- Stemmer det, er mine dager talte

Trond Nystad står midt i den østerrikske dopingskandalen. Seefeld skulle være en feiring av en ny start for østerriksk langrenn. I stedet kan det ha vært døden.

TRIST OG SINT: Trond Nystad er lei seg over det som har skjedd og frykter nå for hvilke kolossale konsekvenser dette skal få for østerriksk langrenn og de som er rene. Video: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Den østerrikske langrennstroppen i Seefeld er i fullstendig oppløsning etter at to av deres utøvere, Dominik Baldauf og Max Hauke, i går ble satt i varetekt for mistanke om doping.

Torsdag kveld er de to utøverne sluppet fri. I følge den østerrikske avisa Kurier har de innrømmet bloddoping. Det skal også den kazakhstanske stjernen Aleksej Poltoranin ha gjort.

Da Dagbladet traff Trond Nystad ved de østerrikske smørebodene tidligere i dag, sa han at han slutter på dagen om de to mistenkte østerrikerne blir kjent skyldig.

- Først må politiet gjøre jobben sin, akkurat nå er de mistenkte. Hvis det skulle være tilfelle at det som blir sagt faktisk er gjort, da er mine dager talte med det østerrikske skiforbundet, forteller Nystad til Dagbladet.

Noen timer seinere dukket det opp en video som viser at Max Hauke ble tatt på fersken i det han bloddopet seg. Det skjedde da politiet foretok razziaen. Hauke og Baldauf har også innrømmet bruk av bloddoping.

Uttalelsene til Nystad i denne saken kom før dette ble kjent i kveld.

Sjokkartet stemning

Nystad har i tre år vært ansatt som langrennskoordinator i det østerrikske skiforbundet, forteller at noen av hans kolleger allerede har reist hjem. Da Dagbladet møtte ham var det en sjokkartet stemning rundt de som var igjen.

- Folk er triste. Det sitter folk og skriker i et hjørne. Det er mange emosjoner. Folk er frustrert, det er noen som har reist hjem av støtteapparatet, de klarer ikke være her mer. Det er mye tanker og mye ting som skal sorteres, forteller Nystad.

Det som skulle være en feiring og en ny start for østerriksk langrenn, ble til et mareritt.

- Voksne mannfolk kommer til arbeid, de har unger og familie hjemme, de har tatt seg ferie for å være her, de har hatt lyst til å oppleve det som var ment som startskuddet for østerriksk langrenn, i stedet blir det nakkeskuddet, sier en preget Nystad.

For det var på morgenen onsdag at østerriksk og tysk politi gikk til aksjon. 120 politimenn var med på aksjonen. Politiet slo til mot flere hotell, deriblant Hotel Bergland hvor de østerrikske utøverne bodde og et nærliggende hus, hvor dopinglegen skal ha holdt til under VM. Til slutt var ni menn arrestert. Blant dem var fem VM-utøvere. I tillegg til østerrikerne er det bekreftet at det dreier seg om Aleksej Poltoranin, Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu. De fire andre, med tysk statsborgerskap, mener politiet tilhører en dopingring.

SKUFFET: Trond Nystad er uhyre skuffet over Max Hauke og Dominik Baldauf, og har ingen gode svar på hvordan de to har dopet seg uten at han visste om det. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SKUFFET: Trond Nystad er uhyre skuffet over Max Hauke og Dominik Baldauf, og har ingen gode svar på hvordan de to har dopet seg uten at han visste om det. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Vil kvitte seg med langrenn

Den østerrikske skipresidenten Peter Schröcksnadel har varslet at det kommer voldsomme tiltak mot østerriksk langrenn etter skandalen. I går meldte han om fullstendig omveltning. I dag går skipresidenten et steg lengre. Schröcksnadel sier han vil komme med det radikale forslaget om å kutte alle bindinger med østerriksk langrenn fra det østerrikske skiforbundet.

- På neste styremøte vil jeg kreve utelukkelse av langrennsløpere fra forbundet. En idrett der det alltid er slike hendelser, bør ikke støttes, sier han til Kronen-Zeitung.

Sportssjef Markus Gandler har allerede fått sparken av Schröcksnadel.

MISTENKT: Dominik Baldauf. Foto: NTB scanpix
MISTENKT: Dominik Baldauf. Foto: NTB scanpix Vis mer
MISTENKT: Max Hauke. Foto: NTB scanpix
MISTENKT: Max Hauke. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Skjønner du at folk blir mistenksomme og ikke skjønner hvordan dere ikke har fått dette med dere som trenere?

- Det er vanskelig å kontrollere folk 24 timer i døgnet. Det samme spør vi oss selv om. Det er ingen som har merket noe, det er jo normalt for utøvere å jogge tidlig på morgenen og seint på kvelden. De har funnet en måte og bedra alle på. Når vi sitter og spiser, snakker vi om idioter som driver og jukser. De er enige og så plutselig gjør de det samme selv, sier Nystad.

