- Steng doperne ute på livstid

Skipresident Jan Jensen går til frontalangrep mot dagens dopingregler. Skiforbundet krever nå nye lover som stenger de verste juksemakerne og deres medsammensvorne ute på livstid.

- Skistyret vedtok forrige onsdag enstemmig å kjempe for skjerpede straffer ved organisert doping. Maksstraffen bør være utestengelse på livstid, to til tre år er ikke nok. Vi gjorde også vedtak på at det for framtida bør lages lover som gjør at de som blir tatt i doping under et mesterskap, automatisk mister alle sine medaljer, sier Jan Jensen til Dagbladet.

Aldri før har et norsk særforbund gått ut med så knallharde krav om straff i dopingsaker. Jensen liker nemlig dårlig at de finske langrennsløperne som ble avslørt under VM i Lahti i fjor, trolig blir å se på startstreken under VM i Italia neste vinter.

- Uheldig

- Signalet blir feil. Hvis Jari Isometsä kommer til start i Val di Fiemme, synes jeg det vil være svært uheldig, etter at han har vært en del av et lag som er blitt avslørt for systematisk juks, sier Jensen.

Torsdag kveld møter han den mektige IOC-presidenten, Jacques Rogge, i et uformelt lag hjemme hos Oslo-ordfører Per Ditlef Simonsen.

- Mulig vi kommer til å snakke om dette da, men først og fremst vil vi kjempe for disse endringene gjennom våre offisielle organer, Det internasjonale skiforbundet (FIS), og Den internasjonale olympiske komité (IOC).

- Flere har tatt til orde for å ha regler som kan utestenge de ansvarlige lederne som står bak doping. Støtter du en slik tanke?

- Ja, tar vi løpere, må vi også kunne ta ledere og andre i de aktives støtteapparat.

Dobbeltmoral

Skipresidentens ønske om å rydde opp i dopingproblemene som har herjet langrennssporten det siste året, har likevel en negativ side. Han vet at mange utlendinger bare venter på den første dopingskandalen i norsk skisport. Derfor maner han til en viss ydmykhet i jakten på dopingsynderne.

- Denne høye faneføringen oppfattes nok som ganske dobbeltmoralsk av mange. Det ville være den største lykke for mange utlendinger om en nordmann blir tatt i doping. Vi ønsker ikke å fyke i strupen på folk, og man kan jo ikke gå rundt og kreve dødsstraff for dette, heller.

STERK OG KLAR: - Hvis Jari Isometsä kommer til start i Val di Fiemme, synes jeg det vil være svært uheldig, etter at han har vært en del av et lag som er blitt avslørt for systematisk juks, sier Jensen.