OPSJON: Opsjonsavtalen mellom Stabæk og Vålerenga som omhandler stortalentet Herman Stengel (t.v.) blir av påtalenemnda i NFF omtalt som kamuflering av den reelle kjøpesummen for Veigar Pall Gunnarsson i den hensikt å undra midler fra Gunnarssons tidligere klubb Nancy. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
OPSJON: Opsjonsavtalen mellom Stabæk og Vålerenga som omhandler stortalentet Herman Stengel (t.v.) blir av påtalenemnda i NFF omtalt som kamuflering av den reelle kjøpesummen for Veigar Pall Gunnarsson i den hensikt å undra midler fra Gunnarssons tidligere klubb Nancy. Foto: Gorm Kallestad, ScanpixVis mer

- Stengel må bli verdt over 19 mill. før han fyller 20

For at opsjonen skal være lønnsom for Vålerenga.

(Dagbladet): Påtalenemnda i NFF er i sin innstilling til doms- og sanksjonsutvalget klare i fordømmelsen av opsjonsavtalen Vålerenga og Stabæk har inngått om det unge Stabæk-talentet Herman Stengel.

«Det legges videre til grunn at hovedmotivet for å inngå opsjonsavtalen for Stengel var at den skulle benyttes som regnskapsmessig grunnlag for det resterende beløp utover NOK 1 million, som i realiteten knyttet seg til Veigar Pall Gunnarssons overgang,» heter det i innstillingen fra påtalenemnda.

Da Veigar Pall Gunnarsson kom tilbake til Stabæk fra franske AS Nancy, var en del av avtalen at Nancy skulle ha halvparten av en eventuell videresalgssum for islendingen.

- Må bli verdt 19 millioner Samtidig med at Vålerenga kjøpte Gunnarsson for én million kroner, betalte de fire millioner kroner for en opsjon på kjøp av Stengel. I dokumentet fra påtalenemnda spesifiseres ytterligere detaljer fra avtalen omkring det 16 år gamle stortalentet.

Dersom Vålerenga vil hente ham innen 1. september neste år, må de betale ytterligere 12,5 millioner. Vil de kjøpe ham innen 1. september 2014, må de ut med 15 millioner kroner i tillegg til de fire de allerede har betalt.

«Dette innebærer slik nemnda ser det at opsjonen kun er fordelaktig for Vålerenga dersom spilleren før fylte 20 år er verdt over 19 millioner kr i en nasjonal overgang,» skriver påtalenemnda.

- Forsøkte å unndra midler Denne vurderingen fører til videre til at nemnda finner den inngåtte opsjonsavtalen mellom Vålerenga og Stabæk svært betenkelig:

«Basert på foreliggende forklaringer og dokumentasjon anser påtalenemnda det hevet over rimelig tvil at den reelle kjøpesummen for Veigar Pall Gunnarsson ble forsøkt kamuflert for å forsøke å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy i henhold til avtalen.»

I Frankrike mottas nyheten om innstillingen med forsiktig optimisme.

- Dette er helt klart et steg i riktig retning, men vi er ikke i mål ennå. Vi regner med at Stabæk vil fortsette å stå på sitt. Men vi nærmer oss en avtale der vi kan få det beløpet fra Stabæk som vi har krav på, sier Nancys klubbdirektør Nicolas Holveck til TV 2 Sporten.

• Styreleder Odd Skarheim sier til Dagbladet i kveld at han ikke ønsker å kommentere opsjonsavtalen så lenge det er en pågående sak.