Stemte feil - London fikk OL

En kløne var nok.

(Dagbladet.no): I juli ble London tildelt sommer-OL i 2012, foran nesa på Paris.

Nå kan BBC News avsløre at Madrid mest sannsynlig hadde fått arrangementet, hadde ikke den spanske byen blitt stemt ut i den tredje runden på grunn av én kjempetabbe.

IOC-medlemmet Alex Gilady forteller at en av stemmegiverne gjorde en brøler da han ga sin stemme til Paris i runden i Singapore. Stemmen skulle gått til Madrid i stedet.

Hvis personen hadde plassert stemmen rett, så hadde Madrid trolig danket ut Paris inn i finalerunden. Og ifølge IOC-medlemmet hadde Madrid blitt vinneren mot London.

- I en finale mot London, så hadde alle stemmene fra Paris blitt brukt til å støtte Madrid. Madrid hadde vunnet, sier Gilady.

BBC har undersøkt påstandene fra IOC-medlemmet, og har funnet grunn til å ta dem på alvor. Men Craig Reedie, britisk IOC-medlem, avviser påstandene som spekulasjon.

- Hvis Alex påstår at en ikke navngitt person kanskje har gjort noe som kanskje førte til noe annet, som kanskje hadde endret stemmegivningen, så er jeg redd at dette er den type vissvass vi hører om etter mange IOC-avstemninger, sier Reedie.

Under runden i Singapore ble stemmeresultatene forsinket, fordi et gresk IOC-medlem klagde på sin egen stemmegivning.

VILL FEIRING: I London gikk folk av skaftet da OL-avgjørelsen kom i juli. Nå kan det vise seg at Madrid var byen som skulle fått arrangere lekene. Foto: Scanpix/Ap
VILL FEIRING: I London gikk folk av skaftet da OL-avgjørelsen kom i juli. Nå kan det vise seg at Madrid var byen som skulle fått arrangere lekene. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

Nå får trolig vedkommende skylda i Madrid - selv om avstemningen var hemmelig.

- Vi får aldri vite om den greske stemmen var avgjørende, men det er synd hvis én menneskelig feil har ødelagt alt det harde arbeidet vi la ned for å vinne lekene, sier leder for Madrid-OL, Feliciano Maroyal.

• Din kommentar: Tror du Madrid hadde levert et bedre OL enn London i 2012?

LEKKET INFO: IOC-medlem Alex Gilady mener London kan føle seg heldige som fikk OL.