Stemmene fra England

Glem Arne Scheie og Ernst A. Lersveen. De fotballkommentatorene du trolig vil høre mest fra det neste året, er disse to. Så du kan like godt først som sist bli dus med Øyvind Alsaker (37) og Kenneth Fredheim (36).

Duoen er de faste kommentatorene til betal-TV-kanalen Canal+ fra engelsk Premier League, som i går startet sending av de to første av i alt rundt 150 kamper denne sesongen.

Så mye engelsk fotball er aldri tidligere blitt vist på TV i Norge. Kall det gjerne drømmejobben for en fotballfantast. Det var iallfall grunnen til at de i 1998 meldte overgang fra henholdsvis NRK (Kenneth) og TV2 (Øyvind) til en mye smalere betal-TV-kanal.

- Det er først og fremst en jobb. Og det var godt med tre måneders pause etter sist sesong. De 90 minuttene en kamp varer, er alltid morsomme, men du blir sliten av alt rundt: Intervjuforespørsler du aldri får svar på, lange bilkøer på M1 og pressesekretærer som gjør alt for å stikke kjepper i hjulene for deg, sier Alsaker.

- Men det begynner å krible litt igjen nå, smiler mannen som i løpet av sine ti år som fotballkommentator har opparbeidet seg et ry som en av Norges beste kommentatorer.

Autopilot

Med bakgrunn fra mye jobbing med Tippeligaen i Norge ble det en brå overgang å jobbe med - ofte - overbetalte, blaserte, uinteresserte og ikke alltid like medievennlige fotballstjerner.

Om reporterne hadde fått en tier hver gang de ble servert flåsete floskler som svar på spørsmål, ville de trolig vært rike i dag.

- Det ligger ofte mye artig redigering bak for å få noe fornuftig ut av intervjuene. Sånn blir det når de setter på autopiloten, og slenger ut noen fraser og klisjeer.

Heldigvis er de største stjernene også de mest profesjonelle med media.

- Stjerner som Michael Owen og Roy Keane er naturligvis vanskeligst å få avtale med, men de er til gjengjeld veldig til stede i intervjuene. Ser på deg, lytter og gir ordentlige svar, sier Kenneth Fredheim.

Proffe Newcastle

- Hva er den beste klubben å forholde seg til?

- Newcastle. De er helt suverene. Svarer på henvendelser med en gang, og har - som eneste klubb - til og med eget TV-studio hvor vi kan gjøre intervjuene, sier Fredheim.

- Klubbene bygger nye stadioner som bare det, men som oftest må vi stå i trappa og intervjue spillere. Det er ikke proft, sier Alsaker.

Med rundt 80 reisedøgn hver i året, blir det mange intervjuer og reportasjer fra England i løpet av en sesong. Men det er faktisk reportasjene som er laget utenfor arenaen, de husker best.

- Det er der du treffer de virkelige folkene. Den galeste supporteren, og pubbesøkene, sier Alsaker.

Riise-scoring

- Hva er det største sportslige høydepunktet dere har kommentert?

Alsaker: - Det er vanskelig å plukke ut ett høydepunkt, men frisparkmålet til John Arne Riise mot Manchester United var spesielt. Kanskje nettopp fordi det var mot United.

Fredheim: - Fra sist sesong er det iallfall Dennis Bergkamps scoring for Arsenal mot Newcastle. Da visste jeg at jeg hadde sett fotball opphøyd til kunst.

Tror på Arsenal

Begge tror på en spennende sesong. Og holder Arsenal som den største gullfavoritten.

Fredheim: - Jeg tror United har for svak stall.

Alsaker: - United har for vane å vinne etter en sesong hvor de ikke har vunnet. Men jeg tror mest på Arsenal.

Hvordan det til slutt ender, skal de sjøl kommentere.

FOTBALL OPP OG I MENTE: Denne helgen har Kenneth Fredheim (til venstre) og Øyvind Alsaker startet på den lange Premier League-sesongen.