Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stensbøl frykter for småidrettene

Mangfoldet i idretts-Norge kan bli mindre i årene som kommer. Bjørge Stensbøl ser ikke bort fra at noen små idretter rett og slett vil forsvinne.

Toppidrettssjefen sier han har fått henvendelser fra idretter som har lidt tap etter konkursen i Sponsor Service. Nå er han også bekymret over at Sportsrevyen i sin tradisjonelle form blir borte i fotballsesongen. Da vil fokus bli satt på fotball, og Stenbøl frykter at de små idrettene blir taperne.

- Vi i Olympiatoppen har ingen mulighet til å hjelpe de som sliter og til å demme opp for manglende inntekter. Det eneste vi kan si til de forbundene dette gjelder er at de må konstatere tapene, sier Bjørge Stensbøl til NTB.

Han innrømmer at økonomien er bekymringsfull for en del småidretter.

- I idretts-Norge må vi forholde oss til de rammebetingelse vi har. Det innebærer at vi må prioritere stramt, og det igjen kan innebære at vi må velge bort idretter.

- Dersom det skjer at vi må prioritere de idrettene vi vil satse på, så blir det en politisk beslutning, sier Stensbøl, som legger til at noen (små idretter) nok vil se at de faller utenfor.

Basisfinansiering

Stensbøl sier at Staten hvert år bevilger en sum penger til basisfinansieringen av norsk toppidrett og OL-deltakelse.

- De midlene vi får på den måten fordeler vi til de små idrettene, men det er helt klart at dersom den summen vi fordeler skal økes, så vil det gå på bekostning av rammetilskuddene til særforbund og kretser. Det vil bety en vridning mot toppidrett, og enkelte særforbund ville få det igjen i minus i regnskapene. Det er ikke ønskelig, slår Stensbøl fast.

Han sier at idrettene i nabolandene, Sverige og Danmark, har mer enn dobbelt så mye i støtte fra staten i forhold til norsk idrett, og senest i uken før påske bevilget den svenske staten 25 millioner kroner til toppidretten.

Stensbøl har også et eksempel fra Danmark, der dansk rosport i år får 7,4 millioner kroner fra staten. Det er nesten like mye som alle norske idretter får tilsammen.

Sentral støtte

Stensbøl sier at mange idretter i Norge er avhengig av sentral støtte fra Olympiatoppen for å kunne klare seg. For at nivået skal opprettholdes må Olympiatoppen derfor skaffe seg mer midler.

- Vi kan ikke forvente at det skal bli mer statlige midler. Da er den nærmeste løsningen at vi får til en økning i markedsinntektene, og slik situasjonen er på sponsormarkedet akkurat nå, blir ikke det enkelt på kort sikt, sier Stensbøl til NTB.

Han kan fortelle at pengestrømmen inn i norsk toppidrett via Olympiatoppen var stigende fram til og med 2001, men etterpå har summene som blir overført til toppidretten sunket sterkt.

Det vil helt sikkert gi seg utslag i færre medaljer i de store internasjonale mesterskapene i årene som kommer, men det kan også bety at flere små idretter rett og slett bukker under i kampen. Pengene strekker rett og slett ikke til, og det kan bli mangfolde t i norsk idrett som først og fremst blir skadelidende.

(NTB)

REDD: Bjørge Stensbøl er frykter at flere av småidrettene kan dø ut.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media