Stensbøl tilbyr friidretten krisehjelp

Bjørge Stensbøl hadde aldri trodd at de norske friidrettsutøverne skulle gjøre et så dårlig EM. På det første møtet med Friidrettsforbundet i slutten av august kommer han til å tilby krisehjelp fra Olympiatoppen.

- Forventningene var ikke spent høyt på forhånd, men det som ble prestert var langt dårligere enn det vi faktisk hadde lov til å forvente, sier Stensbøl om den norske troppens innsats: tre åttendeplasser.

Om to år er det OL i Aten, og Stensbøl er bekymret. Olympiatoppen er med i den nyetablerte styringsgruppa for friidretten, der forbundets visepresident Svein Arne Hansen sitter som leder.

- Denne gruppa har sitt første møte i slutten av august. Der kommer vi til å foreslå en del ting. Vi må avvente evalueringen, men jeg har gjort meg noen tanker allerede, sier Stensbøl.

Må trene mer

Dette ifølge Stensbøl gjennomføres for å komme ut av uføret:

- Det vi ser nå er unnlatelsessynder fra midt på 90-tallet. Vi må starte en prosess der vi går inn i treningsmiljøene og skaper tøffere treningskulturer. Jeg er enig med Vebjørn Rodal, som sier at det må skarpere lut til på trening.

Stensbøl sammenlikner friidrettskrisen med skiskytternes situasjon etter OL på Lillehammer.

- De lå med brukket rygg, men da bestemte sportssjef Roar Nilsen seg for at det måtte kjøres en prosess i forhold til å innføre nye treningsregimer. Vi møtte mye motstand blant utøverne. Det var tøft - noe jeg tror Ole Einar Bjørndalen kan skrive under på.

Bakken styres

Han håper at han får idrettssjef Per Øyvind Mørk med seg på et gjennomgripende opplegg uten å bli idrettspolitisk torpedert.

- Vi tilbyr. Så får det være opp til forbundet å ta imot invitasjonen. Jeg ser fortsatt positive understrømmer i norsk friidrett, blant annet i mellom- og langdistanse, sier Stensbøl.

Olympiatoppen har denne sesongen bare gått inn med midler til Marius Bakken, Andreas Thorkildsen og Benjamin Jensen. De to førstnevnte var blant de to største skuffelsene i EM. Jensen ble skadd, og kom ikke engang til start i tikampen.

- Thorkildsen er fortsatt ung (20). Ham har jeg fortsatt klokkertro på. Marius har gjennom Team Bakken fått hundre prosents frihet treningsmessig, uten innblanding fra oss.

I bakkant må vi se på premissene for dette samarbeidet. De må nok også akseptere en viss kvalitetssikring, sier Stensbøl.

b> VIL HJELPE FRIIDRETTEN: - Vi tilbyr. Så får det være opp til forbundet å ta imot invitasjonen, sier Olympiatoppens Bjørge Stensbøl.