Stemples som korrupt

Tøff rapport mot tidligere IBU-president Anders Besseberg (74). - På vegne av skiskytterfamilien er jeg i sjokk, sier den nåværende presidenten, Olle Dahlin.

I HARDT VÆR: Tidligere IBU-president Anders Besseberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
I HARDT VÆR: Tidligere IBU-president Anders Besseberg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og deres uavhengige granskingskommisjon, External Review Commission (ERC), legger torsdag fram en rapport om tidligere president Anders Besseberg.

En rekke beskyldninger blir satt fram. Det går på korrupsjon og at det ikke er gjort nok for å forhindre systematisk doping, spesielt fra russisk hold, i perioden 2008 til 2018.

Besseberg var president fra 1993 til 2018. Han skal ha fått betalt i form av penger, prostituerte og jaktturer.

Rapporten omhandler også funn av 13 luksusklokker hjemme hos Besseberg. En av dem skal ha en verdi på 200 000 kroner, som ble gitt som personlig gave i Khanty-Mansysk i 2011.

REAGERER KRAFTIG: Nåværende president Olle Dahlin. Foto: NTB
REAGERER KRAFTIG: Nåværende president Olle Dahlin. Foto: NTB Vis mer

- På vegne av skiskytterfamilien er jeg i sjokk over denne rapporten. Vi ser fram til å legge dette mørke kapittelet bak oss, sier nåværende IBU-president, Olle Dahlin, på en pressekonferanse i formiddag.

Også president i Norges Skiskytterforbund, Arne Horten, reagerer kraftig:

- Vi er først og fremst rystet over innholdet som framkommer i rapporten. Her nevnes blant annet overdekking av systematisk russisk doping og omfattende uetisk opptreden fra IBUs ledelse. Dette tar vi naturligvis sterk avstand fra.

UNDER GRANSKNING: IBU-president Anders Besseberg under VM i Hochfilzen i 2017. Foto: NTB
UNDER GRANSKNING: IBU-president Anders Besseberg under VM i Hochfilzen i 2017. Foto: NTB Vis mer

Besseberg har ikke ønsket å kommentere saken i dag.

NRK melder at kanalen var i kontakt med 74-åringen onsdag kveld. Han ønsket ikke å kommentere saken, men henviste til sin advokat, Norbert Wess.

- Jeg vil understreke at politietterforskningen fortsatt pågår, at ingen tiltaler er framsatt og at Besseberg nekter for alle anklager som er kommet fra myndighetene og IBU-kommisjonen, sier Wess til NRK.

Økokrim opplyser at Besseberg er siktet for grov korrupsjon og at straffesaken fortsatt er under etterforskning.

Rapporten danner et bilde av en leder som har sørget for at Russland har fått det som de har villet.

Det går fram at Besseberg skal ha innrømmet at han mottok tjenester fra prostituerte i Russland, uten selv å betale for det.

Han skal heller ikke ha klart å framlegge bevis for at han betalte jaktturer selv.

I rapporten heter det:

«Etter vår mening sier bevisene at Anders Besseberg konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser i tilnærmet alt han har gjort. Det av en mann, som etter vår mening, ikke har noen etiske verdier eller interesse av å beskytte en ren idrett.»

RINGSIDE: Anders Besseberg under OL-stafetten i Pyeongchang i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB
RINGSIDE: Anders Besseberg under OL-stafetten i Pyeongchang i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Deres konklusjon er ikke til å misforstå, sier skiskytterpresident Arne Horten.

- Vi er imponerte over det omfattende arbeidet som er lagt ned i denne saken, og håper dette vil kunne bidra til mer åpenhet og et enda strengere regime innenfor antidopingarbeid innenfor idretten.

Også IBUs tidligere generalsekretær, Nicole Resch, er under en pågående politietterforskning.

I likhet med Besseberg får hun sterke beskyldninger rettet mot seg i den over 200 sider lange granskningsrapporten.

TV 2 melder at Besseberg blir anklaget for å ha mottatt et ulovlig millionbeløp. Da kanalen forsøkte å kontakte ham, skal han ha svart slik:

- Nei, dette har jeg ingen kjennskap til. Dette vet jeg ikke noe om. Nei (jeg kan ikke stille til intervju, journ.anm.). Nei, nei, nei. Ha det bra.

APRIL 2018: Anders Besseberg trekker seg som president for IBU, det internasjonale skiskytterforbundet. Onsdag 11. april 2018 ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike. Video: Hans Arne Vedlog / Reporter: Tore Ulrik Bratland / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Dagbladet møtte Besseberg i april 2018 (video over). Da svarte han slik rundt den pågående etterforskningen:

- Dette er noe jeg veldig gjerne skulle vært foruten. Det er trist for IBU, skiskytingen - og det er leit for meg personlig.

Han fortsatte:

- De konkrete anklagene er at i forbindelse med VM i 2017, så skal russiske leger og ledere ha vært i besittelse av dopingmidler og metoder. Dette er fullstendig ukjent for meg. Jeg fikk ikke noen spesielle spørsmål om dette i avhør. Det er også anklager om at IBU skal ha latt dopede russere starte i samme VM. Det er en umulighet. Det skjønner jeg overhodet ikke, erklærte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer