start i flere VM-øvelser. Etterpå var Nittedal-jenta mest lei seg over gullene hun ikke fikk lov å vinne. Suveren verdenscupvinner sammenlagt og nr. 2 i sprintcupen. 28. mars annonserte Bente at karrieren var over. - Mitt skiliv har vært preget av de små framskrittene, sa Bente da. I hennes siste sesong var hun så god at det nesten ble kjedelig.

Halvard Hanevold (34)

Verdensmester i skiskyting i Khanty-Mansijsk. På 20 kilometeren i Sibir gikk han et renn som han sjøl mente var en blåkopi av gull-løpet i Nagano i 1998. Sivilingeniøren fra Asker har det med å levere når det gjelder som mest. Veteranen har «bare» seks seire i verdenscupen (OL og VM teller med i v-cupen). To av dem har gitt medaljer av edleste valør. - Når man ikke vinner så ofte, er det greit å legge seirene til mesterskap, sa Hanevold etter triumfen.

Olaf Tufte (27)

Verdensmester i roing. Få, om ingen norske idrettsutøvere legger ned mer arbeid enn brannmannen fra Vestfold. Tufte trener om lag 1200 timer i året, i gjennomsnitt 25 timer i uka. Under singlescullerfinalen i Milano i august ga blodslitet resultater. Etter 500 meter lå Tufte hele 1,82 sekunder bak den uovervinnelige tyskeren Marcel Hacker. I mål var jernmannen fra Norge 1,38 sekunder foran Hacker. Hans andre VM-gull i karrieren.

Mika Kojonkoski(40)

Hoppsportens frelser. Mika Kojonkoski skuet ut i tåkehavet i Kollen 17. mars i fjor. Anders Bardal landet bare nesten på kulen, og ble minst dårlige nordmann på en 21. plass. Aldri før hadde færre tilskuere vært tilstede på Kollenrennet. En mann lot seg derimot ikke skremme. - Jeg tror jeg sier ja til jobben, sa Kojonkoski til Dagbladet. Resten er historien om en usedvanlig finne som ga Norge tre verdenscupvinnere, to VM-sølv_og hoppsporten tilbake.

Siren Sundby (20)

Verdensmester i seiling. Hun er trolig den mest ukjente idrettsutøveren som er blitt invitert til koseprat hos Fredrik Skavlan. Men seileresset fra Son i Akershus må nok begynne å venne seg til TV-lampene. Da hun ble verdensmester i europajolle i Cadiz, var hun så suveren at hun slapp å stille opp i den siste seilasen. En måned etter ble hun kåret til verdens beste kvinnelige seiler. OL-gull i Athen er ikke lenger en fjern drøm. Heller ikke bare et håp. Det bgynner å nærme seg et krav.

Ole Einar Bjørndalen (29)

Dobbelt verdensmester i skiskyting. Han hadde vunnet mer enn alle andre. Bortsett fra individuelt VM-gull. Men etter seieren på 10 km sprint i Khanty-Mansijsk virket han ikke 100 prosent tilfreds. - Det er faktisk mer moro å gå et perfekt løp, sa Bjørndalen. Gull var ikke nok for perfeksjonisten fra Simostranda. Han ville ha noe mer. Bjørndalen måtte bli en uke til i Sibir for å bli mett. På fellesstarten over 15 km ble det 20 av 20 treff. - Dette var mitt livs løp, sa den femdobbelte OL-vinneren. Endelig helt i mål.

Suzann Pettersen (22)

Spilte seg inn i verdenseliten i golf. Hun drømmer om å bli kvinnenes svar på Tiger Woods. Og da golfdronningen Annika Sörenstam skulle finne en parkamerat til den prestisjetunge Solheim Cup (USA vs Europa), falt valget på Suzann Pettersen. I Barsebäck viste hun hvorfor. Ingen i hele verden spilte så bra golf som Oslo-jenta de to første dagene. Med fire seire og en uavgjort bidro 22-åringen sterkt til en strålende seier for Europa.

Petter Solberg (29)

Verdensmester i rally. Cupfinalen mellom RBK og Glimt er i ferd med å sovne hen. Ballen er i midtsirkelen. Men fra tribunen brøler 25 000 tilskuere. «Petter Solberg er blitt verdensmester i rally», lyder meldingen fra speaker. Rallyesset med kallenavnet «Hollywood» er blitt hele Norges nye yndling. Da åtte runder gjensto av rally-VM, lå Solberg på en 5. plass - hele 37 poeng bak lederen Richard Burns. - Jeg tar VM-gull, sa han optimistisk til Dagbladet. Petter Solberg er en mann som holder ord.

Stem her: Avstemningen er avsluttet

Mika Kojonkoski</B>
Petter Solberg</B>
<B>Ole Einar Bjørndalen</B>
Halvard Hanevold</B>
Suzann Pettersen</B>
Siren Sundby</B>
Thomas Alsgaard</B>
Bente Skari</B>
Marit Bjørgen</B>
Olaf Tufte</B>