Slår tilbake mot russisk angrep:

- Stemmer ikke

Den russiske langrennssjefen Jelena Välbe er kritisk til den norske langrennsdominansen under VM i Oberstdorf. Samtidig kommer hun med påstander om at nordmennene benytter seg av legalisert doping og smutthull.

FEIL: Landslagslege Øystein Andersen avkrefter Välbes kritikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FEIL: Landslagslege Øystein Andersen avkrefter Välbes kritikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til det russiske mediet Championat kommer hun med påstander om at Norge blant annet bruker legalisert doping.

Til sport.ru, som gjengir deler av intervjuet, retter hun kritikk mot den norske skidominansen under ski-VM i Oberstdorf.

Hun kaller medisinske fritak for legalisert doping og bruken av astmamedisin for et smutthull.

BETVILER HEMMELIGHOLD: Jelena Välbe under ski-VM i Oberstorf. Foto: Lise Åserud / NTB
BETVILER HEMMELIGHOLD: Jelena Välbe under ski-VM i Oberstorf. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- La dem bruke medisinske fritak, men la det være kjent for alle at en idrettsutøver på dette og dette laget bruker medisinske fritak. Å holde dette hemmelig, alle forstår at en kvinne ikke kan vinne nesten alle distanseløpene de siste tre åra. Hun vant ikke bare to løp.

- Å vinne med tre minutter foran andreplassen, vel, du må være enig i at det vekker noen tanker, utdyper hun

Hun refererer altså til Therese Johaug da hun vant tremila med nesten tre minutter ned til nummer to over målstreken.

Nordmennene tok hele 31 medaljer under verdensmesterskapet i tyske Oberstdorf.

Videre på medaljestatistikken fulgte Østerrike og Sverige sju hver. Tyskland tok seks. Og det russiske skiforbundet tok fem.

FORNØYDE: Therese Johaug og Heidi Weng var godt fornøyde med dobbelt norsk på tremila i ski-VM. Video: Løkås / Haarstad Vis mer

Mener FIS lukker øynene

Välbe kommer også med en oppfordring til det internasjonale skiforbundet (FIS).

Hun mener alle utøvere med medisinske unntak skal være offentlig informasjon. Og hevder at ingen av de russiske løperne har medisinske fritak.

Parallelt kommer hun med et nytt stikk til Norge.

- Dette skjer i forskjellige idretter. Vi vet for eksempel hvordan gymnasier i USA holder på. Men det er ikke noe behov for å kjempe mot doping i det hele tatt.

- På den andre siden synes jeg det er merkelig at alle på samme lag lider av den samme sykdommen. Hva er det for noe? Alle vet at de er syke med astma.

- Stemmer ikke

På spørsmål om den norske skidominansen sier langrennssjef Espen Bjervig at de er åpne, både om hvordan de jobber og hvordan de trener.

- Hvert år inviterer vi det internasjonale skimiljøet til treningssamling i Norge for å drive erfaringsutveksling, sier Bjervig.

Men med jevne mellomrom blir også Norges Skiforbund bedt om å kommentere ulike russiske uttalelser, påstander og kritikk mot Norge og enkeltutøvere.

KRITISK: Langrennssjef Espen Bjervig stiller seg spørsmålstegn ved troverdigheten i uttalelsene. Foto: NTB
KRITISK: Langrennssjef Espen Bjervig stiller seg spørsmålstegn ved troverdigheten i uttalelsene. Foto: NTB Vis mer

Og Bjervig setter spørsmålstegn ved troverdigheten av Välbes kritikk.

- Det er ikke mulig å forholde seg til troverdigheten i slike uttalelser, bare med utgangspunkt i enkelte russiske medieoppslag som blir videreformidlet i Norge, sier Bjervig.

Norges Skiforbunds eksterne granskningsrapport fra 2017, med eksperter på medisin fra Finland, Sverige, Danmark og Norge, hadde spesiell fokus på behandling av astma og medisinbruk.

Rapporten viste at det ikke forelå uforsvarlige forhold.

Granskningen ble gjort etter at Martin Johnsrud Sundby ble dømt for brudd på WADAS regler for bruk av astmamedisin i 2016.

- Välbes uttalelse vedrørende TUE (medisinsk fritak) i det norske laget stemmer ikke, sier medisinsk ansvarlig Øystein Andersen i Skiforbundet.

Han forklarer videre at Norges Skiforbund ikke har noen løpere med regulære medisinske fritak.

- Ved tilstander som trenger akutt behandling, kan det være behov for å søke om medisinske fritak i etterkant av behandlingen. Dette hører heldigvis med til sjeldenhetene, og har hendt en håndfull ganger de siste fire år, understreker Andersen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer