Andrea Agnelli:

Stemples som den store skurken

De nye planene om en europeisk superliga har skapt store reaksjoner i fotballverden. Juventus-president Andrea Agnelli blir sett på som den store skurken.

SKAPER REAKSJONER: Andrea Agnelli er nestleder i den nye utrbryterligaen, og er nok ikke fotballens mest populære mann for tiden. Foto: Miguel Medina/AFP
SKAPER REAKSJONER: Andrea Agnelli er nestleder i den nye utrbryterligaen, og er nok ikke fotballens mest populære mann for tiden. Foto: Miguel Medina/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Andrea Agnelli er president for den italienske giganten Juventus, og er nå blitt nestleder for utbryterligaen som har kastet ei bombe på fotballverdenen.

Og han gjorde det ved å dolke gudfaren til sin egen datter i ryggen, skriver Fox Sports.

Opprør

Den 45 år gamle mekleren er medlem av den berømte Agnelli-familien som grunnla FIAT, investerte i Ferrari og som nå er verdt milliarder.

Fra 2012 til i dag var Agnelli president for European Club Association (ECA), et organ som ble dannet for å representere interessene til 246 klubber.

Fra 2015 til i dag var han også medlem av UEFAs styre, sjefsorginasjonen for europeisk fotball. Nå har Agnelli snudd ryggen til klubbene for å ta stillingen som nestleder i superligaen.

Det er over hundrevis av klubber som blir utelatt fra den nye konkurransen. For dem må utnevnelsen være som et slag i ansiktet.

For hans nære venn, UEFA-president Aleksander Ceferin, må det framstå som et fullstendig svik.

Fredag holdt ECA møte. Agnelli, som president, var naturligvis til stede.

To dager seinere ble det innkalt til krisemøte i ECA. Noe måtte gjøres for å stoppe utbryterligaen.

Alle de opprørske klubbene knyttet til den nye ligaen ble invitert, men ingen av klubbene valgte å delta.

Men det var ikke det eneste fraværet.

Andrea Agnelli var heller ikke til stede.

Noen timer seinere ble det gitt ut en felles uttalelse fra storklubbene.

Planene om en utbryterliga med europeiske toppklubber ble kunngjort natt til mandag, og inntil videre er tolv av 15 faste medlemmer i ligaen klare.

Superligaen gikk plutselig fra å være et rykte til å bli en realitet.

ECA, som Agnelli hadde representert i seks år, slo bittert fast:

«I lys av dagens rapporter om en såkalt superliga: ECA jobber med å utvikle UEFA Club Competitions (UCCs) for begynnelsen av 2024 og en «lukket superligamodell», som mediene refererer til, vil ikke bli støttet av ECA», heter det i uttalelsen.

I superligaens uttalelse ble Agnelli bekreftet som ligaens nye visepresident.

Den nye «superligaen» vekker sterke reaksjoner. Slik kan reglene i den nye eksklusive ligaen bli. Vis mer

Merkelig vennskap

Siden Ceferin ble valgt til UEFA-president i 2016 - i stor grad på grunn av sin støtte til mindre europeiske ligaer og deres klubber.

Vennskapet har skapt reaksjoner helt siden Ceferin aksepterte Agnellis forslag om at sloveneren skulle være fadder til italienerens seks måneder gamle datter for to år siden.

I 2019 skrev New York Times en rekke påstander om Agnelli og Ceferin sitt vennskap, signert journalist Tariq Panja.

Ryktene om at Agnelli brukte vennskapet sitt for å påvirke UEFA-politikken, stoppet aldri selv om Ceferin gjorde sitt beste for dysse ned ryktene.

- De ryktene som deles er ulogiske og dumme, sa han til New York Times i 2019.

Agnelli hadde i løpet av et tiår presset på for radikale endringer gjennom sin innflytelsesrike rolle i ECA og UEFA.

Italieneren mente de største klubbene gikk glipp av milliarder i inntekt grunnet kamper mot mindre klubber, i stedet for å spille oftere mot storklubber.

- Spillerne får for mange kamper som ikke er konkurransedyktige, både på nasjonalt og internasjonalt nivå, uttalte Agnelli forrige måned.

UEFA Champions League er ødelagt, argumenterte han.

Ceferin ønsket i mellomtida en reform - ikke revolusjon - av Champions League.

En kunngjøring om utvidelse av konkurransen kom også i dag.

FÅ DET BORT: Ståle Solbakken om Super League. Video: Rødt Kort. Vis mer

- En superliga vil ikke skje

Til tross for sitt ønske om endring, stilte Agnelli seg bak Ceferin da et lekket dokument avslørte hemmelige diskusjoner mellom de største klubbene om utbryterliga i 2018.

Ceferin avfeide ryktene umiddelbart.

- En superliga vil ikke skje, sa han til BBC Sport.

Hans gode venn Agnelli fulgte etter:

- Jeg kan bekrefte at vi aldri har sett, aldri diskutert, eller aldri vært involvert i opprettelsen av dette dokumentet. Vi er fullt engasjert med at UEFA skal forme fotballen framover.

Martyn Ziegler i The Times er tydelig skuffet over Agnelli.

Ceferin la til følgende:

- Vi (UEFA og ECA) har noen uenigheter innimellom, men vi tror fast på den europeiske sportsmodellen sammen, fortalte Ceferin og fortsatte:

- Vi tror at europeisk fotball kan gå lenger hvis vi holder oss samlet. Hvis man vil utvikle fotballen, må man holde sammen.

Hvis superligaen blir en realitet, vil det være en enorm smell for UEFA, med tanke på en direkte konkurrent mot Champions League, men også Ceferins regjeringstid.

Kampen mellom Agnellis og Ceferins visjoner er definitivt ikke avgjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer