Stensbøl trenger inn i Northugs vinnerskalle

25 norske idrettsstjerner deler sine innerste tanker i ny bok.

SKRIVER BOK: Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl med nytt prosjekt. Foto: Hans Arne Vedlog
SKRIVER BOK: Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl med nytt prosjekt. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

(Dagbladet): Det er fortsatt et år til boka «Norske vinnerskaller» kommer i butikkhyllene, høsten 2013. Men tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl er allerede kommet langt i sitt arbeid.

Boka baseres på intervju med 25 av de største profilene i norsk idrett. Godt over halvparten av intervjuene er gjennomført.

Stensbøls mål med prosjektet er å finne svaret på om det finnes noen fellestrekk i tankesettet til idrettsutøverne som når helt til topps i sine idretter.

Stjernespekket Blant dem som har åpnet seg for Stensbøl er langrennskongen Petter Northug.

- Petter stilte opp på dette fordi han har et godt forhold til Bjørge, og fordi det er et seriøst og interessant prosjekt, sier Northug-manager Lars Gilleberg.

Andre navn på lista er padleren Knut Holmann (OL-gull), seileren Siren Sundby (OL-gull), mellomdistanseløperne Henrik Ingebrigtsen (EM-gull) og Vebjørn Rodal (OL-gull), fotballspilleren Solveig Gulbrandsen (OL-gull), skiskytteren Liv Grete Poiree (VM-gull), bokseren Cecilia Brækhus (tre VM-titler) og orienteringsløperen Petter Thoresen (VM-gull).

Marit Bjørgen er blant de ytterst få som har takket nei til å bidra i det unike prosjektet.

Bjørge Stensbøl ønsker selv ikke å kommentere bokprosjektet på nåværende tidspunkt. Dagbladet har imidlertid snakket med flere av utøverne som har vært inne til intervju.

- Et innblikk - Jeg er usikker på hvor mye andre kan lære av hvordan jeg tenkte, men dette kan i hvert fall gi folk et innblikk i det, sier Vebjørn Rodal.

Den olympiske 800-metermesteren innrømmer at han ikke var veldig bevisst på mentale prosesser som utøver.

- Egentlig var det først da jeg la opp og begynte å holde foredrag jeg tenkte igjennom hvorfor jeg gjorde ting, og satte ord på det. Og det jeg har funnet ut at tankesettet til vinnere i idretten og vinnere i næringslivet er veldig likt, sier Rodal.

- Kult å bli spurt - Det var kult å bli spurt om å bidra. Bjørge stilte spørsmål som var litt annerledes enn det dere journalister gjør. Spørsmål som jeg kjente meg veldig igjen, sier 1500-meterkometen Henrik Ingebrigtsen.

- Hva hadde du å bidra med?

- Jeg aldri drevet med noen spesiell mental trening. Vinnerinstinktet har vært der helt siden jeg var liten. Jeg tror det er delvis medfødt og delvis lært, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Ingebrigtsen tror Stensbøls konklusjon vil være at de 25 vinnerskallene tenker likt — og gleder seg til å lese det ferdige produktet om et års tid. Det gjør også den gamle padlekongen Knut Holmann.

- Jeg synes det er fint å kunne bidra med mine erfaringer, sier Holmann.

- Hva var avgjørende for at du var en vinner?

- At jeg aldri ga meg. Evnen til å gi alt på hver økt og i hver konkurranse, selv om det gjorde litt vondt.

Måtte reflektere Siren Sundby, som vant OL-gull i seiling i 2004, synes intervjuet i seg selv var lærerikt.

- Man fikk spørsmål som gjorde at man måtte reflektere. Jeg lærte litt om meg selv, forteller hun.

Sundby synes ikke det er enkelt å svare på hvorfor hun nådde helt til topps.

- Det er jo sammensatt. Det jeg tror var avgjørende for meg, var gjennomføringskraften. En ting er å sette seg mål, men man ha evnen til å stå hele løpet og gjennomføre, sier Sundby.

Nøyaktig hva hun og de andre svarte, får vi altså svaret på høsten 2012.