- Jeg skulle ønske jeg hadde sett noe, jeg skulle ønske var lurere, men det var jeg tydeligvis ikke.

Afterski #8: Mens Martin Johnsrud Sundby tok sitt første individuelle VM-gull, ble andre utøverne tatt mens de satt og dopet seg. Og; sjekk Emil Iversens reklame! Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Langvarig problem

Doping har vært et langvarig problem i østerriksk langrenn. I 2002 skal østerrikske langrennsløpere ha brukt blodoverføringer for å restituere raskere. Under OL i Torino i 2006 ble seks østerrikske langrennsløpere og skiskyttere, deriblant stjernene Christian Hoffmann og Wolfgang Rottmann, utestengt på livstid av IOC etter et raid fra politiet avslørte systematisk dopingbruk.

I 2014 var det Johannes Dürr som ble tatt for EPO midt i OL i Sotsji. Dürr var sett på som det nye store håpet, men etter ham måtte Østerrike igjen begynne på nytt. Da ble blant annet Trond Nystad hentet inn som langrennskoordinator i forbundet.

- Før Dürr-saken var jeg ikke involvert, men da sa alle at han var den nye begynnelsen. Endelig skulle de få en løper som skulle trene fornuftig og utvikle seg uten å jukse. Men så kom Dürr og da tenkte de at nå ligger alt på bunn igjen, nå må vi begynne på nytt, med nye, unge utøvere. De skal vi få fram med ærlig arbeid og uten å jukse. Jeg har alltid trodd at de utøverne vi hadde nå at de bare har trent, forteller Nystad.

- Er det noe galt med kulturen som gjør at østerrikske skiløpere stadig tas for doping?

- Det er ikke noe i kulturen som ligger der. Om det hadde vært det hadde jeg slutta på dagen.

- Meningsløst

Nystad forteller imidlertid at han har vært frustrert over hvordan han har blitt mottatt i Østerrike. Som tidligere norske landslagstrener har han vært trener for noen av verdens beste langrennsløpere, med stor suksess. Likevel har østerrikerne ikke vært særlig åpne for hjelpen fra nordmannen.

- Jeg tenkte at Østerrike skulle være glade i å få litt innblikk i hvordan man trener og jobber teknisk, hva man gjør med testing av ski og så videre. De har ikke alltid vært like mottakelig for hva som gjøres i Skandinavia, forteller 49-åringen.

Nystad mener utøverne ikke har vært klare for å trene tøft nok i sesongoppkjøringen og det har ikke vært godt nok samarbeid mellom utøverne på landslaget. På det østerrikske landslaget har nemlig hver utøver sin egen private trener og alle har sine egne tanker og ideer om hva som skal være lurt i treningsarbeidet. Nå viser det seg altså trolig at det ikke bare er treningen et par av utøverne har gjort for å forsøke å nærme seg verdenstoppen.

- Om dette er sant har de prøvd andre lure ting også og det blir bare så meningsløst. Her jobber man dag og natt og helger, forsaker mye og så er det to stykker som velger å ødelegge for alle andre. Man blir skuffet og trist og det er vanskelig å finne ord på det, sier Nystad.

Satte opp butikk

For knapt et døgn siden var det full harmoni i VM-byen. Så kom meldingene om at østerriksk politi hadde gjennomført en razzia og arrestert fem VM-utøvere. Blant dem var de to østerrikerne Dominik Baldauf og Max Hauke.

Det var i et rosa bygg rett ved siden av Hotel Bergland hvor det østerrikske laget bor under mesterskapet at dopinglegen skal ha satt opp kontor og møtt utøverne underveis i mesterskapet, skriver østerrikske Kronen Zeitung.

- Ut fra det vi har hørt har de som har vært involvert fra Tyskland har satt opp butikk der og løpere har gått inn og ut. Mer enn det vet vi ikke, men det er jo bare surrealistisk. Det er som noen har skrevet et dårlig filmmanuskript, sånn går jo ikke i virkeligheten, sier Nystad.

Baldauf var ute og trente for seg selv da det østerrikske politiet plukket ham opp, får Dagbladet bekreftet av Nystad, mens Hauke var på hotellrommet. Nystad omtaler de to som «gode gutter»

- Det som er interessant er at de to guttene som er under mistanke er svigermors drøm. De er snille, takker, hilser, er takknemlige og er interessert i trening og teknikk og alt. Vi har diskutert saken Dürr og alle mener det er helt idiotisk hva han har gjort og de har vært enige. Det har ikke vært noen indikasjoner, vi har ikke sett det på resultatene heller, sier Nystad.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer