Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stem på folkets idrettshelt

For 15. gang skal Dagbladet og Norsk Tipping dele ut den prestisjefylte utmerkelsen Folkets Idrettspris. Du er med på å avgjøre hvem av våre 10 kandidater som skal få den.

Folkets Idrettspris ble delt ut første gang i 1990 til vår siste skøytekonge Johann Olav Koss. Han var en ekte idrettshelt og vant prisen hele tre ganger. I fjor gikk Petter Solberg suverent til topps. Rally-mesteren vant også i 2002.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris

 • 1990: Johann Olav Koss
 • 1991: Johann Olav Koss
 • 1992: Vegard Ulvang
 • 1993: Drillos
 • 1994: Johann Olav Koss
 • 1995: Bjørn Dæhlie
 • 1996: Vebjørn Rodal
 • 1997: Rosenborg
 • 1998: Drillos
 • 1999: Håndballjentene
 • 2000: Knut Holmann
 • 2001: John Arne Riise
 • 2002: Petter Solberg
 • 2003: Petter Solberg

Nesten 20 000 var med og stemte fram folkets idrettshelt i fjor. Fra i dag har du sjansen igjen til å gi din stemme på en av de 10 kandidatene til Folkets Idrettspris. Enten på Dagbladet.no eller SMS til 1937.

Årets 10 kandidater til Folkets Idrettspris er plukket ut av Dagbladets sportsredaksjon. Samtlige har utmerket seg på et høyt internasjonalt nivå med sine prestasjoner.

Blant de som avgir stemme trekker vi ut én vinner som får et reisegavekort til verdi 10000,- kroner. Reisemålet bestemmer du selv.

Her er kandidatene:

1. Liv Grete Skjelbreid Poirée (30)

Firedobbelt verdensmester i skiskyting. Etter å ha født Emma og holdt seg borte sesongen etter OL i 2002, kom Liv Grete tilbake som verdens beste skiskytter. I tyske Oberhof ble hun nedlesset med gullmedaljer. Sammen med ektemann Raphael kom hun hjem til Hålandsdalen med ni medaljer. Hun lovet at VM-suksessen ikke skulle forandre noe verken på henne eller Raphael.

2. Andreas Thorkildsen (22)

OL-mester i spyd. Med 80000 tilskuere på OL-stadion i Aten gjorde Andreas fra Kristiansand det umulige. Han forsto ikke at det var mulig å vinne OL-gull i spyd, og syns opplevelsen var sinnssyk. 22-åringen trodde det var i Beijing i 2008 at det skulle være hans tur, men var lykkelig da han måtte ta av seg lua for å få gullmedaljen rundt halsen.

3. Gunn-Rita Dahle (31)

OL-mester i terrengsykkel. Da Gunn-Rita tråkket over målstreken som OL-mester var hun stolt av å være norsk, og ønsket å dele gullmedaljen med hele folket. 31-åringen fra Bjørheimsbygd, med 280 reisedøgn i året, skiftet fort navn til Gull-Rita og lovet å stille på startstreken i neste OL i Beijing om fire år. Som hun selv sa: - Kenneth (samboeren) og jeg har et fantastisk liv, jeg vil ikke bytte det mot noe.

4. Eirik Verås Larsen (28)

OL-mester i padling. Det er tillatt å være en luring også i toppidretten. Eirik fra Flekkefjord tapte fjorårets VM med vilje - for å dempe forventningspresset i OL. Det var et smart trekk av 28-åringen. Han gikk til topps på K1 1000 meter, og ble én av Norges fem gullvinnere. Drømmen Eirik hadde hatt siden han var liten var gått i oppfyllelse.

5. Siren Sundby (22)

OL-mester i seiling. Siren kom til Aten som en av de største OL-favorittene. Med sin Europajolle innfridde hun sine egne og alle andres forventninger og gikk helt til topps. Hun strålte som ei sol og stupte glad i sjøen etter målgang. Om fire år i Beijing er Europajolla byttet ut med tomannsjolla 470. I jakten på mer edelt metall blir Sirens makker i båten Karianne Undrim.

6. Olaf Tufte (28)

OL-mester i roing. Råsterke Olaf vant Norges første OL-gull i Aten, og viste stor idrettsglede. Han avslørte etter løpet at den beste vinnerresepten var å være forelsket. Kornbonden fra Horten var forelsket _ og veldig rørt. Etter å ha tørket tårene kom tøffingen med denne uttalelsen: - Dere får prøve å ta et OL-gull, så skjønner dere hvordan det er å stå her.

7. Roar Ljøkelsøy (28)

Verdensmester i skiflyging. I 10 år hadde stilhopperen fra Orkdal slitt for å vinne noe i bakken. I mammutbakken i Kranjska Gora var Roar helt suveren, og ble endelig verdensmester. Han fortalte at han hoppet best under press og hadde en drømmedag i bakken. Da gratulasjonene strømmet inn fra kronprins, statsminister og kulturminester sa Roar: - Det er litt rart å få slike telegrammer. Men jeg er jo litt stolt også.

8. Marit Bjørgen (24)

Verdenscupvinner i sprintlangrenn. Etter sin sjuende strake sprintseier hadde Marit sikret seg verdenscup sammenlagt. Hun regnes for å være skapt for langrenn, og treneren hennes sier at Marit har perfekte gener som gir de beste naturlige forutsetninger. Marit er langt fra uenig: - Naturlige forutsetninger er absolutt noe av forklaringen. I tillegg har oppveksten på gård vært veldig positiv.

9. Sigurd Pettersen (24)

Vinner av Hoppuka. 10 år etter at Espen Bredesen hadde vunnet Hoppuka sammenlagt, var arvtakeren klar. Hopperen fra Rollag vant de to første bakkene i Oberstdorf og Garmisch. I Innsbruck nøyde han seg med fjerdeplass, men tok sin tredje seier i Bischofshofen. At den sindige Sigurd var var lykkelig levnet han ingen tvil om: - Sistehoppet var et champagnehopp. Da jeg landet skjønte jeg at seieren var min.

10. Thor Hushovd (26)

Med gul ledertrøye i Tour de France. I verdens tøffeste sykkelritt gjorde Thor en idrettsprestasjon av de ekstremt sjeldne. To mil fra mål sto han med ødelagt sykkel. En halvtime seinere var han på podiet med den gule ledertrøya. - Det er bare helt vanvittig deilig, jeg kan ikke fatte at jeg står her med den gule trøya. I tillegg vant Grimstad-rytteren to etapper i Tour de France.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media