Stenger ut Facebook, nettaviser og lyden fra 30 000 ville tyskere

Solemdal fatter ikke hvordan Neuner takler presset.

TYR TIL KANADISK ROCK: Synnøve Solemdal går med musikk på øret så tett opptil start som mulig foran hvert renn i VM, og det kanadiske rockebandet Nickelback overdøver støyen fra 30 000 feststemte tyskere.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TYR TIL KANADISK ROCK: Synnøve Solemdal går med musikk på øret så tett opptil start som mulig foran hvert renn i VM, og det kanadiske rockebandet Nickelback overdøver støyen fra 30 000 feststemte tyskere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er ikke fremmed for å legge VM til steder der interessen og engasjementet for sporten er laber. 

I 2009 var det nærmest folketomt på stadion og i løypene da mesterskapet ble holdt i Pyeongchang i Sør-Korea - byen som for øvrig er blitt tildelt OL i 2018. 

- For å være helt ærlig, håpet jeg at jeg aldri mer skulle tilbake dit, sa Emil Hegle Svendsen til Dagbladet da avgjørelsen ble kjent. 

Kontrasten kunne knapt vært større til årets arrangørby av VM i skiskyting, Ruhpolding. Smekkfulle tribuner med opp mot 30 000 syngende tyskerne utgjør en fantastisk ramme rundt arrangementet, men noen prøver også å stenge ute stemningen etter beste evne. 

Unngår alt
Synnøve Solemdal går med musikk på ørene så tett opptil konkurransestart som mulig.  

- Da hører jeg ingenting. Når jeg kjenner at spenningen er for høy, tar jeg på litt rolig musikk. Og er den litt lav, så girer jeg opp. Det fungerer veldig bra, sier hun.  

- Hva hører du mest på? 

SKISKYTTERKULTUR: Slik ser det ut på tribunene i Ruhpolding - gjerne en time før konkurransen starter. Foto:            REUTERS/Michael Dalder
SKISKYTTERKULTUR: Slik ser det ut på tribunene i Ruhpolding - gjerne en time før konkurransen starter. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer

- Akkurat nå har jeg en Nickelback-periode. Men det kan fort forandre seg til onsdag (15-kilometer står på programmet), sier Solemdal. 

Publikumsstøyen er ikke det eneste hun forsøker å unngå i Ruhpolding: Facebookprofilen ligger tilnærmet brakk under VM, og nettavisene får ikke et eneste klikk av 22-åringen i de to ukene mesterskapet varer. 

- Skal jeg være helt ærlig leser jeg ingenting. Jeg har unngått absolutt alt, og det kommer jeg til å gjøre hele veien. Jeg har såvidt vært innom Facebook, men det er et minimum. Jeg gjør meg mest mulig utilgjengelig. Det er veldig hyggelig at folk gratulerer, og at de sender lykkeønskninger, men jeg må rett og slett holde fokus på meg selv, og ikke ta av enten det går bra eller dårlig, sier hun på spørsmål fra NTB. 

- Jeg var totalt ferdig
Solemdal sleit med nervene før åpningsdistansen mixed stafett, og var helt utladet etter gullmedaljen og påfølgende virak. På sprinten havnet hun på en skuffende 32. plass, mens hun gikk seg opp til 24. plass på jaktstarten. 

- Jeg fikk merke på kroppen hvordan det var å ta gull, og alt det medfører. Jeg merker jeg er imponert over dem som tar mange gull under mesterskap, og måten de takler på det. Jeg tror aldri jeg har vært så sliten som jeg var på pressekonferansen etter løpet. Jeg var totalt ferdig. Men det er jo vanvittig artig, det er det man trener for. Og jeg har lært veldig mye av det. Det er viktig å komme seg fort ned, få beina på jorda igjen og tid for seg selv. 

- På sprinten var jeg veldig utladet før start - jeg var så borte at jeg ikke klarte å glede meg i det hele tatt. På jaktstarten greide jeg derimot å kose meg, og fikk til et bra løp. 

At Emil Hegle Svendsen i VG ga uttrykk for at det blir i overkant mye gullstyr, og at det tapper ham for krefter, har hun imidlertid liten forståelse for. 

UVANT: Synnøve Solemdal var totalt utladet etter gullet på mixed stafett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UVANT: Synnøve Solemdal var totalt utladet etter gullet på mixed stafett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Klager han over det, begynner han å bli kresen! Da må han finne seg noe annet å gjøre, sier Solemdal med et smil.

Neuner-fan
Mest imponert er hun over Magdalena Neuner, som står med en individuell gullmedalje, en individuell sølvmedalje og en stafettbronse så langt i VM. 

- Det hun gjorde på sprinten er helt rått, jeg skjønner nesten ikke at det går an. Trøkket er så vanvittig, og som storfavoritt har hun det presset på seg. Og så innfrir hun til de grader. 

- Men hun viste seg menneskelig på siste stående på jaktstarten?

- Hun gjør det av og til, men det er ikke så ofte. Det er rått å se på. Så god har jeg også lyst til å bli, sier Solemdal håpefullt. 

Hun mener formen er stigende for hver dag som går, noe som lover godt for onsdagens 15-kilometer. På den distansen har hun en niendeplass og en 13. plass fra tidligere denne sesongen. 

DÅRLIG PÅ SJAMPIS: Solemdal måtte ha hjelp av Ole Einar Bjørndalen for å åpne sjampisflaska.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DÅRLIG PÅ SJAMPIS: Solemdal måtte ha hjelp av Ole Einar Bjørndalen for å åpne sjampisflaska. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg tror jeg skal komme sterkere og sterkere utover mesterskapet. Får jeg til skytinga, kan det bli bra, sier hun.