Stem på Folkets Idrettspris nå: Er Petter Northug din idrettshelt fra året som gikk?

Kongen av Falun.

EN AV DE ALLER, ALLER STØRSTE: Akkurat her vinner Petter Northug sitt fjerde VM-gull i Falun, og sin fjerde femmilstittel i langrenn. Det siste er det bare Sixten Jernberg som har gjort før ham, mens ingen andre har tatt fire gull i samme VM før. Petter Northug er nominert til Folkets Idrettspris for prestasjonene i Falun. Foto: Art Widak/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
EN AV DE ALLER, ALLER STØRSTE: Akkurat her vinner Petter Northug sitt fjerde VM-gull i Falun, og sin fjerde femmilstittel i langrenn. Det siste er det bare Sixten Jernberg som har gjort før ham, mens ingen andre har tatt fire gull i samme VM før. Petter Northug er nominert til Folkets Idrettspris for prestasjonene i Falun. Foto: Art Widak/Demotix/Corbis/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Selv ikke Asbjørnsen og Moe kunne skrevet et bedre eventyr enn det Petter Northug ble i ski-VM. Fra å være utskjelt og mistrodd tok han fire gull i ski-VM. 

For folket, familien og seg selv. Historien om Northugs gjenreising er nesten ikke til å tro.

Fem kilometer før mål på Falun-VMs avsluttende femmil begynte NRKs langrennseksperter å avskrive Petter Northugs gullsjanser. 

Han så sliten ut, lå for langt bak i et stort felt og føret var så løst og tungt at det favoriserte alle andre enn store og sterke Petter Northug. 

De ti neste minuttene i de svenske skogene må allerede nå regnes som en del av den norske folkloren. Måten Petter løp opp den siste kneika inne på Lugnet Skidstadion med høye kneløft i sukkerliknende snø, hvordan han fant akkurat nok plass mellom Maksim Vylegsjanin og Lukas Bauer på oppløpet til å stake seg inn i evigheten, er bilder vi som opplevde det kommer til å fortelle eventuelle barnebarn rundt framtidige peisbål. 

Betalte gjelda
Femmilsgullet, det fjerde gullet i Falun, det fjerde mesterskapsgullet på femmil, den endelige oppreisinga etter fyllekjøringsskandalen et knapt år tidligere. 

- Etter det som skjedde i vår, så kjente jeg at det var en ting jeg skyldte folkene rundt meg og det norske folk, og det var å vise at det går an å reise seg. Da gjorde jeg det her under VM i Falun med flagget på brystet, sa en rørt Petter Northug da han hadde sikret seg det første gullet i Falun ti dager tidligere. 

Sammen med Finn Hågen Krogh tok han sprintstafetten, kronet som vanlig den normale stafetten med en spurtseier mot Calle Halfvarsson, før han la ut på femmila i fuktig og trått vær. Med tre gull i lomma. 

Han kunne vært mett. Gjelda han følte han hadde overfor det norske folket var mer enn betalt. Det var ikke nok. 

Stem på Folkets Idrettspris nå: Er Petter Northug din idrettshelt fra året som gikk?

- Jeg er litt ordløs, sa Petter på pressekonferansen etter bragden. Han så tom ut, for en gangs skyld. Sliten. Det var ikke en eneste spydig kommentar å se. 

- Det er magisk, sa Northugs personlige trener, Stig Rune Kveen. Rørt til tårer, nesten ordløs også han. 

En legende
Resten av langrennseliten var derimot ikke så ordløse etter Petters fantastiske VM. Ingen andre har vunnet både sprinten og femmila i samme mesterskap. Det er neppe noen andre som kommer til å gjøre det heller. 

Petter Northug er unik. På alle mulige måter. Den svenske legenden Johan Olsson oppsummerte Petter Northug greit fra podiet etter femmila:

- Hvis han ikke er den beste, er han en av de største legendene. Han vil alltid bli husket. Han har revolusjonert langrenn og  har vært den beste så lenge. Mange har forsøkt å kopiere ham, men ingen har greid det, og Petter blir bare bedre og bedre.

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.