STOR ENTUSIASME: Sør-Afrikas president Jacob Zuma beretter om en voldsom entusiasme foran VM-start neste fredag, og sammenligner stemningen med da Nelson Mandela ble løslatt fra fangenskap i 1990.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PABALLO THEKISO
STOR ENTUSIASME: Sør-Afrikas president Jacob Zuma beretter om en voldsom entusiasme foran VM-start neste fredag, og sammenligner stemningen med da Nelson Mandela ble løslatt fra fangenskap i 1990.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PABALLO THEKISOVis mer

- Stemning som da Mandela ble løslatt

President Jacob Zuma forteller om en sørafrikansk «eksplosjon av patriotisme».

|||Entusiasmen for fotball-VM er så stor at det er som da Nelson Mandela ble løslatt fra fengsel for 20 år siden, sa Sør-Afrikas president Jacob Zuma søndag.

Under en felles pressekonferanse med FIFA-president Sepp Blatter fem dager før avspark i Afrikas første VM-sluttspill sa Zuma at landet opplever en «eksplosjon av patriotisme».

- Entusiasmen, gleden og spenningen som har skyllet over landet de siste ukene er noe vi ikke har sett siden president Mandela ble satt fri fra fengsel, sa han.

- Sør-Afrikas flagg er blitt det mest populære salgsobjekt i landet. Dette lover godt for nasjonsbyggingen, la han til.

Mandela var fengslet i 27 år på grunn av sin kamp mot apartheidregimet. Gledesscenene da han ble satt fri i februar 1990 er unike i landets historie, og i 1994 ble han Sør-Afrikas første svarte president.

DEFINERENDE ØYEBLIKK: 11. februar 1990 var et av de stolteste øyeblikkene i Sør-Afrikas historie da Nelson Mandela ble løslatt etter 27 år i fangenskap, noe som markerte at det grusomme apatheidregimet gikk mot slutten. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO FILES / ALEXANDER JOE
DEFINERENDE ØYEBLIKK: 11. februar 1990 var et av de stolteste øyeblikkene i Sør-Afrikas historie da Nelson Mandela ble løslatt etter 27 år i fangenskap, noe som markerte at det grusomme apatheidregimet gikk mot slutten. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO FILES / ALEXANDER JOE Vis mer

Analytikere har trukket i tvil muligheten for å profittere økonomisk på VM-arrangementet, men Zuma mener at landet høster verdifulle frukter av sluttspillet likevel.

- Stoltheten over at vi arrangerer fotball-VM er uvurderlig, og Sør-Afrika er mer enn rede. For oss har VM allerede startet, sa han.

En meningsmåling utført for FIFA viser at 92 prosent av sørafrikanere er stolte av at landet deres arrangerer VM, og at 86 prosent tror sluttspillet vil bli en suksess.

Både Zuma og Blatter uttrykte ønske om at Mandela skal være til stede på åpningskampen mellom Sør-Afrika og Mexico fredag, men det er fortsatt uklart om 91-åringens helsetilstand tillater det.

(NTB)

- Stemning som da Mandela ble løslatt