Stenger skisporten for gambling

Snart forbudt å sponse Cologna, Northug og de andre stjernene med penger fra spilleselskapene.

 NYTT SPILLEMARKED?  Bonus-spurtene i langrenn kan bli perfekte spilleobjekter for gamblingindustrien. Det er en av grunnene til at skisporten vil holde de private spilleselskapene unna sporet. FOTO:AP /Scanpix Sweden/Anders Wiklund).
NYTT SPILLEMARKED? Bonus-spurtene i langrenn kan bli perfekte spilleobjekter for gamblingindustrien. Det er en av grunnene til at skisporten vil holde de private spilleselskapene unna sporet. FOTO:AP /Scanpix Sweden/Anders Wiklund).Vis mer

DUBROVNIK (Dagbladet): Når de internasjonale sjefene i skisporten i dag behandler forslaget om å stenge idretten for penger fra de private spilleselskapene, er det enda et tegn på hvordan internasjonal gambling forandrer hverdagen til de fleste som er glade i sport. Hverken alpint, hopp, langrenn eller kombinert har vært innblandet i de siste års spilleskandaler, men også deres tid kommer.

Spørsmålet er når, og akkurat det tidsaspektet gjør det vanskelig for mange av disse idrettslederne å si nei til de store sponsoravtalene som spillegigantene tilbyr skisporten verden over.

Kombinasjonen sportsinteresse og TV-titting lager et fristende markedspotensiale for denne bransjen, og gjør de enkelte idrettaktørene svært attraktive.

NETTOPP frykten for tapte sponsorinntekter var årsaken til at markedskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) ba sjefene sine lette på de midlertidige restriksjonene mot private spillselskaper som sporten innførte siste høst. Eller for å si det med stemmen til en oppgitt markedsmann fra ett av de mer perifere nasjonale østlige skiforbundene:

- Hva hvis et av spilleselskapene kommer og tilbyr oss 100 millioner euro? Skal vi være moralske da også?

Det skal de sannsynligvis om FIS-ledelsen følger opp sin holdning om at spilling er inngangsporten til juks.

SPØRSMÅLET om privat gambling skal fungere som ten tilsynelatende velgjører for skisport, ble aktualisert sist høst. Da ville selskapet "Bet at home" overta startnummerne til VM i skiflyvning i tsjekkiske Harrachov

Dette stoppet FIS. Selv uten egne saker, føler de øverste skilederne at det er nødvendig å bygge en samlet front som forsvar for all gamblingutsatt konkurranseidrett. Seinest i OL i London i fjor hadde  den internasjonale olympiske komite (IOC)  et tett samarbeid med britisk politi for å stoppe slike spill selv om den olympiske idretten ikke har vært spesielt utsatt. Bakteppet er der uansett:

•• Stadig mer konkurranseidrett kobles til gambling.

Det gjør at de rene også må være forberedt. På samme vis som det norske friidrettsforbundet nå truer med å utestenge stavhopperen Cathrine Larsåsen fra landslaget fordi hun har fått en privat sponsoravtale med spilleselskapet Unibet, ønsker FIS å stenge flest mulige av de økonomiske bindingene til denne industrien.

IRONISK nok er det deler av moderniseringen av de tradisjonelle vinteridrettene som spiller disse sportene rett opp i favntaket til gamblingselskapene. Innføringen av bonusspurter i langrenn er et godt eksempel. Her har enkelte av utøverne relativt bra kontroll over feltet og kan styre resultatet slik enkelte spillere i engelsk fotball for lengst har utnyttet kontrollen over små spilleobjekter som første innkast eller første corner.

Nå er det ikke helt sikkert at Petter Northug og Dario Cologna fenger spilleinteressen like mye i alle de asiatiske syndikatene som Southampton eller Juventus, men sist sommers fortsatt pågående saker i norsk 2.divisjons fotball hjelper oss til å forstå at bare fantasien setter grenser for mulige tvilsomme forbindelser mellom gambling og sport.

NETTOPP det er bakgrunnen for at FIS nå sannsynligvis stopper alle de private spilleselskapene for godt som sponsorer for internasjonale mesterskap og den sentralt organiserte sporten. Så vil muligens de lokale arrangørene stå fritt til å gjøre hva de kan med arenareklamen ifølge sin nasjonale lovgivning.

Selv betydelig mindre beløp enn 100 millioner euro vil nok friste en og annen langrennsarrangør til fortsatt å henge opp bannere som ber deg bidra til å øke overskuddet hos de private spilleselskapene.